Safkasunnuntai: superhelpot ruispalat

Alohair

 

Safkasunnuntai on täällä taas, pitkästä aikaa! 

Tällä kertaa tein ihan idioottivarmoja (mutta maistuvia) ruispaloja. 

Leipiin tulee:

25g hiivaa

5dl vettä

1tl suolaa 

5.5 dl ruisjauhoja

Reilu rkl öljyä

Hiiva liotetaan kädenlämpimään veteen johon lisätään suola ja pikkuhiljaa jauhot, lopuksi öljy ja aivan kevyt vaivaus riittää tämän leivän teossa. Taikinaa kohotetaan noin tunnin verran lämpimässä paikassa. 

Taikina kaulitaan ruisjauhon avulla noin sentin paksuiseksi pellille ja itse "jaoin" taikinan 16 osaan pellillä veitsen avulla, jotta leivän saa ihan taiteltua kypsänä osiin. En tiedä onko haarukalla tökkiminen ihan välttämätöntä mutta kivat koristeet noin ainakin sai leivän pintaan tehtyä. 

 

Taikinaa kohotetaan pellillä noin puoli tuntia ja paistetaan 250 asteessa n. 20 minuuttia. 

Tosiaan kypsä leipä lohkeaa ihan taittamalla osiin ja leipä on helppo myös saada halkaistua keskeltä kahteen osaan niin että leivällä on kaksi puolikasta. Yläpuoli ja alapuoli siis. Tässä on vähän pitkä viikko takana ja vaikka kuinka tahtoisin verbaalista tykitystä heittää niin aivot on ihan solmussa enkä tunnu saavan nyt järkevää tekstiä aikaan. Sehän ei ole nyt este, kirjoitan silti!

Palataan tähän leipään nyt, olen muuten kova jaarittelemaan oikeassakin elämässä. Ihan supersimppeli leipä, ihanaa tuoreena mutta mainiota seuraavanakin päivänä. Suolan määrää voi säätää, itse usein laitan kaksinkertaisen määrän koska tykkään suolaisesta leivästä kovasti. 

Teen aika paljon leipää koska en tiedä miksi mutta teollinen leipä saa vatsani usein kipeäksi vaikken leipää mitenkään kaksin käsin vedäkkään. Oma tulkinta on ettei teolliset hiivat ja nostatusaineet käy itelle mutta mene ja tiedä sitten.

Ruisleipätaikina on todella helppoa käsitellä verrattuna esimerkiksi vehnäjauhoista tehtyyn taikinaan ja taas Antti Tuiskua lainatakseni kuka vaan, kuka vaan tän ossaa! 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Näitä on pakko kokeilla, kun ruisleipää ei oo täällä tarjolla. Nim. Kiitollinen ulkosuomalainen

Alohair
Alohair

Saako sieltä ruisjauhoja kuitenkin, mahtavaa! 

Kommentoi