Villihiiva vanhan blogin kätköistä

 

Selatessani vanhaa blogiani, löysin sieltä tämän villihiivan valmistusta käsittelevän jutun. Villihiiva on itse hedelmistä rikastettua hiivaa joka antaa leivontaan meditatiivisen vivahteen. Alusta lähtien hiivan valmistus,  ja siitä levain juuren teko ja lopullisen leivän valmistus vie noin viikon.

Villihiivan valmistus on hauskaa!

 

SAM_1009.jpg

Valmis hiiva säilyy jääkaapissa pitkään, kunhan purkin kansi ei ole tiivis ja hiivaa ruokitaan esim lisäämällä vettä ja hunajaa säännöllisesti.

SAM_1017.jpg

Kuvassa ensimmäinen kokeiluni villihiivaleivästä. Se opetti että taikinaa kannattaa tehdä vähän, ja leipoa vuokassa. Pataleivän tyyliin tehtynä hyvää.

Mutta kuinka se villihiiva tehdään?

tarvitaan lasipurkki ja vettä, sokeria sekä kuivattuja aprikooseja. Aprikoosien täytyy olla luomuja ja säilötty ilman rikkiä tai muita säilytysaineita.

Nuo ainekset jätetään purkkiin huoneen lämpöön.  Tai niinkuin minä laitoin, jääkaapin päälle. Siellä on hieman lämpimämpää kuin myualla.

Aamuin illoin purkkia hölskytellään niin että lopputuloksena saadaan hieman pinnaltaan kuplivaa nestettä. Aprikoosit ovat tässä vaiheessa pullean turvonneita.

Valmis hiivaneste siivilöidään purkkiin joka ei ole liian tiukasti suljettu. Ja valmista hiivaa säilytetään jääkaapissa. 

Kun tuolla hiivalla aletaan leipomaan, otetaan aluksi illalla pieni määrä, vajaa desi tuota hiivaa ja siihen lisätään vähän jauhoja. Seuraavana aamuna siihen lisätään vähän lämmintä vettä ja jauhoja ja annetaan taas kuplia muutama tunti. Sitten ollaankin vaiheessa että lisätään lopullinen nestemäärä ja lopullinen jauhomäärä ja vaivataan sitko ja annetaan kohota.

kohoamis prosessin aikana taikinaa pitää  käännellä ja venytellä varovasti. Itse kohotan öljytyllä uuninpellillä.

Tuo villihiivalla leivottu taikina tuntuu ihanan erilaiselle käsitellä. Ja leipään saa ruisleipämäisen happaman aromin.

Olisiko teillä jakaa villihiivalla leipomis reseptejä?

-Jonna

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *