Kuinka pitää parvekekasvit hengissä talven yli
Tänään bongasin Facebookin viherkasvit-ryhmästä keskustelun, jossa pohdittiin joko parvekekukat tulee ottaa sisälle kylmien öiden vuoksi. Säikähdin hieman asiasta, sillä rehellisesti sanottuna, minulla ei ollut käynyt mielessä ajatustakaan laittaa parveketta valmiiksi syksyyn ja talveen enkä ole edes ottanut selvää (ennen kuin nyt) kuinka parvekekasvini selviävät talvesta.
Tänä vuonna parvekkeellani on ainostaan kolmiokäenkaali, rosmariinipuu, parvekekirsikkapuu ja minttua sekä basilikaa ruukuissa.
Kolmiokäenkaali lepää talvisin eli sitä tulee talvisin kastella todella vähän tai jopa pikkuhiljaa jättää kasteleminen kokonaan pois. Maaliskuussa kolmiokäenkaalin mullat tulee vaihtaa, jonka jälkeen kastelua voi jatkaa. Tätä kasvia ei tule muulloinkaan kastella ihan märäksi ja se viihtyy parhaiten valoisalla ja puolivarjoisalla paikalla. Pidin tätä kasvia keväällä sisällä keittiön hyllyllä ja ilmojen viilentyessä otan sen taas sisälle suojaan kylmältä.
Rosmariini tulee suojata pakkaselta eli otan sen talveksi meille sisälle. Se viihtyy valoisalla paikalla läpäisevässä kasvualustassa. Rosmariini on siitä ihana kasvi, että se on monivuotinen ja sen oksia voi käyttää mausteena niin tuoreena, pakastettuna kuin kuivattuna.
Patio Fruit Kirsikka eli parvekekirsikkapuu voi viettää talven parvekkeella. Ostin tämän puun meille heinäkuun alussa enkä vaihtanut ruukkua ollenkaan ja poden siitä nyt hieman huonoa omaatuntoa. Tämän puun olisi pitänyt tehdä kirsikoita heinä-elokuussa, mutta minun kirsikkapuuni ei ole tehnyt yhden yhtä kirsikkaa. Minun tulee ensi töikseni käydä ostamassa sille iso, altakasteltava ruukku, jos saisin sillä ensi keväänä sen kukkimaan ja tekemään loppukesästä meille kirsikoita.
Minttu tuoksuu ihanalle ja sen nostan myös keittiöön ilmojen viilentyessä. Minttu viihtyy myös auringossa ja puolivarjossa. Sitä voi käyttää tuoreena erilaisiin ruokiin ja juomiin ja sitä voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Basilika ei pidä alle +13 °C:n lämpötilasta, joten tämä yrtti tulee koristamaan keittiötäni melko pian. Basilika tulee sijoittaa puolivarjoisaan paikkaan ja kastella sitä usein. Sitä voi syödä tuoreena, pakastettuna sekä kuivattuna. Tuoreesta basilikasta voi myös tehdä teetä. Pensasmaisen basilikasta saa sen latvomalla.
Eli talveksi parvekkeelle jää ainoastaan parvekekirsikkapuu ja muut kasvit ja yrtit tulevat sisälle. Viime talvena päätin, että hankin tänä syksynä vihervalaisimia, jos ne yhtään auttaisivat kasvejani selviämään pimeästä talvesta. Koska viihdyn niin hyvin nykyisin meidän parvekkeella, olen jopa miettinyt jos hankkisin sinne parvekelämmittimen, jolloin sen käyttöaikaa voisi pidentää myöhään syksyyn. Vielä ei onneksi olla kuitenkaan niin pitkällä syksyssä, että vihervalaisimia tai parvekelämmittimiä pitäisi miettiä.