Kun vauva ei nuku

Kun vauva ei nuku se raastaa hermoja, se masentaa mielen ja saa sumuisen olotilan.

(Meillä vauvan univaikeudet alkoivat vasta pahentumaan siinä 5 kk tienoilla)

Valvon ja katson kelloa. Kello näyttää neljä aamulla ja olen havahtunut lukemattomia kertoja hereille. Meidän rakas viisikuukautinen tyttömme on pyörinyt ja itkeskellyt unissaan. Havahtunut hereille ja nukahtanut.
Menee ensimmäinen yö, toinen, kolmas ja lopulta niitä on niin monta yötä, etten jaksa laskea. Mietin päässäni ja toistelen miehelleni, kyllä se helpotta kohta. Kummatkin kuitenkin öisin mietimme, että itkeskely ja jatkuva ”hätkähtäminen” ei ole normaalia. Vauva nukkui rauhassa ja parin sekunnin päästä alkaa itkemään ilman syytä. Joinakin öinä tyttö saattaa vain valvoa parikin tuntia yössä. Päässä soi myös se, että jos vauva nukkuu aamulla pidempään, niin isoveli herää kuitenkin viimeistään kasilta. Noh, sitä ei tarvitse usein miettiä. Tyttö herää usein ensin, vaikka yöllä jää uni vähiin.

Ramppaamme lääkärissä. Onko refluksi, allergia vai mikä ihme. Välillä tytön iho lehahtelee näppylöille ja tuntuu, että maito tuotteinen syönti pahentaa imetyksen kautta oireita. Aloitan imetysdietin. Hiukan helpotusta. 10 kk iässä verikoe tulokset allergioista ovat kuitenkin negatiiviset. Olisiko lievä suolistoallergikko mietimme.

Huomaamme myös, että tyttö oireilee pahasti hampaistaan. Hänellä puhkesi 3 kk iässä ensimmäinen. Vuoden iässä hänellä on jo poskihampaita, mitkä yleensä puhkeavat 1.5 vuotiaana.

Olemme olleet myös kierteessä hampaiden oirelu pari viikkoa, sitten jokin infektio/flunssa/kuume. Kuukaudessa kolme viikkoa menee jossain oireessa. Aina kun yritän lopetta yösyötön tulee näistä jokin ja vie maton alta. Kuume mittari, kun näyttää 39.5 ei siinä mieti mtn  muuta, kuin lasta.

Kaksi tuntia taas unta. Lohtuttaudun sillä, että kyllähän vuorotyöläisilläkin tulee univelkaa. Nousen portaita ja hengästyttää. Tuntuu, että sydän jyskyttää pois rinnasta. Väsyttää. Sanon esikoiselle, että levätään hiukan siskon päiväuniaikaan. Laitan sadun puhelimesta ja havahdun koiran unesta siihen, kun mukavalta kuulostanut satu onkin vaihtunut peter paniin ja siinä uhataan leikata kapteenikoukun toinen käsi. Tekisi mieli antaa itselleen vuodenäiti palkinto.
Tyttö sentään nukkuu päiväuniaan ihan hyvin..mutta ei liikaa. Kaksi-kolme tuntia tuossa iässä.

Kuukausia tulee lisää, välillä parempia öitä..mutta enemmän niitä huonoja.

Alan selvittämään tytön ollessa 10kk hänen rauta arvojaan. Mitä enemmän luin asiasta, sitä vakuuttuneempi olin. Taas lääkäriin. Ensimmäinen lääkäri ei suostunut määräämään ferritiini mittausta. Menin toiselle. Ihanalle lääkärille, joka kuunteli. Sanoinkin, että haluaisin vielä kääntää tämän kiven. Itselläni oli ollut ferritiini 4, neljä kuukautta ennen esikoisesta raskautumista. Olin syönyt tuolloin koko raskauden rautaa, mutta en enää sen jälkeen säännöllisesti. Lääkäri määrää tytölle verikokeet. Suosittelee minullekkin.
Tuloksista käy ilmi, että tytön ferritiini on 12. Verikokeissa katsotaan myös muitakin mahdollisia tekijöitä. Erillaisille oireille täytyy aina löytää syy. Meillä oli tosiaan erinäisiä syitä jo epäily ja tutkittu muutenkin. Tässä tapauksessa uskalsin aloittaa tytöllä rautakuurin.

Menee viikkoja, öiden jatkuva rauhattomuus/hätkähtely tuntuu jäävän pois. Tiedä sitten oliko kyseessä rauta, ikä vai unikoulu.

12 kk kohdalla ostin myös meille unikoulun. Uskalsimme kokeilla lempeää sellaista. Pääsemme hyvänä viikkona siihen, että tyttö saa pidemmän unipätkän omassa sängyssään. Kello 20-01-02 välillä jopa 04-05 asti. Herää aamuun 6-7.30 välillä.

Tyttö on nyt 1.3 v. Yöt ovat parantuneet siitä mitä ne olivat suuresti. Vieläkään tyttö ei ole mikään paras yönukkuja ja tuskin sellaiseksi tulee.  Vaiheita tietenkin tulee, mutta kun yöt tuntuivat jatkuvasti menevän huonommaksi oli oma jaksaminen rajoilla..varsinkin kun piti hoitaa tietenkin myös kolmevuotiasta esikoista.

Miten teillä nukutaan ja tzemppiä kaikille unien kanssa taisteleville.

Omat suositukset ovat lyhykäisyydessään, kun tuntuu ettei vauvan/lapsen heräily ole enää normaalia:

Varmista, ettei ole allergoita, refluksia tms.

Ferritiini mittaus

Itselle ja perheelle sopiva unikoulu, kun vauva on siinä iässä.

 

Seuraa instassa: https://www.instagram.com/ansku365/

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *