Ihmissuhteista ja niiden vaikeudesta

Ajatukset pyörii päässä kuin hyrrä. Et saa niistä itsekkään selvää. Tekisi mieli oksentaa koko ajatusmössö yhtenä klönttinä ulos ja poistua koko tilanteesta. Sulkea ovi takanaan. Hengähtää vapautuneesti oven toisella puolella. Ja toivottaa hyvää loppuelämää. Pärjäile. Ole onnellinen. Sillä sitä todella toivon. Toivon vilpittömästi.

Vaan eihän se mene niin. Ei vaikka niin soisi, meille kaikille. 

Miten siis selvittää asia toisin:

Puhumalla? Hyvä vaihtoehto. Paras oikeastaan. Puhu pahaolosi pois. Mikä niin harmitti? Miksi sanoit rumasti? Selvitä asiasi. Kerro ja puhu. Luota siihen että vastapuoli on vastaanottavainen. 

Kuuntelemalla? Hyvä vaihtoehto. Paras oikeastaan. Kuuntele mitä sanottavaa toisella on. Mitä hän haluaa kertoa sinulle. Kuuntele huolellisesti ja paneudu toisen näkemykseen. Arvosta sitä että vastapuoli haluaa puhua sinulle. Kuuntele ajatuksella ja sisäistä sanotut asiat.

Hiljaisuudella? Huono vaihtoehto. Se rikkoo enemmän kuin korjaa. Yksi väkivallan muoto on mököttää. Opettele kommunikoimaan. Luottamaan ja ottamaan vastaan. Hiljaisuus on vallankäyttöä. Mieti haluatko viestittää läheisellesi että hän on yhdentekevä. Haluatko itse olla yhdentekevä? Todennäköisesti et.

Huutamalla? Huono vaihtoehto. Ei rakentava ja jälleen korjaava. Vaan usein tilanne menee siihen. Tunteet ottaa ylivallan ja ääni nousee. Huudat äänen käheäksi. Ja tunteet ulos. Tulet mahdollisesti sanoneeksi jotain mitä kadut. Toivottavasti et ainakaan huuda henkilökohtaisuuksiin meneviä loukkauksia. 

Kosto? Erittäin huono vaihtoehto. Valtataistelu asetelma. Kun loukkasit minua niin loukkaan sinua pahemmin. Minäkin osaan. Kaikki me osataan sanoa rumasti toiselle. Ihan jokainen. Olo ei parane, eikä itse koettu loukkaus pienene vaikka toista loukkaisikin. Mennään vain syvemmälle suohon. Opettele kommunikoimaan. Opettele kunnioittamaan muita. Jokainen tekee virheitä, ei niiltä kukaan välty. Toivot itsekin fiksua suhtautumista.

Uhriutuminen? Erittäin huono vaihtoehto. Joskus aiheellinenkin näkemys, poikkeustapauksissa lähinnä. Pääosin itsesääliä. Itsekyyttä. Näköalattomuutta. Asioiden näkemistä vain omalta kannalta. Ei vie eteenpäin tilanteessa, eikä ihmisenä. Katkeroittaa. Ajattelutapa aiheuttaa isompia ongelmia ihmisuhteissa. Vastuunpakoilua. 

Paskalinko? Erittäin huono vaihtoehto. Tiiviisti sukua kostolle. Kadut sitä myöhemmin. Vaikka se tuntuisikin hyvältä idealta. Kertoo enemmän sinusta kuin vastapuolesta. Et saa tilannetta korjattua mitenkään jälkikäteen. Eikä se auta mitenkään. Tilanne ei korjaudu.

Puhut jonkun ulkopuolisen kanssa? Voi toimia, kohtalainen vaihtoehto. Voi selventää ajatuksia. Ei kuitenkaan ratkaise alkuperäistä ongelmaa. Saattaa auttaa näkemään asiaa toiseltakin kannalta. 

Jätät asian käsittelemättä? Erittäin huono vaihtoehto. Tiivistä sukua uhriutumiselle. Ei se poistu tai katoa. Se on siellä niin kauan ennekuin asian käsittelet. Kommunikointi kyvyn puute. Oman erehtyväisyyden kieltäminen. Asia jää välillenne. Se tulee esiin jossain välissä. Se aiheuttaa kitkaa ja hiertymiä. Tilanne eskaloituu taas ja asiat on enemmän solmussa. Entistä isompi möykky tilalle.

Syyllistät? Huono vaihtoehto. Tiivistä sukua uhriutumiselle. Itsensä jalustalle nostamista. Oman erinomaisuuden korostamista. Jokainen erehtyy joskus. Asia on jo tapahtunut. Eikä sitä muuta syyllisen osoittaminen. Tilanne junnaa paikallaan. Joskus syyllinen on hyvä kaivaa esiin. Se ei kuitenkaan vaadi syyllistämistä. Kuka ikinä erehtyikin, hän varmasti kärsii seurauksista ilman isompaa syyttelyäkin.

Miten sitten toimia fiksusti riita tilanteessa?

1. Älä mene henkilökohtaisuuksiin ikinä. Ei ikinä. Asiat riitelee ei ihmiset.

2. Kohtele toista reilusti. Muista tämä myös kun tunteet kuohahtaa.

3. Ole rehellinen.

4. Ajattele asioita myös vastapuolen kannalta. Asioilla on kaksi puolta. Molemmilla erinäkemys.

5. Ajattele ensin, sano vasta sitten.

6. Muista että teet itsekin virheitä. Kohtele siis toista miten toivot itseäsi kohdeltavan.

7. Arvosta itseäsi. Hyvä itsetunto ja puhdas omatunto.

8. Kunnioita muita ihmisiä.

9. Ymmärrä toisen tunteita.

10. Anteeksianto ja anteeksipyytäminen.

 

Kirjoittaessani tätä pohdin huonoja välejä sisareni kanssa. Kaikissa ihmissuhteissa on haasteensa. Niin meilläkin. Toivoisin vähän toisenlaista lähestymistä asioihin. Toiveita voin esittää. Asiat tuskin muuttuvat. 

suhteet ystavat-ja-perhe oma-elama hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *