Mitä tänään syötäisiin? Brittityylillä eväät taaperolle…
Let’s do lunch!
Niin, mitähän sitä tänään lounaaksi…
On vaihtoehtoja ja vaihtoehtoja – ja sitten yllättäin huomaa paikallisten tottumusten vallanneen mielen…
Jos on liikenteessä eli syö lounaan kahvilassa, niin siinä sitä usein seisoo hyllyn edessä ja miettii, minkälaisen kolmioleivän TÄNÄÄN valitsisi. Entä otetaanko taaperolle oma vai jaetaanko yksi? Kuka huutaa nälkäänsä? Entä millainen on paikan ”meal deal” = hyvä tarjous? Vaikka joskus sattuu olemaan jotain mössöruokaa lapselle mukana, niin eihän se oikeen enää riitä tai muuten tipu, sillä helppoa purkkiruokaa on yleensä vain alle vuoden ikäiselle saatavilla. Ja joka tapauksessa lasten mössöt syödään kylmänä, ei kahviloissa ole mitään yleisöpalvelumikroja lasten ruuan lämmitykseen ja moni paikka on kieltäytynyt lämmittämästä vauvan ruokaa vedoten ”for safety and security”, siis turvallisuuteen. Kahvilan työntekijä ei suostu ottamaan vastuulleen sitä, että huoltaja tyrkkää liian kuumaa ruokaa lapsen suuhun :/
No, entäpä se ”meal deal” = kahvilan oma tarjous? Yleisin on vesipullo/limppari, kolmioleipä ja pieni pussi sipsejä. Siis todella! Sipsejä! Lounaaksi, no tottakai :) Haloo, turhahan sitä nyt ihmetellä. Sipseillä vedetään koko iltapäivä – aikuiset ihmiset – ja kouluissakin vain LIIAN isot sipsipussit on pannassa, jos kantaa siis omat eväät mukaan. Kouluruokailussa, siinä maksullisessa, ei sen sijaan ole sipsejä tarjolla, mutta kunnon sokerinen jälkiruoka on valikoimassa joka päivä, selvähän se! Täytyyhän niiden lastenkin siellä koulussa viihtyä!
Jäljelle jää tietysti se vaihtoehto, että lounaan syö kiltisti kotona, jolloin saa syödä vaikka vanukkaita. Terveellisestä ruuasta, ”healthy food”, kohkataan yhtä lailla kuin turvallisuudesta, ”for safety and security”, mutta käytännön tasolla päästää usein hyvin lähelle, aina ei ihan perille, mutta onko sen nyt niin väliä… Löysin kiinnostavia ruokaohjeita taaperoille: Red dip with crunchy veggies ja Crunchy paprika chicken. Ensimmäisessä reseptissä sotketaan 2 rkl ketsuppia ja 4 rkl sulate- tai tuorejuustoa (pehmeää, juoksevaa, cream cheese) ja tehdään niistä dippi. Sinne sitten kastellaan pikkumaisseja, sokeriherneitä, porkkanoita ja kirsikkatomaatteja. Voin kuvitella, että dippi loppuu aika nopeasti, mutta pääasia kai se, että lapsi nyt edes vähän maistelee tuoreitakin kasviksia… Eihän se nyt ole niin tarkkaa… Toisen reseptin pohjana käytetään vehnäkeksejä, tomaattipyreettä tai ketsuppia ja öljyä, joihin kananpalat upotetaan ennen uuniin laittoa. Plussaa tietysti tässä, että kuorrutetut kanat kehotettiin syömään keitettyjen perunoiden kera, eikä niiden ranskalaisten perunoiden kanssa. Joten onhan se nyt ihan selvää, miksi artikkelin päällimmäisenä otsikkona koreilee sana ”Health”, terveys.
Mitäs teillä syötiin tänään lounaaksi?
xx Laura