Minun jalat

Moi! 

Alla olevassa kuvassa on minun jalat. Tyypiltään ne ovat kuivat, halkeilevat ja muutenkin hankalat. Erikokoisetkin ne ovat, kaiken hyvän päälle.Ne ovat kuitenkin minun ainoat jalkani, ja ansaitsevat huomiota.

Muutama vuosi sitten kun aloitin juoksuharrastuksen, se päättyi hetkellisesti parin kuukauden taukoon kun jalkapohjan jänne tulehtui ja olin kävelyn suhteen vähän onnahteleva. 

Jouduin ikään kuin kantapään kautta opettelemaan kuuntelemaan jalkojani. Ja kerron nyt kuinka sain jalkani terveyden hallintaan.

20190126_211153.jpg

1. Kengät

Hyvät ja tukevat, tarkoitukseen sopivat kengät ovat a ja o. Itselle sopivat lenkkikengät kannattaa etsiä asian osaavan myyjän kanssa. Kengillä on rajallinen aika minkä ne kestävät kilometrejä, joten jalkojen terveyden kannalta juoksukenkiä on uusittava aktiivisuudesta riippuen useinkin.

Varmasti halvatkin kengät ovat hyvät, jos ne on nimen omaan juoksuun tarkoitettu. Itse olen ostanut nyt useammat saman merkin kengät peräkkäin, hinta on pyörinyt siinä 130€ tienoilla. Joku vuosi sitten ostin omin päin kengät, ilman myyjän apua. Ne oli katastrofi ostos. Kahden lenkin jälkeen ne jäi kaappiin olemaan neljäksi vuodeksi ja vein ne tässä kuussa kierrätykseen.

Liukkaita kelejä varten minulla on nastalenkkarit, ”jääötökät”. Ne on ollut todella hyvä hankinta kun jääkelillä on niin huono juosta liukkaalla. 

Arkena vaihtelen kenkiä usein. Välttelen korkeakorkoisia arjessa, mutta en kyllä suosi mitään läpyköitäkään. Nämä lomapopot päätyi loman jälkeen roskiin, olivat todella ”lomalaatua”! Mielelläni valitsen kengät tarkoituksen mukaan, en jonkun muodin mukaan.

2. Rauhallinen tahti

Monen aloittelevan liikkujan virhe on aloittaa liian kovalla tahdilla. Seuruksena rasitusvammat ja revähdykset.

Minun pelastus on että aloitan varsinaisen juoksukunnon hakemisen aina siten että lisään rasitusta useiden viikkojen ajan varovasti, ja venyttelen jalkoja paljon.

3. Venyttely

Jalkojen terveyden kannalta venyttely on ehdottoman tärkeää. Varsinkin lonkan koukistajan venytykset. Jos sillä alueella on kireyttä, heijastuu se alaselkään ja siitä syntyy minulle hermopinne joka taas säteilee nilkkaan asti. Siispä kokonaisvaltainen säännöllinen venyttely.

4. Juoksualusta

Minulla ei ole paljon vaihtoehtoja. Asfaltti ja hiekka. Yleensä juoksen asfaltilla. 

Koska tien profiili on aina sellainen että tien reuna on matalammalla kuin keskiosa, liikun tiellä aina samaa puolta kävellen tai juosten. Näin rasitus jakaantuu tasaisesti. Jos kävelen ns. Rengasreitin niin vaihtelen puolta. 

Tajusin tämän rasituksen vaikutuksen vasta kun sain jalkapohjan ja selän tulehtumaan ja pohdin syitä sille miksi näin.

5. Jalkojen iho

Alla olevat aineet ovat tehneet haljenneille kantapäille ihmeitä. Keskimäistä ainetta ostin Kreetalla käydessäni eräältä kosmetologilta samalla kun otin sellaisen kalahoidon (eka ja vika kerta!). Se on tosi hyvä aine koko jalkaterän kosteutukseen. 

Tuo Bare foot tekee kantapäille ihmeitä, sitä löytyy ihan Prismasta. Ja Flown sheavoi tekee jaloille niin hyvää!

Olen kokeillut vaikka minkälaisia jalkarasvoja:Oriflamen, yves Rocherin ja mitä muita lie, ihan haljenneille kantapäille tarkoitettuja jalkanaamioitakin. Parhaaksi olen kokenut kuitenkin suolavedessä kylvettämisen, välillä kovettumien höyläämisen, säännöllisen kuorinnan ja jokailtaisen rasvaamisen. 

Höylääminenkin on jäänyt pois melkein kokonaan kun rasvaaminen on alkanut tehota paremmin. 

20190126_210359.jpg

Tällaisilla eväillä olen saanut nauttia terveistä ja iloa tuovista jaloista pidemmän aikaa! 

Onko sinulla antaa vinkkejä jalkojen terveyteen?

 

kauneus iho meikki liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *