Asiat, joita ihmettelin ennen vanhemmuutta

 

Kuva otettu, kun raskaus oli vielä alussa ja kaikki edessä päin

Miksi päiväunia ei voi nukkua missä vain? Miksi on tärkeää, että lapsi saisi yhtäjaksoisen pätkän unta? Mitä se haittaa, jos lapsi nukkuu vain puolentunnin unet?

  • Mitä lähemmäksi vuoden ikää lapsi tulee, ei nukahtaminen käy enää niin helposti. Erilaiset ärsykkeet, ääneet ja ihmiset kiinnostaa paljon, että syliin nukahtaminen esim. kahvilassa olisi aikamoinen saavutus. Rattaisiin kyllä saattaa nukahtaa, mutta jos päiväunet ovat liian lyhyet, kostautuu se yleensä illassa. Yliväsynyt vauva tai taapero ei ymmärrettävästi ole parasta seuraa.

Miksi ystävät, jotka ovat vauvan/taaperon kanssa esim. meillä syömässä aloittavat syömään ennenkuin kaikilla on ruokaa?

  • Hahhaa, tälle emme voi kuin nauraa mieheni kanssa. Hetki, jolloin esim. taapero itse syö, kannattaa käyttää hyödyksi. Siinä on minuutitkin tärkeitä. Odottaessa saattaa nimittäin käydä niin, että oma ruoka jääkin syömättä, jos vauva/taapero vaatiikin akuuttia huomiota. Paljon mukavampi nimittäin syödä se viisi minuuttiakin rauhassa, kun kymmenen minuuttia seisten. Tällä en siis tarkoita sitä, että lasta ei saisi opettaa hyviin ruokatapoihin ja muiden huomioon ottamiseen..se ei ainakaan meillä onnistu ihan vielä, kun lapsi on juuri vuoden täyttänyt.

Miksi vanhemmat näyttävät lastenpiirroksia lapsille esim. ravintolassa? Eikö lapsi kestä puolituntia paikoiltaan?

  • Riippuen iästä saattaa pystyäkin olemaan, mutta onko ravintola oikea paikka opettaa sitä? Onhan se lapsellekin kiva, että ravintola kokemus on mukava. Lastenohjelma saattaa tehdä siitä juuri sitä. Kaikki voittaa. Vanhemmat saavat mahdollisuuden syödä rauhassa ja lapsi viihdyttävämmän hetken ravintolassa. Meille on tärkeää, että ruutuaika on todella minimaalinen näin pienellä, mutta pieniä helpotuksia välillä itsellemme suodaan.

Miksi imetyksen lopettaminen on hankalaa?

Ennen äidiksi tuloa ajattelin, että ”et vain sitten anna sitä tissiä vuoden jälkeen.  Kyllä se parit huudot saattaa vaatia, mutta kyllä maailmaan ääntä mahtuu”. Ajatukset ovat todellakin muuttuneet. Oman lapsen itku on raastavaa ja esim. aamulla on vielä ihana jatkaa unia, minkä aamuinen imetys  saattaa mahdollistaa. Kyllä tässä pikkuhiljaa ollaan imetystä lopettelemassa, mutta yritän sen lempeästi ja mahdollisimman lapsentahtisesti tehdä.

Minne äitiyslomalla/vanhempainlomalla on kiire?

  • Suhaan kauppakeskuksessa jonkun sähkömyynti esittelijän ohi ja vastaan ”ei kiitos, ei ole aikaa”. Mietin päässäni, että hän varmaan ajattelee, että minne kotiäidillä on kiire. Yleensä kaikki kestää hieman pidempään lapsen kanssa, joten et ole ainakaan liian ajoissa missään paikalla. Kiire voi olla myös kotiin päiväunille tai syömään. Omaaika on suurimmaksi osaksi myös lapsen päiväuni aika, joten senkin haluaa käyttää hyödyksi.

Ihmettelitkö sinä joitakin asioita, ennen äidiksi tuloa?

perhe lapset vanhemmuus oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *