Ladataan...

Kaupallinen yhteistyö: Holvi & Laskit

No niin, nyt päästään aiheeseen, joka on aiheuttanut itselleni eniten päänvaivaa yrittäjyydessä. Nimittäin veroihin. 

Yrittäjän verotus koostuu kahdesta osasta: ennakkoveroista eli tuloverosta ja arvonlisäverosta. Jotta näitä pääsisi maksamaan, pitää ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin ja alv-velvolliseksi. Molemmat tehdään samalla YTJ:n verkkosivulla, missä tehdään myös yrityksen perustamisilmoitus.

Kuten jo aiemmin kerroin, minulla jäivät nämä rekisteröinnit hieman myöhään. Syy: en ajatellut, että niillä on kovin kiire. Yrityksen (toiminimi) rekisteröimisessä meni noin päivä, joten ajattelin, että suunnilleen saman verran aikaa kuluu ennakkoperintä- ja alv-rekisteröintiin. Olin väärässä. 

Minulle ei myöskään ollut tullut mieleen, että joku tarkistaisi, kuulunko näihin rekistereihin. Kun lähetin ensimmäiset laskuni, ne tulivatkin bumerangina takaisin, koska yritystäni ei löytynyt alv- ja ennakkoperintärekistereistä. Toimeksiantajani ei voinut maksaa laskuja, ennen kuin rekisteröinnit näkyivät. Lain mukaan maksajan on joko varmistuttava, että yritys on rekistereissä ja näin verottajan tiedossa, tai pidätettävä palkkiosta verot. Näin siis ehkäistään veronkiertoa, mikä ei ollut käynyt pienessä mielessänikään. 

No, kun laskut tulivat takaisin, jouduin soittamaan hätäisenä verottajalle. Sieltä kerrottiin, että kyllä, olet tehnyt rekisteröinnit perjantaina (oli maanantai) ja käsittelyaika on 3-4 viikkoa. Ja ei, sitä ei voi nopeuttaa. Tämän takia rekisteröinnit kannattaa hoitaa hyvissä ajoin. Tässä kohtaa meilasin kirjanpitäjälleni Laskitin Mari Harjulle. Hän neuvoi, että jatkossa kaikissa rahaan liittyvissä asioissa kannattaa ensimmäisenä kääntyä hänen puoleensa. Tältäkin sotkulta olisi siis säästytty, jos olisin tajunnut kysyä näitä veroasioita heti kirjanpitäjältäni. 

Mitä veroja minä sitten toiminimiyrittäjänä maksan? Ensinnäkin on tulovero. Se lasketaan voitostani eli kaavalla tulot miinus menot. Tähän tarvitaan ne kuitit. Minä olen tähän saakka ottanut talteen kuitit suunnilleen jokaisesta syömästäni aamiaisestakin. Kirjanpitäjäni sitten päättää, ovatko kuluni sellaisia, että verottaja hyväksyy ne. Mitä enemmän siis ostan kuussa yritykselleni, sen vähemmän veroja minun tarvitsee maksaa. Kätevää, eikö? Toisaalta menetän tietenkin sen rahan, millä ostin niitä asioita, joten ihan hulvattomaksi tässä ei kannata ryhtyä.

Tuloveron maksan verottajalle itse. Se tapahtuu niin, että ilmoitan verottajalle arvion tuloksestani (tulot miinus menot) ja sitten verottaja lähettää minulle ennakkoverolaskut.

Toinen yrittäjälle koituva vero on arvonlisävero. Se on se vero, jonka osuus näkyy kaikissa kuiteissasi: esimerkiksi alv 24 %. Jos asiakkaani olisivat yksityishenkilöitä eli jos myisin vaikka latteja, minun pitäisi lisätä alv tuotteideni kokonaishintaan. Esim. latte 4 euroa, sisältää alv 24 %. Koska asiakkaani kuitenkin ovat yrityksiä, voin lisätä alvin hintojeni päälle (kunhan vain olen tietoinen alvista ja siitä, mistä sitä tarvitsee maksaa). Esim. blogipostaus xx e + alv 24 %. 

Alv on yrityksille läpilaskutusta. Se ei ole koskaan minun rahaani vaan verottajan rahaa. Se kannattaa muistaa. Sen kiva puoli piilee siinä, että verottaja tarkkailee sekä laskutettuja että maksettuja alveja. Jos esimerkiksi nyt marraskuussa ostaisin paljon arvonlisäverollisia asioita yritykselleni, enkä laskuttaisi itse paljon alveja, jäisin plussalle: verottaja maksaisi minulle erotuksen. Eli jos ostaisin kameran, jonka hinnasta 150 euroa olisi alvia, enkä laskuttaisi itse alveja marraskuussa lainkaan, saisin tuon 150 euroa takaisin tililleni. 

Yleensä yrittäjä maksaa alvit kaikista tuotteistaan. Minulla on toimittajana kuitenkin siitä erikoinen tilanne, että lehtijuttujen alv on 0. En siis joudu maksamaan alveja lehtijutuistani. Sen sijaan blogijutuista alvia pitää maksaa se 24 %, mikäli tilikauden arvonlisäverollisen myynnin summa ylittää 10 000 euroa. Tilikauteni loppuu 31.12.2019. Jos siihen mennessä tienaan blogilla 10 000 euroa, joudun maksamaan alvit. Nyt tulee tärkeä kohta: joudun maksamaan ne, olin sitten laskuttanut ne asiakkailtani tai en. Siksi alvit kannattaa lisätä laskuihin heti kättelyssä, jos on pieninkään epäilys, että tienaa yli kymppitonnin. 

Alvit maksetaan vähän yli kuukausi jäkikäteen. Eli marraskuun 12. maksetaan syyskuun alvit. Nämä hoitaa kirjanpitäjä. Hän myös tarvitsee tätä varten kuittisavottasi ja lähettämäsi laskut, jotta alvit menevät oikein. Minä laskutan kaiken Holvin kautta ja näemme sieltä kirjanpitäjäni kanssa näppärästi, miten paljon olen laskuttanut alveja. Holvissa voi siis antaa kirjanpitäjälleen luvituksen päästä näkemään Holvi-tilin tapahtumat. Se helpottaa yrittäjän elämää, sillä en joudu erikseen lähettämään Marille laskujani. Myös maksukuitit voin lisätä suoraan Holviin mobiilisovelluksella. 

Minun ensimmäinen alv-päiväni on vasta joulukuussa. Myös ennakkoverot aion maksaa joka kuukausi. Jotenkin en näet innostu ajatuksesta, että maksaisin ne paljon myöhässä. Haluan, että raha tililläni kuuluu minulle, ei verottajalle. 

Haluaisitko kokeilla Holvia? Koodilla ANNAVIHERVAARASTA saat käyttöösi Holvi Grower- tai Complete-tilin ilmaiseksi kuudeksi kuukaudeksi. Koodi on voimassa 30.12.2018 asti.

 

Kuva: Satu Nyström

Ladataan...

Ryöstin tämän postauksen idean ja kuvat ihanalta ystävältäni Peppiinalta, jonka kanssa meillä on tulossa hauska yhteistyöprojekti piakkoin. Peppiina (@bypeppiina @dreamtalk_) on yksi inspiroivimmista ihmisistä, jotka tunnen. Aina, kun oma mieleni on vähän maassa, menen kuuntelemaan hänen videoitaan tai podcastiaan. Suosittelen sullekin.

Sanotaan, että meistä tulee keskiarvo niistä viidestä ihmisestä, joiden kanssa vietämme eniten aikaa. Ihmiset ympärillämme vaikuttavat siihen, millaisena näemme maailman ja itsemme. He voivat nostaa meitä ylöspäin tai painaa alas. Samoin voimme me tehdä heille. 

 

 

Jos joku esimerkiksi suhtautuu kaikkeen kielteisesti, ja vietät hänen kanssaan paljon aikaa, tuo kielteisyys mitä luultavammin tarttuu vähän sinuunkin. Toki ihmiset ottavat vaikutteita muista ihmisistä eri tavoin. Itse olen tyyppiä, johon muiden ihmisten energia vaikuttaa hyvin vahvasti. 

On myös hyvää tarkoittavia ihmisiä, jotka haluavat pitää sinut turvassa. Heitä ei tietenkään kannata heivata elämästään, mutta heidän lisäkseen ympärillä on hyvä olla ihmisiä, jotka ajattelevat rohkeasti ja jotka inspiroivat sinua omalla esimerkillään ja valinnoillaan. Itse en usko, että turvallinen valinta on aina se oikea tai onnelliseksi tekevä. Tai ei ainakaan minulle. Siksi on hyvä, jos elämästä löytyy rohkelikkoja. Myös rohkeus nimittäin tarttuu. 

Ja sitten tietenkin on myös niitä ihmisiä, jotka painavat muita alas. Oli syy siihen mikä tahansa, tallottavaksi ei kannata suostua.  

