Ladataan...
Anna POP

Olen kokeillut varmaan kaikkia tapoja tehdä ruokaostoksia löytämättä sitä yhtä, ainutta, oikeaa: olen suunnitellut sunnuntai-illalla ensi viikon ruoat etukäteen ja rustannut ostoslistan valmiiksi; ostanut sitä mitä kauppareissupäivänä on ollut tarjouksessa kaupassa; ostanut mitä tekee mieli; käynyt torilla ostamassa kauden vihanneksia ja hedelmiä paikallisilta maanviljelijöiltä; olen shoppailut luomumarkkinoilla; ja sitten kun ei ole huvittanut kokkailu, niin olen tilannut ruoan kotiin. Tällä hetkellä käymme kaupassa tarpeen mukaan, ehkä 2-3 kertaa viikossa, ja jokainen kauppareissu kustantaa noin 20-30 euroa, riippuen siitä joutuuko ostamaan kalliimpia tuotteita, kuten oliiviöljyä tai pähkinöitä.

Suomessa asuessani olin nuori ja sinkku, ja kotimatkan varrelta löytyi lähikauppa, jossa tuli ostettua yleensä kyseisen päivän ruoat, tai ne einekset. Nykyään meillä on kaksi lasta, rakastan ruoanlaittoa (silloin kun ei väsytä) ja lähikauppaa ei löydy. Ostospaikka vaihtelee meidän perheessä hyvin usein. Joskus on kiva käydä keskustan pienissä ulkomaisten pitämissä vihannes- ja hedelmäkaupoissa, ne ovat yleensä aika edullisia. Mutta sitten niitä 4-henkisen perheen ostoksia täytyy kantaa käsissä - me ostetaan monta kiloa hedelmiä ja vihanneksia. Välillä käymme torilla ostoksilla. Kaupungissamme on kaksi ruokatoria viikossa, joista toinen on hieman turistimainen - hinnat ovat kalliita, eikä tuotteita saa koskea! Siis myyjä valitsee sinulle tuotteet, ja se on sanomattakin selvää että siinä kojun edessä on nätit yksilöt, mutta asiakkaan kassiin eksyvät ne vähemmän nätit, välillä jopa mädät yksilöt. Ja sitten se maailman helpoin vaihtoehto - supermarketit, kuten Carrefour tai paikallinen Mercadona. Sinne pääsee autolla, lapset ostoskärryyn ja kaikki löytyy saman katon alta. Hinta on toki kalliimpi, mutta helppous on joskus valttia pienlapsiperheessä. Metsästämme myös tarjouksia, eli kierrämme kauppoja edullisten hintojen perässä, tai niiden tuotteiden perässä mitä ei yhdessä kaupassa ole, mutta toisen valikoimista ne löytyvät.

Normaalisti käymme espanjalaisessa Mercadonassa ostoksilla. Ostamme sieltä hedelmät ja vihannekset. Mukaan lähtee aina: banaaneja (1,29€/kg), portobellosieniä (n. 5,80€/kg), porkkanoita (0,60€/kg), "avomaa"kurkkuja (1,29€/kg), makeaa valkoista sipulia (normaali itkettää minua liikaa 1,99€/kg), ja lisäksi mitä ikinä saattuu olemaan "hyvään hintaan", eli noin 1-1,50€/kg. Yleensä mukaan tulee vielä omenia omenamehuun (1,29€/kg), limeä, mangoa, persimonia, annoonaa, mandariinia, päärynöitä, ananasta, punaisia paprikoita, munakoisoa, selleriä, brokkolia, purjoa, kukkakaalia, vihreitä lehtiä (lehtikaalia tai pinaattia), tuoreyrttejä, inkivääriä ja avokadoja. Pakastealtaasta nappaan mukaan edamamepapuja (1,60€/500gr) ja artisokansydämiä (2,70€/450gr). Lisäksi ostamme Mercadonasta pähkinät, kuten cashew (2,09€/150gr), saksanpähkinät ja hasselpähkinät (2,45€/200gr). Samalta osastolta mukaan tarttuvat myös siemenet. Kuiva-aineista ostamme gluteenitonta pastaa, riisinuudeleita (1,25€/200gr) ja riisiä (2,65€/kg), sillä rakastan kokkailla riisiruokia, joita ei voi kutsua paelloiksi vaikka ne siltä näyttäisivätkin - niissä ei ole sahramia, eikä ne ole oikeaoppisesti valmistettuja, joten kutsumme niitä risotoiksi. Ostamme myös veden Mercadonasta (1,09€/5 litraa). 

