@AVECMARI + TOTUUS SOMEN TAKANA

1d57ec8257aac5c7156dd8178d1b3340.jpg

 

Törmäsin eilen myös Lilyä tänään puhuttaneeseen juttuun Essena O’Neilistä.

Ihailtavan rohkeaa 18-vuotiaalta, toisaalta kuitenkin vähän tekopyhää. Miksikö?

Mielestäni jokainen voi vapaaehtoisesti itse valita miten sosiaalista mediaa käyttää ja millaista materiaalia siellä jakaa. Voi valita kepeän tien ja jakaa kauniita kuvia, tarkoin valittuja hetkiä, vähän hattarahöttöäkin tai tarjota arjen realitya kaikelle kansalle. 

Toki sosiaalinen media ja sen ympärillä leijaileva kiiltokuvamaailma herättää minussakin aika-ajoin hyvin ristiriitaisia tuntemuksia. Toisaalta pinnallisuus ja toinen toistaan täydellisemmät kuvat vihastuttavat, toisaalta ihastuttavat. 

 

front-runners-image.jpg

 

Olen aikoinani tehnyt periaatepäätöksen itseni kanssa siitä milllaista materiaalia julkaisen itsestäni sosiaalisessa mediassa. Olen tehnyt tietoisen valinnan, että jaan vain kaunista ja positiivista. Pääosin, koska nautin itsekin kauniista kuvista, sen arjen realityn sijaan. Minulle sosiaalinen media on siis enemmänkin ”työkalu” ja kaunis kuvakirja, kuin yksityiselämän galleria tai julkinen päiväkirja. Valitsenkin aina hyvin tarkasti täällä tai täällä julkaisemani kuvat ja usein teen myös paljon töitä niiden eteen. Miksi? Koska voin ja koska haluan. 

Kaunis, harkittu tai harmoninen kuvafeedi ei kuitenkaan suinkaan tarkoita, että arkeni olisi aina seesteistä, sommiteltuja asetelmia, siisti koti tai loppuunasti mietitty asukokonaisuus. Mutta kenelle olisi? 

Yksi kuva voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa, mutta se kertoo vain sen, mitä julkaisija valitsee kuvata ja kertoa.

Luotan, että jokainen fiksu, edes jonkinlaista medialukutaitoa omaava, osaa poimia pinnallisten kiiltokuvien takaa ne aidot asiat ja ymmärtää, että se mitä mahdollisesti näkee sosiaalisessa mediassa, on todellisuudessa vain hyvin pieni ja tarkasti valittu osa todellisuutta, ainakin suurimmaksi osaksi.

6cc783c3c0f48665afb6083eba5acf08.jpg

Pictures Filippa K AW15

 

Olen pohtinut tätä asiaa paljon myös yksityisyyden näkökulmasta.

Toisaalta haluaisin itsekin jakaa itsestäni teille vähän enemmän, kertoa välillä arjestani ja sen kiemuroista. Toisaalta taas haluan pitää tiukasti kiinni omasta ja läheisteni yksityisyydestä ja rajata napakasti blogini tai instagram -tilini tietynlaisten asioiden äärelle. Niiden kauniiden, vähän pinnallistenkin. Yksityiselämän feedi on minulle jossain aivan muualla, kuin sosiaalisessa mediassa, ja siksi minun mediassani ei nähdä perhepotretteja tai kuulla yksityiselämän asioita. 

Kuinka moni esimerkiksi tiesi, että myös siskoni kirjoittaa blogia Lilyssä tai että sukunimeni kertoisi teille kaikille mahdollisesti enemmän kuin yksikään kuvani? Niin. Haluan kuitenkin, että blogini on ennemminkin pieni pako arjesta, kuin osa sitä.

Toiveissani on kuitenkin löytää jonkinlainen tasapaino tulevaisuudessa tämän kaiken suhteen ja ehkä vähän höllätä otetta. Olisihan se ihan kivaa, että tuntisitte minua hiukan paremmin ja minä teitä. Vai mitä? Kiitos, että luit! 

xx

M.

 

Oh Essena O’Neill…

 

Kommentit (2)
  1. Itse olen miettinyt samankaltaisia juttuja. Mieleen tuli aika ennen somea: kuinka moni otti filmikameralla kuvia krapulasta, palaneesta ruoasta, sotkusta ja riidoista perhealbumiin? Sosiaalinen media on nykyään harvinaisen perusteellisesti pidetty julkinen muistoalbumi, joten en pidä yhtään kummallisena että feediin valikoituvat ne samat asiat, joista tehtyjen otosten paperille saamiseksi ennen piti viedä filmi kehitettäväksi.

  2. Olisi kiva tuntea sinua blogin kautta just niin paljon kuin itse haluat <3

    Kiitos kun jaoit ajatuksiasi, ja kiitos hyvästä blogista.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *