Mitä ja miten ostan ruokaa Espanjassa
Olen kokeillut varmaan kaikkia tapoja tehdä ruokaostoksia löytämättä sitä yhtä, ainutta, oikeaa: olen suunnitellut sunnuntai-illalla ensi viikon ruoat etukäteen ja rustannut ostoslistan valmiiksi; ostanut sitä mitä kauppareissupäivänä on ollut tarjouksessa kaupassa; ostanut mitä tekee mieli; käynyt torilla ostamassa kauden vihanneksia ja hedelmiä paikallisilta maanviljelijöiltä; olen shoppailut luomumarkkinoilla; ja sitten kun ei ole huvittanut kokkailu, niin olen tilannut ruoan kotiin. Tällä hetkellä käymme kaupassa tarpeen mukaan, ehkä 2-3 kertaa viikossa, ja jokainen kauppareissu kustantaa noin 20-30 euroa, riippuen siitä joutuuko ostamaan kalliimpia tuotteita, kuten oliiviöljyä tai pähkinöitä.
Suomessa asuessani olin nuori ja sinkku, ja kotimatkan varrelta löytyi lähikauppa, jossa tuli ostettua yleensä kyseisen päivän ruoat, tai ne einekset. Nykyään meillä on kaksi lasta, rakastan ruoanlaittoa (silloin kun ei väsytä) ja lähikauppaa ei löydy. Ostospaikka vaihtelee meidän perheessä hyvin usein. Joskus on kiva käydä keskustan pienissä ulkomaisten pitämissä vihannes- ja hedelmäkaupoissa, ne ovat yleensä aika edullisia. Mutta sitten niitä 4-henkisen perheen ostoksia täytyy kantaa käsissä – me ostetaan monta kiloa hedelmiä ja vihanneksia. Välillä käymme torilla ostoksilla. Kaupungissamme on kaksi ruokatoria viikossa, joista toinen on hieman turistimainen – hinnat ovat kalliita, eikä tuotteita saa koskea! Siis myyjä valitsee sinulle tuotteet, ja se on sanomattakin selvää että siinä kojun edessä on nätit yksilöt, mutta asiakkaan kassiin eksyvät ne vähemmän nätit, välillä jopa mädät yksilöt. Ja sitten se maailman helpoin vaihtoehto – supermarketit, kuten Carrefour tai paikallinen Mercadona. Sinne pääsee autolla, lapset ostoskärryyn ja kaikki löytyy saman katon alta. Hinta on toki kalliimpi, mutta helppous on joskus valttia pienlapsiperheessä. Metsästämme myös tarjouksia, eli kierrämme kauppoja edullisten hintojen perässä, tai niiden tuotteiden perässä mitä ei yhdessä kaupassa ole, mutta toisen valikoimista ne löytyvät.
Normaalisti käymme espanjalaisessa Mercadonassa ostoksilla. Ostamme sieltä hedelmät ja vihannekset. Mukaan lähtee aina: banaaneja (1,29€/kg), portobellosieniä (n. 5,80€/kg), porkkanoita (0,60€/kg), ”avomaa”kurkkuja (1,29€/kg), makeaa valkoista sipulia (normaali itkettää minua liikaa 1,99€/kg), ja lisäksi mitä ikinä saattuu olemaan ”hyvään hintaan”, eli noin 1-1,50€/kg. Yleensä mukaan tulee vielä omenia omenamehuun (1,29€/kg), limeä, mangoa, persimonia, annoonaa, mandariinia, päärynöitä, ananasta, punaisia paprikoita, munakoisoa, selleriä, brokkolia, purjoa, kukkakaalia, vihreitä lehtiä (lehtikaalia tai pinaattia), tuoreyrttejä, inkivääriä ja avokadoja. Pakastealtaasta nappaan mukaan edamamepapuja (1,60€/500gr) ja artisokansydämiä (2,70€/450gr). Lisäksi ostamme Mercadonasta pähkinät, kuten cashew (2,09€/150gr), saksanpähkinät ja hasselpähkinät (2,45€/200gr). Samalta osastolta mukaan tarttuvat myös siemenet. Kuiva-aineista ostamme gluteenitonta pastaa, riisinuudeleita (1,25€/200gr) ja riisiä (2,65€/kg), sillä rakastan kokkailla riisiruokia, joita ei voi kutsua paelloiksi vaikka ne siltä näyttäisivätkin – niissä ei ole sahramia, eikä ne ole oikeaoppisesti valmistettuja, joten kutsumme niitä risotoiksi. Ostamme myös veden Mercadonasta (1,09€/5 litraa).
Carrefourista ostamme sitten kaikki muut ”merkkituotteet”. Mercadona myy omaa merkkiään, Hacendado, vähän niinkuin Rainbow tai Pirkka. Carrefourista saa Lindtin suklaata (2,40€). Täältä ostamme myös oliiviöljyä (5-6€/litra) ja muita kuivaruokia, kuten linssit. Myös kasvimaito, sokeriton mantelijuoma (3€/litra) tarttuu täältä mukaan. ”Normaali”maito maksaa merkistä riippuen 0,59-0,80€/litra.
Tulikohan tässä kohtaa ja selväksi ettemme syö lihaa, kalaa tai käytä maitotuotteita? Emme tykkää kutsua itseämme vegaaneiksi (koska emme ole ehdollisia vegaaneja, syömme suklaata välillä) vaan plant based diet on omaan korvaan mieluisampi, eli suosimme kasvipohjaista ruokavaliota. Suosimme myös gluteenitonta, silloin kun se on mahdollista. Leipä on suuri osa espanjalaista ruokailua ja tuoretta patonkia myydään joka kulmassa, kioskissa ja bensa-asemalla noin 0,50-1€/patonki. Vaikka espanjalaiset myös kuluttavat paljon kahvia (kahviloissa ja baareissa) emme itse juo kahvia, vaan teetä. Kahvi näyttäisi kustantavan n. 4€/kg, mutta en osaa sanoa millaista myrkkyä tähän hintaan saa. 12 kananmunaa maksaa 1,29€, niitäkään emme osta (enää).
Käymme ajoittain myös keskustan kiinakaupoissa ostamassa misotahnaa, soijakastiketta, bambua, seesamiöljyä, mausteita jne. Perusmausteet ostan Mercadonasta (kurkuma, yrtit) ja Suomesta. Meidän vieraat tuo Santa Marian pippurisekoitusta tetrapakkauksessa meille tuliaisena. Lisäksi Suomesta tuodaan ja pyydetään tuotavaksi aina spelttihelmisuurimoita. Luontaistuotekaupoista ostan himalajansuolaa, kvinoa- ja amaranttihiutaleita lapselle puuroiksi sekä gluteenitonta ja hiivatonta liemijauhetta.
Tähän risottoon käytän Suomesta tuotuja spelttisuurimoita ja pippurisekoitusta, sekä Mercadonasta ostettuja portobellosieniä ja sipulia.
Ja sitten kun ei jaksa tehdä ruokaa? Soitamme kotiinkuljetuksena thaimaalaista ruokaa, riisinuudeleita kasviksilla ja punaista currya kasviksilla, 12,40€ ja illallinen on katettu. Eikä yleensä edes tarvitse odottaa 20 minuuttia pidempään. Syömme ulkona, tai tilaamme ruokaa kotiin, ehkä kerran viikossa, joskus kaksi (jos väsyttää tai harmittaa oikein paljon).
Olen kirjoittanut tästä aiheesta yhdessä postauspiirini muiden ulkosuomalaisten bloggaajien kanssa. Käy tutustumassa myös seuraaviin ruokakoreihin:
”Vadelmia ja jalopenoja” Yhdysvaltain länsirannikolla
”Ruokakori Etelä-Saksan tyyliin” Saksan Alpeilla
”Ruokaostoksilla Skotlannissa” Lindan kanssa
”Irlantilainen ruokakori” Riikan ostokset
”Viikko-ostokset Zürichissä” eivät olleet vain suklaata
”Ruokakori Espanjassa” samasta kaupasta ja ihan erilainen kuin omani a la Kerttu
”Raha ja Australia – ruokakori, hintataso, mediaanitulot” Anun kertomana
”Ruokakori Turkissa” jossa pääsee myös ruokaosingoille
”Ruokaostoksilla Luxemburgissa” herkuttelijan Ainon kanssa
”Ruokaa koriin – mutta millä perusteella” Jennin pohdintoja Saksasta
”Onko ruoka kallista Sveitsissä?” ja Pauliina kertoo
”Erään expatin virolainen ruokakori” jossa Nooran perheen ostokset
Omat vanhempani asuvat Espanjassa, ja olemme olleet siellä usein lomalla. Espanjassa monet jutut on edullisia, jotka taas on Turkissa kalliita. Viinit ja juustot erityisesti, teillä on myös hyvä äyriäistarjonta ja musta tuntuu että reissuilla ollaan eletty noilla kolmella pääelementillä 🙂 Mercadona on musta ihana kauppa, koska siellä on just kaikkia hyviä paikallisia tuotteita, joita olen sitten raahannut aina mukanakin kotiin.
Yllätyin kuinka paljon yhtäläisyyksiä löytyi Espanjan ja Turkin kanssa, ihan vähän kaikilla saroilla ruoasta yhteisöllisyyteen ja aina palkkoihin asti (ei toki siinä määrässä).
Mielenkiintoista kuulla miten ruoka on näinkin erihintaista siellä Espanjassa kuin täällä Ranskassa! Meillä esim. tusina luomukananmunia maksaa noin 3,60e, luomuoliiviöljy halvimmilllaan 7e/l, leipäkaupasta patonki 1,05e (paremmat juureenleivotut leivät reippaasti enemmän, mutta laatukin on aivan jotain muuta). Sanomattakin selvää että meidän 5-henkisen perheen ruokalasku on aivan eriluokkaan kuin siellä naapurimaassa, tosin perheessämme asuu kaksi teiniä, syömme juustoja ja ajoittain lihaa, sekä ostamme paljon tuotteita suoraan tuottajilta etc.
Bises
Ruokatottumukset tietinkin vaikuttavat ruokaan käytettävän rahan määrään, kuten myös esimerkiksi tuollaiset nuoret kasvavat ihmiset 😉 Näitä vertailuja on kiva tehdä ja lukea miten ”samat” tuotteet voivatkaan olla niin eri hintaisia eri paikoissa, lähellä ja kaukana.
Besos