 

 

Kun ympärillä on rohkeita, inspiroivia, vahvoja ihmisiä, on itsekin helpompi olla vähän rohkeampi ja vahvempi. Kun on heikko hetki, voi katsoa heistä esimerkkiä ja uskoa taas, että pärjää sittenkin. Oikeastaan ajattelen, että itsensä kannattaisi ympäröidä ihmisillä, joita ihailee ja joiden kaltaiseksi tahtoisi tulla. Niin on jo hyvää vauhtia matkalla sinne. 

Onhan ympärilläsi hyviä tyyppejä?

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

Ladataan...

Kaupallinen yhteistyö: Kitchen Aid

Minulla on aina ollut yksi lempiruoka ylitse muiden: pasta. Tai oikeastaan pasta ja leipä. Voitte ehkä kuvitella, miltä freelancerelämäni ruokalista näyttää: lounaaksi pastaa, päivälliseksi pastaa (tai jos laiskottaa leipää...). En ole missään nimessä hiilarikammoinen, mutta on kyllä käynyt mielessä, että pastan voisi välillä korvata jollain. Mietiskelin myös jo taannoin, että syönköhän tässä uudessa elämässäni tarpeeksi kasviksia. Sitten sain Kitchen Aidilta yleiskoneen ja siihen kuuluvan Spiralizer-spiraalileikkurin: kas, pulma ratkaistu. 

 

 

Leikkurilla voi viipaloida ja kuoriakin, mutta minä olen käyttänyt sitä pääasiassa leikkaamaan erilaisista kasviksista pastannäköistä spiraalia. Suosikkini ovat kesäkurpitsa ja bataatti. Olen leikellyt myös omenoita spiraaliksi. Tuntuu, että kaikki maistuu vähän erilaiselta, kun se on leikattu kapeiksi suikaleiksi. Tulee enemmän sellainen olo kuin olisi syömässä ravintolassa, vai mitä mieltä olette? Kaikkien buddhabowlien kasviksethan on yleensä leikattu hyvin pieniksi tai juurikin spiraalin muotoon. 

 

 

Leikkuri näyttää monimutkaiselta, mutta sen käyttäminen on todella yksinkertaista. Olen ihminen, joka kammoaa teknisten laitteiden käyttöönottoa, mutta tämä oli oikeasti helppoa. Leikattava kasvis kiinnitetään tappiin, leikkuriin valitaan sopiva terä ja sitten vain käännetään kytkintä. 

 

 

Kitchen Aidilla voi tietenkin tehdä kaikkea muutakin, mitä yleiskoneella nyt yleensä tehdään. Itse olen leiponut sämpylöitä, sillä ne ovat leivontapuolella bravuurini. Täytyy myös tunnustaa, että kyseinen yleiskone oli märkä unelmani samoihin aikoihin, kun haaveilin siitä Kannustalosta. Mikä parasta, se näyttää niin hyvältä, ettei sitä tarvitse korjata kaappiin lainkaan, vaan se saa olla keittiössäni esillä aina. Keittiökoneiden Rolls-Royce, sanoisin. <3

 

Tässä kaksi lempi(kasvis)pastareseptiäni:

Avokado-kesäkurpitsapasta, 1 annos

1 kesäkurpitsa kuorittuna

1 avokado

1 lime

pala chiliä

oliiviöljyä

kirsikkatomaatteja

1 valkosipulinkynsi

suolaa

 

Leikkaa kesäkurpitsa spiraalileikkurilla nauhamaiseksi pastaksi. Kuori avokado ja muussaa se. Purista sekaan yhden limen mehu. Lisää valkosipulinkynsi pieneksi silputtuna ja pieni pala chiliä pilkottuna. Lorauta sekaan hieman oliiviöljyä. Mausta suolalla ja koristele kirsikkatomaateilla. 

 

Bataatti-cashewpasta, 1 annos

puolikas bataatti kuorittuna

oliiviöljyä

suolaa

noin 100 g cashewpähkinöitä (tahnaa jää vähän yli) yön yli liotettuina

1 valkosipulinkynsi

babypinaattia

 

Leikkaa kuorittu bataatti spiraalileikkurilla pastaksi. Siirrä hetkeksi sivuun ja valmista kastike. Sekoita tehosekoittimella cashewpähkinöistä ja valkosipulista tahna. Lisää siihen hieman vettä, jotta saat rakenteesta kermaisen kastikemaisen. Ripauta mausteeksi hieman suolaa. Kun kastike on valmis, paista bataattipasta oliiviöljyssä ja suolassa valmiiksi. Huomaa määrässä, että bataatti kutistuu paistettaessa. Sekoita pasta ja kastike ja silppua päälle runsaasti babypinaattia. 

 

 

Kone saatu Kitchen Aidilta, kiitos!<3

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

Pages