Carrefourista ostamme sitten kaikki muut "merkkituotteet". Mercadona myy omaa merkkiään, Hacendado, vähän niinkuin Rainbow tai Pirkka. Carrefourista saa Lindtin suklaata (2,40€). Täältä ostamme myös oliiviöljyä (5-6€/litra) ja muita kuivaruokia, kuten linssit. Myös kasvimaito, sokeriton mantelijuoma (3€/litra) tarttuu täältä mukaan. "Normaali"maito maksaa merkistä riippuen 0,59-0,80€/litra.

Tulikohan tässä kohtaa ja selväksi ettemme syö lihaa, kalaa tai käytä maitotuotteita? Emme tykkää kutsua itseämme vegaaneiksi (koska emme ole ehdollisia vegaaneja, syömme suklaata välillä) vaan plant based diet on omaan korvaan mieluisampi, eli suosimme kasvipohjaista ruokavaliota. Suosimme myös gluteenitonta, silloin kun se on mahdollista. Leipä on suuri osa espanjalaista ruokailua ja tuoretta patonkia myydään joka kulmassa, kioskissa ja bensa-asemalla noin 0,50-1€/patonki. Vaikka espanjalaiset myös kuluttavat paljon kahvia (kahviloissa ja baareissa) emme itse juo kahvia, vaan teetä. Kahvi näyttäisi kustantavan n. 4€/kg, mutta en osaa sanoa millaista myrkkyä tähän hintaan saa. 12 kananmunaa maksaa 1,29€, niitäkään emme osta (enää).

Käymme ajoittain myös keskustan kiinakaupoissa ostamassa misotahnaa, soijakastiketta, bambua, seesamiöljyä, mausteita jne. Perusmausteet ostan Mercadonasta (kurkuma, yrtit) ja Suomesta. Meidän vieraat tuo Santa Marian pippurisekoitusta tetrapakkauksessa meille tuliaisena. Lisäksi Suomesta tuodaan ja pyydetään tuotavaksi aina spelttihelmisuurimoita. Luontaistuotekaupoista ostan himalajansuolaa, kvinoa- ja amaranttihiutaleita lapselle puuroiksi sekä gluteenitonta ja hiivatonta liemijauhetta. 

Tähän risottoon käytän Suomesta tuotuja spelttisuurimoita ja pippurisekoitusta, sekä Mercadonasta ostettuja portobellosieniä ja sipulia.

Ja sitten kun ei jaksa tehdä ruokaa? Soitamme kotiinkuljetuksena thaimaalaista ruokaa, riisinuudeleita kasviksilla ja punaista currya kasviksilla, 12,40€ ja illallinen on katettu. Eikä yleensä edes tarvitse odottaa 20 minuuttia pidempään. Syömme ulkona, tai tilaamme ruokaa kotiin, ehkä kerran viikossa, joskus kaksi (jos väsyttää tai harmittaa oikein paljon).

Olen kirjoittanut tästä aiheesta yhdessä postauspiirini muiden ulkosuomalaisten bloggaajien kanssa. Käy tutustumassa myös seuraaviin ruokakoreihin:

"Vadelmia ja jalopenoja" Yhdysvaltain länsirannikolla

"Ruokakori Etelä-Saksan tyyliin" Saksan Alpeilla 

"Ruokaostoksilla Skotlannissa" Lindan kanssa

"Irlantilainen ruokakori" Riikan ostokset

"Viikko-ostokset Zürichissä" eivät olleet vain suklaata

"Ruokakori Espanjassa" samasta kaupasta ja ihan erilainen kuin omani a la Kerttu

"Raha ja Australia - ruokakori, hintataso, mediaanitulot" Anun kertomana

"Ruokakori Turkissa" jossa pääsee myös ruokaosingoille

"Ruokaostoksilla Luxemburgissa" herkuttelijan Ainon kanssa 

"Ruokaa koriin - mutta millä perusteella" Jennin pohdintoja Saksasta

"Onko ruoka kallista Sveitsissä?" ja Pauliina kertoo

"Erään expatin virolainen ruokakori" jossa Nooran perheen ostokset

"Amerikkalainen ruokakori" ja Katri

Ladataan...
Anna POP

Espanjan valtio myöntää opintotukea, tai apurahaa, yliopisto-opiskelijoille sekä myös jossain määrin lukio-opiskelijoille, mutta en ole tutustunut aiheeseen. En osannut opiskeluja suunnitellessani edes ajatella opintotuesta. Oletin että sitä maksettaisiin ehkä nuorille, tai ehkä vain niille jotka opiskelevat yliopistossa käyden siellä. Olin myös kuullut mieheni siskon kertovan kuinka vaikeaa tuen saaminen oli ja kuinka vähän sitä maksettiin hänen yliopisto-opintojen aikana. UNEDin sivulla oli kuitenkin linkkejä ja tietoa opintorahasta, joten klikkailin itseni opetusministeriön sivuille. 

Kuten varmasti missä tahansa valtion maksamassa tuessa, niin myös Espanjan valtion maksamassa opintotuessa on vaatimuksia, jotka tulee täyttää. Myös apurahoja on erilaisia. Espanjassa voi saada tukea opintojen maksamiseen (beca de matrícula). Tässä postauksessa kerron opiskelun hinnasta. Omalla kohdallani kyse on noin 800€. Valtio maksaa tukea kuitenkin vain ministeriön määräämän julkisen hinnan verran, eli jos opiskelet yksityisessä yliopistossa, jossa yksi opintopiste maksaa 60€, valtio ei maksa tätä summaa. Mutta myös yksityisessä yliopistossa opiskelevat voivat hakea tukea. Tässä vaiheessa on hyvä huomioida, että tukea opintojen maksamiseen voi hakea vain jos ilmoittautuu opintosuunnitelman mukaisille opintopisteille(kursseille) jotka vaaditaan haettavan tutkinnon suorittamiseksi. Eli jos opintosuunnitelman mukaan tutkinnon suorittamiseen lukuvuodella on 60 opintopisteen verran opiskelua, täytyy ilmoittautua kaikille näille pisteille(kursseille). Toisin sanoen: tukea opintojen maksamiseen saa jos opiskelee täysiaikaisesti. 

Lisäksi valtio voi maksaa apurahaa asumiseen (1500€/lukuvuosi), jos opiskelija joutuu opiskelujen takia muuttamaan/asumaan muualla kuin missä perheensä asuu tai nykyinen asuinpaikka sijaitsee - en kuitenkaan usko, että täysi muutto uudelle paikkakunnalle oikeuttaa tähän tukeen, vaan kyse on siis siitä, että esim. kesäisin kun ei ole opintoja palaa sinne alkuperäiseen kotiin. En ole tähän perehtynyt, koska tämä tuki ei koske minua. Valtio maksaa myös tukea jos opiskelijalla on pienet tulot ja tällaista tukea voi saada 1600€ asti. Tähän apurahaan vaikuutta koko perheen tulot. Tukea laskettaessa vaikuttaa myös perheen koko: yleensä lasketaan perheen kaikki tulot ja jaetaan tämä määrä perheenjäsenten luvulla. En tiedä tulenko saamaan tätä tukea vai en, se selviää sitten myöhemmin kun hakemukseni on käsitelty. En kuitenkaan laske tämän tuen varaan, joten jos en sitä saa niin ei haittaa. Ja jos se maksetaan, niin saanpahan tukea opiskelukirjoihin. Kolmas ja viimeinen apuraha on suuruudeltaan 50-120€ niille, joilla on erinomaisia opintomenestyksiä, eli siis jonkin sortin bonus tai stipendi. Tähänkään tukeen en perehtynyt.

Muita opetusministeriön sivuilla mainittuja vaatimuksia: pitää olla Espanjan kansalainen tai EU:n kansalainen, ja viimeisten myös residenttejä Espanjassa eli olla siis kirjoilla. Opintojen maksutukea voi myös saada olematta residentti, mutta en tiedä menettelystä sen enempää. Tukea ei voi hakea, jos hakijalla on jo haettavan tutkinnon todistus, alempi tai ylempi. Lisäksi vaatimussivulla mainitaan, että pitää täyttää loput akateemiset ja taloudelliset vaatimukset. Jos hakee ensimmäistä kertaa tukea, hakijalla täytyy olla ministeriön määrämä minimipistemäärä pääsykokeista tai lukion tutkintotodistuksesta, kuten minun tapauksessa. Apuraha opintojen maksuun vaatii 5,0 pistettä ja jos haluaa muita tukija on pisteitä oltava 6,5. Koska tutkintotodistukseni ei ole vielä saanut virallista tunnustamista, en tiedä varmasti minkä pisteytyksen saan. Laskeskelin itse, että minulla on 7,5 pistettä. Seuraavalla vuosikurssilla akateemiset vaatimukset muuttuvat ja riippuvat myös opinnoista. Minun opintojeni kohdalla vaatimukset opintojen maksun apurahan saamiseksi ovat ilmoittautuminen opintosuunnitelman mukaisille opintopisteille(kursseille) eli pysyä täysiaikaisena opiskelijana sekä on pitänyt läpäistä vähintään 90% edellisen vuoden opinnoista. Toisin sanoen 9 ainetta 10 pitää läpäistä ensimmäisenä vuotena jos seuraavalla haluaa hakea tukea. Muita tukia (asumiseen, pienituloinen) voi hakea jos pysyy täysiaikaisena opiskelijana ja läpäisee 100% edellisen vuoden opinnoista tai vaihtoehtoisesti 90% ja muiden aineiden keskiarvosana on vähintään 6,5. Taloudelliset vaatimukset ovatkin sitten jo monimutkaisempia. Niissä katsotaan edellisen verovuoden perheen tuloja ja verrataan taulukoihin, joista sitten määräytyy mitä kaikkia tukija voi saada (kaikkia tai vain osan). Lisäksi näissä on muita vaikuttavia tekijöitä. Apurahat joutuu palauttamaan valtiolle, jos opiskelu keskeytyy tai ei läpäise vähintään 50% opinnoista. 

Opintotukea haetaan netin kautta ministeriön sivuilla. Hakuaika päättyi 15.10 - en tiedä koska opiskelut alkavat yliopistoissa, mutta UNEDissa voi ilmoittautua lukuvuodelle 2018/2019 23.10 asti. Hakemukseen pääsin elektronisella tunnistautumistunnuksella, jonka olen hakenut jo aikoja sitten helpottaakseni asiointia netissä valtion sivuilla. Itse hakemukseen täydennetään seuraavat muistamani asiat: hakijan nimi, syntymäaika, henkilötunnus (NIE minun tapauksessani), perheeni tiedot - miehen ja lasten nimet, syntymäajat, henkilötunnukset, tulot ja muut opintotukeen vaikuttavat asiat kuten monilapsisen perheen -etu tai huollettavien perheenjäsenten vammaisuusaste, osoite, vuokran suuruus, vuokranantajan tiedot, yliopiston nimi, osoite, tiedekunta, tutkinto, sekä tiedot edellisistä opinnoista (minun kohdallani lukio). Muitakin opintotukeen vaikuttavia asioita kysytään, ja esim. maisterinopintoihin vaaditaan jotain muuta. Edellämainitut asiat olivat minun täyttämän opintotukihakemuksen kohtia ja asioita. 

Andalucia myöntää myös opintotukea opintojen maksamiseen niille opiskelijoille, jotka eivät täytä valtion vaatimuksia. Andalucian tukea ei kuitenkaan makseta ensimmäiselle opintovuodelle, vaan sitä voi hakea seuraavasta opintovuodesta eteenpäin. 

Oma hakemukseni pääsin täyttämään muutama päivä ennen hakuajan päättymistä. Edellisissä postauksissani kerroin miten residenttikorttini arkistointinumero ei mennyt läpi ministeriön sivuilla. Sain kuin sainkin asian järjestykseen ja pääsin hakemaan opintotukea. Sain myös selville, että tukea olisi voinut hakea manuaalisesti yliopiston apurahayksiköstä. UNEDissa sellainen on Madridissa, mutta olisin saanut paperit sähköpostiini tarvittaessa. Vaikka oma hakemus meni netissä läpi, jouduin vielä lähettämään yliopistoni apurahayksikölle lisää papereita hakemukseni liitteeksi - kaupungintalolta haetun asumistodistuksen, josta näkee että koko perheemme on kirjoilla osoitteessa jossa asumme, kopion vuorasopimuksesta sekä edellisen vuoden veroilmoituksen, josta ilmenee koko perheemme tulot vuodelta 2017. Nämä yliopisto käsittelee ja välittää ministeriölle. Loppu onkin sitten odottelua, ja nähtäväksi jää kuinka paljon tukien saantiin vaikuttaa tutkintotodistukseni tunnustamisen puuttuminen vielä tässä vaiheessa. Olen kuullut että tukien käsittelyyn voi mennä 2-3 kuukautta, ja todennäköisesti enemmänkin. 

Ladataan...
Anna POP

Tässä postauksessa kerroin laatimastani suunnitelmasta, jonka mukaan ajattelin opiskella. Helppo ja selkeä: viisi ainetta, viisi viikonpäivää. Jokaisena päivänä yhtä ainetta yhden kappaleen verran. Ei, ei ole ollut niin helppoa kuin mitä kuvittelin. Kolme viikkoa opiskeluja takana ja kolme kappaletta opiskeltu kolmesta aineesta. On toki ollut suunnittelemattomia esteitä, lapset kipeänä ja muuta, mutta silti: kolme kappaletta kolmessa viikossa. Tahti on vähintäänkin tahmea.

Onhan kyse toki uudesta tilanteesta itselleni. Lisäksi kaikki opiskelu tapahtuu espanjan kielellä - uutta sanastoa ja muutenkin sitä informaatiota ei ole helppo sisäistää ulkomaisella kielellä. Ehkä tilanne muuttuu vielä ja kaipaa heiman totuttelua. Mutta turhaudun aina muutaman päivän välein, miten hitaasti opiskeluni etenevät.

Opiskelustrategiassani olisi myös parannettavaa. Pelkkä kappaleiden lukeminen ei vaan toimi. Ajatukseni ja mieleni lähtevät seilaamaan ihan omille teille. Silmät lukevat, mutta mitään ei jää mieleen. Sellaisesta opiskelusta ei ole mitään hyötyä. Parhaiten "opin" kirjoittamalla, mutta se taas onkin aikaa vievää. Joskus asia jää mieleen, kun on etsinyt jonkun sanan käännöstä ja sieltä löytyy jokin yhdistävä mieleenpainuva tekijä.

Koska tahti on ollut hidasta mutta ensimmäiset vapaaehtoiset kokeet ovat jo alle kuukauden päästä, päätin uusia oppisuunnitelmaani. Opiskelen tällä hetkellä niitä kolmetta ainetta, joista on kokeet joulukuun kahdella ensimmäisellä viikolla. Opiskelen sen mitä kokeisiin tulee, sillä joulukuun kokeeseen tulee vain osa aineesta: yhdessä aineessa puolet oppimateriaalista, toisessa 2/3. Katsotaan miten uusi suunnitelma tulee toimimaan. Viikon päästä pääsen opiskelemaan myös iltaisin, joten toivottavasti opiskeluajan lisääntyminen näkyy etenemisessä. 

Pages