Uskomukset unelmien jarruina

Mietin tänään unelmia. Suunnitelmiani. Tavoitteitani. Mitä haluan elämässäni tehdä ja mitä kohti kulkea.
Mietin näitä asioita rehellisesti sanottuna jopa päivittäin, ja aika selkeäksi on suunta kirkastunut edessäni viime aikoina että minne päin sitä ollaan menossa.

Walt Disneyn kuuluisa quotekin sen sanoo että sen minkä pystyt kuvittelemaan, sen pystyt myös toteuttamaan, ja tähän uskon vakaasti.

Moni asia, josta joskus haaveilin ja unelmoin on käynyt elämässäni toteen. Kenenkään elämä ei ole täydellistä mutta kun tarkastelen omaa elämääni niin voin sanoa että se on äärimmäisen hyvää ja ihanaa, ja hyvinkin nautinnollista, sillä olen oppinut ymmärtämään kiitollisuuden jalon taidon ja sen että mitään ei pidä pitää itsestäänselvyytenä.

Edesmenneellä isälläni oli tapana sanoa meille lapsena että ”se mitä silmä ei nää niin sitä ei mieli tee” – näinhän se monesti on, jos puhutaan materiasta. Mutta murkkuiän kuohunnassa aloin ajatella tämän asian toisin ja väänsin siitä kerran oman sanontani isälleni vastaväitteeksi, ”sen minkä sydän näkee sen myös mieli tekee ja toteuttaa.”
Ja näin olen monesti tehnytkin, ja tiedän että näin teki myös isäni.

Liian moni ihmismieli jää jumiin omiin pelkotiloihin mm. pelkoihin epäonnistumisesta, pettymyksen tunteista, epäilyksistä ja siitä että uskoo ja olettaa ettei pysty. Ja nimenomaan nämä uskomukset ja olettamukset ovat niitä, jotka jarruttavat meitä tekemästä elämästämme sellaista, jollaista haluaisimme elää.

Jokaisella meillä on varmasti jotain unelmia. Ja jos nyt mietit omia unelmiasi, niin MIKSI et ole vielä niitä toteuttanut? Ja jos vastaat itsellesi SIKSI KOSKA… niin mietipä uudelleen. Onko vastauksesi olettamus vai uskomus? Vaiko jopa molempia? Ja jos näin on, niin onko näistä olettamuksistasi ja uskomuksistasi mahdollista päästä eroon?

Uskon että jokaisella meillä on uskomuksia itsestämme ja siitä mihin pystymme ja mihin emme, ja näitä uskomuksia saakin olla jos niiden muuttaminen ei ole niin tärkeää. Mutta jos jokin uskomuksistamme estää elämän eteenpäin menemisen parempaan suuntaan tai jonkin unelman toteutumisen, niin olisiko ehkä korkea aika miettiä uskomuksen työstämistä siihen suuntaan että sen muuttaminen negatiivisesta positiiviseksi mahdollistaisi asioiden tapahtumisen ja toteutumisen toivottuun suuntaan.

Olen itsekin ollut jumissa monissa uskomuksissani, ja tiedän että niiden muuttaminen ei ole aina helppoa ja tapahdu sormia näpäyttämällä. Se on prosessi, se vaatii aikaa, itsetutkiskelua, kyseenalaistamista, kysymyksiä, vastauksia ja vielä kerran kaikkea tätä. Mutta jo se että uskot pystyväsi muuttamaan asioita on enemmän kuin osaat kuvitellakaan.

Wikipedia määrittelee uskomuksen seuraavalla tavalla:

”Kuten totuuden, tiedon ja viisauden kohdalla, uskomukselle ei ole täsmällistä määritelmää, josta oltaisiin samaa mieltä. Uskomusten voidaan nähdä sijoittuvan ihmisen persoonallisuudessa joko kognitiiviseen (tiedolliseen) osa-alueeseen, jolloin ne liittyvät läheisesti tietoon, tai affektiiviseen (tunnepitoiseen, mielialaan liittyvään) osa-alueeseen, jolloin ne liittyvät enemmän asenteisiin.
Erkki Pehkosen mukaan uskomuksen voidaan katsoa viittaavan vakaisiin, subjektiivisiin käsityksiin ja tietoihin, mukaan lukien tunteet, joita ei voida perustella objektiivisesti. Uskomukseen oikeuttavat syyt yksilö määrittää ja valikoi usein tiedostamattaan. Syitä voivat olla esimerkiksi yleisesti tiedetyt tosiasiat ja niistä tehdyt johtopäätökset. Uskomuksissa on näin vahva tunnepitoinen osatekijä. Käsitys viittaa korkeamman tason uskomukseen, joka on yksilön itsensä tiedostama ja pohjautuu yksilön suorittamaan tietoiseen ja tiedostetusti perusteltuun päättelyyn. Näin ne ovat uskomuksia kognitiivisempia. Kuva jostakin asiasta on Pehkosen mukaan käsityksen affektiivisempi ja spontaanimpi muunnelma.

Ihmisen uskomusten kokonaisuus muodostaa hänen todellisuuskäsityksensä.”

Uskomuksilla on siis hyvinkin suuri rooli elämässämme ja tästä syystä niiden tiedostaminen, varsinkin elämän risteyskohdissa ja muutostilanteissa on äärimmäisen tärkeää.

Mitä uskomuksia ja/tai olettamuksia sinä haluaisit elämässäsi muuttaa?

Tässäpä pohdittavaa viikonlopulle.

-Heidi-

hyvinvointi ajattelin-tanaan mieli oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *