Paras sähkösopimus opiskelijalle: Näin valitset oikean

Paras sähkösopimus opiskelijalle on sekä opiskelijabudjettiin että opiskelija-asuntoon sopiva sähkösopimus. Opiskelijan sähkösopimus harvoin sisältyy vuokrasopimukseen, joten sen hankinta jää tyypillisesti opiskelijan omalle vastuulle. Sähkösopimusta valitessa opiskelijan kannattaa kilpailuttaa eri sähkösopimukset, sillä eri yhtiöt tarjoavat erilaisia sähkösopimuksia, osa jopa erityisesti opiskelijan tarpeisiin räätälöityjä ja hinnoiteltuja.

Tyypillisesti opiskelija-asunto on opiskelijakaupungissa sijaitseva pieni yksiö tai suurempi kerrostaloasunto, joka jaetaan kämppiksien kanssa. Etenkin pienemmissä asunnoissa sähkön kulutus on lähtökohtaisesti pientä jopa sillon, kun asunnossa on sauna. Vaikka opiskelijalla olisi jatkuvasti pleikkari, äly-TV, läppäri, puhelin sekä jääkaappi-pakastin päällä, on kerrostaloasunnossa hankalaa tehdä sähköstä suurin asumiskulu. Siltikin, opiskelija voi säästää pitkän pennin valitsemalla oikeanlaisen sähkösopimuksen.

Sähkö hinnoitellaan per kilowattitunti ja vuonna 2021 sähkön hinta on pyörinyt 5 sentin molemmin puolin per kilowattitunti. Sähkön kulutukseen toki vaikuttaa yksilön tapa käyttää sähköä, mutta saunattomassa yksiössä asuvalle opiskelijalle 65 kilowattitunnin kuukausikulutus on melko normaalia. Tällöin viisain valinta sähkösopimukseksi on perusmaksuton sopimus. Noin pienellä kulutuksella hieman edullisempi kilowattitunnin hinta ei millään pysty kilpailemaan perusmaksuttoman sopimuksen kanssa, mikä voi yksiössä asuvalle muodostaa jopa puolet kuukausittaisesta sähkölaskusta.

Perusmaksuton sähkösopimus paras kimppakämppään

paras sähkösopimus opiskelijalle

Myös yhdessä asuville opiskelijakaveruksille perusmaksuton sähkösopimus saattaa olla oiva vaihtoehto, sillä sähkön kulutus ei automaattisesti tuplaannu kun asukkaita onkin kaksi – tai useampi. Kun kodissa on vain yksi jääkaappi-pakastin, siinä missä yksin asuvalle sen sähkön kulutus osuu suoraan, kaksin tai useamman kanssa asuttaessa ei jääkaappi tai pakastin kuluta yhtään sen enempää sähköä kuin yksin asuvan taloudessa.

Kuten yllä jo mainittiin, pienet erot sähkön kilowattitunnin hinnassa eivät juurikaan tee muutosta sähkölaskun loppusummaan kulutuksen pienuuden vuoksi. Siksi opiskelijalle tärkeintä on valinta itselleen muilta osin sopiva sähkösopimus. Nykyisin tarjolla on sähköpörssin hintojen mukaan tunneittain vaihtuvaa sähkön hintaa, yösähköä, pitkiä määräaikaisia sopimuksia sekä toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Opiskelija-asunnossa fiksuin valinta on yleensä perinteinen sähkösopimus, jossa sähkön hinta pysyy samana ympäri vuorokauden.

Määräaikainen ei ole paras sähkösopimus opiskelijalle

määräaikainen sähkösopimus

Mitä tulee sähkösopimuksen kestoon, allekirjoittaessaan määräaikaisen sähkösopimuksen, opiskelija on sidottu kyseiseen sähkösopimukseen, sen hintoihin ja ehtoihin aina sopimuskauden loppuun asti. Tyypillisesti määräaikaiset sähkösopimukset ovat joko vuoden tai kahden mittaisia, joiden aikana niitä ei voi vaihtaa muutoin kuin muuton yhteydessä. Määräaikaisissa sopimuksissa on hyvät ja huonot puolensa. Hyvänä puolena on se, että usein mitä pidemmäksi ajaksi sopimukseen sitoutuu, sitä edullisemman sähkön hinnan itselleen saa.

Toisaalta, opiskelijabudjetille voi olla ikävää, jos sähkön markkinahinta laskeekin sopimuskauden aikana, mutta itse on sitoutunut tiettyyn hintaan pidemmäksi ajaksi. Lisäksi määräaikaisissa sopimuksissa saattaa joskus olla houkuttimia, joiden kanssa opiskelija voi astua ansaan. Voi esimerkiksi olla, että sopimuksen ensimmäisinä kuukausina hinta on todella alhainen, mutta sen jälkeen hinta pomppaa huomattavasti ylemmäs. Määräaikaista sopimusta tehdessään opiskelijan kannattaa olla valppaana, ettei päädy maksamaan sähköstään liikaa.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on turvallinen valinta opiskelijalle

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi irtisanoa koska vain ja irtisanomisaika on tyypillisesti parista viikosta kuukauteen. Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa sähkön kilowattitunnin hinta voi olla hieman kalliimpi kuin määräaikaisissa sähkösopimuksissa, mutta on jokaisen oma päätös onko valmis maksamaan euron tai kaksi enemmän kuukaudessa vapaudesta vaihtaa sähkösopimus aina kun siltä tuntuu. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi kilpailuttaa niin usein kuin haluaa ja se takaa sen, että opiskelija saa kotiinsa aina markkinahintaista sähköä. On kuitenkin hyvä muistaa, että joka kuukausi sähkösopimusta ei kannata kilpailuttaa, sillä oma sähkönsiirtoyhtiö saattaa veloittaa jatkuvista vaihdoksista lisämaksun.

tyo-ja-raha opiskelu raha oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *