Amerikkalaisesta työkulttuurista

Heippa! Nyt, kun olen työskennellyt täällä jo yli kuukauden, ajattelin kirjoitella työkulttuurin erovaisuuksista vs. Suomi tänne blogiin. Nämä ovat siis vain omia kokemuksiani, varmasti eri firmoissa on erilaista. Ja tosiaan olen töissä suomalaisessa firmassa, joten ehkä työkulttuurikaan ei ole niin amerikkalaista kuin täysin amerikkalaisessa firmoissa.

Työpäivät ovat pidempiä

Täällä työpäivät ovat pidempiä kuin Suomessa. Suomessa työpäiväni oli 8h (sisältäen 30 min ruokatauon ja kaksi kahvitaukoa). Täällä työpäivät ovat 9 tuntisia, sisältäen tunnin ruokatauon. Muita tauokoja ei ole. Eli käytännössä teen tunnin enemmän töitä kuin Suomessa tein. Kun tähän lisätään 40 min työmatka suuntaansa, ei vapaa-aikaa viikolla hirveästi ole. Toisaalta se ei ole haitannut, vaan olen viihtynyt hyvin. Päällikkötasolla työpäivät taitavat olla vielä pidempiä. Töitä myös tehdään mielestäni yhtä tehokkaasti kuin Suomessa.

Lomia on vähemmän

Lomia on täällä huomattavasti vähämmän kuin Suomessa. Lomat määräytyvät sen mukaan, kuinka pitkään on ollut töissä yrityksessä, mutta siltikään lomaa ei ole yhtä paljon kuin Suomessa. Lisäksi työntekijät saavat 5 sairaslomapäivää. Sen enempää ei palkallisesti saa olla töistä poissa sairauden vuoksi. Myöskin esim.äityisloma on todella lyhyt. Jos on ollut pitkään firmassa töissä, saa pitää 6 viikkoa äitiyslomaa. Jos on ollut vasta vähän aikaa, niin saa pitää vain 2 tai 3 viikkoa. Ja kaikki tietysti palkattomana. Myöskin pyhä- ja vapaapäiviä on vähemmän, vain 9 päivää (Suomessa 12). 

Ihmiset puhuvat avoimemmin yksityisasioistaan

Tämä on tullut isona yllätyksenä, olen mm. kuullut juuri ihmisen tavattuani hänen avioliiton ongelmistaan ja erosta ja erään toisen ihmisen painosta ja laihdutustavoitteista. Tämä toki riippuu ihmisestä, mutta yleisesti ottaen yksityiselämästä puhutaan enemmän ja vapaammin.

Lounasruokalaa ei ole 

Vaikka kyseessä on n.200 ihmistä työllistävä yritys. Lounas käydään syömässä ulkona tai otetaan eväät mukaan. Tunnin ruokatauko on ihan tarpeellinen, jos haluaa lähteä ulos syömään. 

Teemapäiviä juhlitaan

Halloweenina sai pukeutua ja valittiin paras pukeutuja, myöskin halloween keksejä oli tarjolla (kuva). Kiitospäivänä tarjotaan kaikille ateria. Odotan erityisesti Ugly Xmas Sweater kilpailua, toivottavasti sellainen järjestetään 🙂

Ihmiset ovat avuliaita ja ystävällisiä

Minä olen kokenut, että kaikki ovat olleet todella ystävällisiä työpaikalla. Apua saa myös aina. Tykkään amerikkalaisessa kulttuurissa ehdottomasti ihmisten ystävällisyydestä, oli se sitten teeskentelyä tai ei. 

Tälläistä tällä kertaa, minä odotan jo kovasti kiitospäiväviikkoa, sillä silloin olemme Karibian risteilyllä, jee! Päädyimme kuitenkin ostamaan lennot Miamiin, sillä ajaminen olisi ollut aika tuskaista. Odotan myös Black Fridayn alennuksia, silloin olemme jo takaisin maissa 😉 Alla randomeja kuvia elämästä täällä. 

026483F5-C80D-431F-BE38-AD93EF13FC2A.JPG

IMG_1897 (2).JPG

IMG_1854.JPG

IMG_1856.JPG

IMG_1910.JPG

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *