Marenkipiirakka Arolan tyyliin

Tänään on nuorimman tyttäreni syntymäpäivät. Mutta kuten ei suutarin lapsilla ole kenkiä, ei työn puolesta ruokaa ja leivonnaisia tekevä ihminen heti kopeudu aina kakkuja leipomaan. Siispä tänään ajoin kaupan kautta ja hain valmiin pakastekakun että saadaan jotenkin juhlittua prinsessan 8 v päivää. Kaverisynttärit vietetään ensi viikonloppuna kahvilassa valmiin kakun äärellä. Edellisenä viikonloppuna vietettiin siskoni syntymäpäiviä joten sen vuoksi neiti saa viettää varsinaiset kemut vasta ensiviikonloppuna.

Tämäkin päivä töissä meni mm. leivonnan parissa. Huomenna meille tulee iso ryhmä hiihtäjiä, ja tervetulokahville leivoin pari pellillistä marenkipiirakkaa.

Marenkipiirakka on herkku joka on takuuvarma suosikki kaikkien maailmalta meille saapuneiden vieraiden keskuudessa. Pohja saa erikoisen kuivakan rakenteensa mantelijauhosta, kirpeät puolukat tai punaherukat antavan piirakkaan sydämen, ja pinnan maustaa makea marenki. Piirakka on helposti muunneltavissa tarpeen mukaan maidottomaksi ja gluteenittomaksi. Gluteeniton versio syntyy korvaamalla vehnäjauho maissijauholla. Ei siis maissitärkkelyksellä vaan sillä keltaisen sävyisellä maissijauholla. Marjoina olen käyttänyt jopa lakkoja ja karpaloita.

Tätä piirakkaa me on leivottu vieraille useita vuosia, ja moni joka on käynyt useamman kerran, jopa odottaa saavansa taas marenkipiirakkaa.

Viime aikoina kun olen tehnyt piirakkaa koko pellin kokoisena versiona, olen käyttänyt ohjetta jonka kirjoitan alle. Perusohje piirakalle on sellainen pyöreä vuoka, ja pellillinen syntyy tuplaamalla sen.

En muuten vieläkään tajua tuota reseptitoimintoa, joten kirjoittelen taas ohjeen ihan suoraan!

Marenkipiirakka

4 munaa

4 dl sokeria (voi vähentää halutessaan)

6 dl vehnäjauhoja

2 dl mantelijauhoa (toisen desin voi korvata vaikka muuttamalla sen 1 dl spelttijauhoa tai ihan mitä jauhoa tahansa, esim. ruisjauhoa)

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

200g rasvaa ( voi tai margariini)

5-6 dl marjoja (puolukka, punaherukka, lakka, karpalo, jopa mustikka tai mansikka)

Vaihe 1

Erottele valkuaiset ja keltuaiset

Vaihe 2

Vatkaa valkuaiset ja 2 dl sokeria ja 2 tl vaniljasokeria vaahdoksi.

Vaihe 3

Sulata rasva ja yhdistä keltuaiset sekä 2 dl sokeria (tässä voi pihistää ja vähentää sokeria jopa vain 0.5 dl vaikka ihan alun perin kun tätä leivoin, tähän olisi tullut 3 dl sokeria) . Vatkaa nämä kolme komponenttia sähkövatkaimella kevyesti vaahdoksi. Ei tarvitse vatkata kauan, en ole huomannut eroa rakenteessa vaikka ne vain sekoittaisi puuhaarukalla sekaisin. Huomaathan että kun vatkasit äsken valkuaiset, voit vatkat samoilla terillä tämän ilman että vatkaimia tarvitsee pestä välillä.

Vaihe 4

Yhdistä vehnäjauhot, mantelijauhe ja leivinjauhe ja sekoita vatkattuun keltuais-sokeri-rasva vaahtoon. Taikinasta tulee sellainen hyvin kuiva ja murumainen seos joka on helppo kaataa ja sormilla levittää pellille. Toisinaan taikinasta tulee kiinteämpää ja elastisempaa, siitä ei pidä huolestua. Kun aineet on suurin piirtein oikein, ei voi epäonnistua.

Vaihe 5

Levitä marjoja pohjan päälle. Tähän ei tarvitse tulla marjoja ihan hirveän paljon. Kuhan niitä on silmämääräisesti tasainen kerros, ei tarvetta olla ihan vieri vieressä.

Vaihe 6

Paista piirakkaa 175-180 asteisessa uunissa 15 min.

Vaihe 7

Lisää piirakkaan marenki ja jatka paistamista samassa lämpötilassa vielä 20 minuuttia. Joskus pitää paistoaikaa lisätä 5 minuutilla.

Tällä ohjeella tehtynä piirakka on jäähtyneenä kohtalaisen hyvin koossa pysyvä, gluteeniton versio tahtoo hajota helpommin käsiin.

Tämä aika vuodesta alkaa olla sitä aikaa että pakasteissa kannattaa tehdä inventariota siitä mitä sinne on vielä säilöttynä. Jos siellä on vielä paljonkin marjoja varastoituna, on tämä ihan hyvä herkku leipoa.

Palatakseni vielä viikonlopun synttäreihin, oli siskoni hankkinut somistukset Vittu mitä paskaa nettikaupasta. Kaikesta voi päätellä että niissä kemuissa (aikuisten naamiaisissa) ei turhaan synkistelty!

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *