Tyrnijuustokakku kevään kunniaksi

Keväisin tulee aina tyhjennettyä pakasteita, yhdistettyä mahdollisuuksien mukaan kaikki samaan pakasteeseen. Minulla on käytössäni kaikkeaan 3 eri pakastinta. Arkku ja kaappi varastossa sekä jääkaapin yhteydessä pikku pakastin keittiössä. Keittiön pakastimeen haen varastosta täydennystä aina tarpeen mukaan.

Viime kesänä pakasteet täyttyivät mukavasti mustikoista, mansikoita ja pienissä määrin muista marjoista kuten puolukoista, lakoista, karpaloista, herukoista ja tyrneistä. Flunssa viime viikolla sai kaivekemaan entistä enemmän marjoja ruokapöytään ja tuli syötyä enemmän tyrnejäkin niiden mahtavien vitamiinivarantojen vuoksi.

Marjoja onkin nyt syöty kieltämättä joka päivä ja monesti. Tyrnejä varsinkin kin koko tyrnisato tuli pakastettua nimenomaan tuohon keittiön pakastimeen nopeaa käytyöä varten.

Siitä lähti sitten ajatus tehdä pitkästä aikaa tyrnistä juustokakkua. Olen joskus sellaista tehnyt ja vanhassa blogissakin joku ohje löytyy. Tällä kertaa sävelsin kuitenkin ihan oman jääkaapin sisällön mukaan ja täytyy sanoa että suunmyötäistä tuli

Vaaleanpunaiset pallot on sitä rubysuklaata. Kokeilimme tyttöni kanssa temperoida sitä, ja kyllähän se temperointi onnistui kun oli niin hyvät ohjeet ja tarkka laser lämpömittari  harmi vain että suklaamuotteja minulla ei ole. Tuo ensikokeilun onnistuminen antoi kuitenkin potkua ja uskallusta tehdä uusia kokeiluja.

Kokeilusta puheen ollen, kokeilin tuota reseptityökalua, mutta en onnistunut siinä vielä. Tässä siis ohje tähän pieneen juustokakkuun.

Tarvitaan 15-18 cm irtopohjavuoka

7 digestiivikeksiä

25g voita

Keksit murskataan ja voi sulatetaan ja levitetään vuokan pohjalle

2 dl kermaa

1 prk mascarpone juustoa

1 prk vaniljarahkaa

1.5 dl tyrnimehua

1.5 dl sokeria

1 tl vaniljauutetta

3 liivatekehteä

Laita liivatteet turpoamaan veteen.

Vatkaa kerma ja sekoita kermaa juusto ja rahka vanilja ja sokeri. Sekä osa tyrnimehusta.

Lämmitä pieni osa tyrnimehua lähes kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet siihen.

Kaada hieman jäähtynyt liivateseos massaan ja sekoita tasaiseksi.

Kaada massa keksimurupohjan päälle ja laita kylmään vähintään kahdeksi tunniksi.

Oranssin kiiltävän pinnan saat kun:

0.5 dl tyrnimehu

0.5 dl sokeri

2 liivatelehteä

lämmität noin puoli desiä tyrnimehua ja 0.5 dl sokeria, ja sulatat siihen 2 etukäteen kylmässä vedessä liotettua liivatelehteä  jäähdytä hieman ja kaada vähintään 2 tuntia hyytyneen juustokakun päälle.

Valmiin kakun voi koristella mielensä mukaan.

Minä itse en käyttänyt reunakalvoja tai muuta, halusin vain tehdä tämän kakun että saan käytettyä jääkaapissa sulamassa olleet tyrnit pois. Puristin ne mehuksi ja puristejäte päsee tänään kanojen aamupalaksi 🙂

Tyrnikakku ei ole niin kauhean makea, ja monesti laitan tyrnikakkuun myös valkosuklaata. Nyt mentiin kuitenkin silkalla tyrnillä vaniljaisella kosketuksella.

Ainekset

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *