MITÄ TEEN TYÖKSENI? SISÄÄNOSTAJANA MUODIN MAAILMASSA

Tämä on oikea haasteiden viikko, sillä Mindeka heitti ilmoille kysymyksen, josta olin aikonut kirjoittaa itsekin, mutta en ollut vielä tohtinut. Nyt olkoon kuitenkin hyvä sauma raottaa hiukan blogiverhoa (iik) ja kertoa mitä minä teen todella työkseni.

 

sand copenhagen.jpg

 

Olen toiminut vuoden päivät keskisuuresa suomalaisessa vaateyrityksessä sisäänostotiimissä. Päivittäistyöhoni kuuluu siis pääsääntöisesti tiettyjen merkkien tuotteiden sisäänostaminen. Sisäänostaminen puolestaan pitää itsessään sisällään todella paljon. Työ on monimuotoista ja -voisi sanoa- monimutkaistakin. Yksittäisten tuotteiden elinkaari alkaa jo mallistoja läpikäydessä. Tuotteet valitaan tuotantoon ostojen mukaan, ostot puolestaan määräytyvät tiukasti tiettyjen budjettien rajoissa. Ostotiimin vastuulla on myös tuotteiden koko elinkaari aina mallistojen katselmuksesta myyntimenestykseen. Sisäänostaminen on siis mallistojen läpikäymisen ja tuotevalintojen lisäksi paljon myös numeroilla pelaamista. Luvut tulee olla hallussa, jotta kauppa on kannattavaa. Lisäksi on muistettava, että vaatteen ulkonäkö ei vielä välttämättä tee tuotteesta kaupallista. Myös tuotteen istuvuus, materiaalit ja hinta tulee ottaa huomioon valintoja tehdessä. Sisäänostajana onkin erittäin tärkeää asettua kuluttajan asemaan ja pohtia mitä kuluttaja haluaa oikeasti ostaa kullakin sesongilla.

 

Copenhagen9.png

 

Ala todella hektinen ja muodin maailmassa eletään kokoajan edellä pitkällä tulevaisuudessa. Ennen kuin edellinen sesonki on ehtinyt edes kunnolla alkaa, ostetaan jo seuraavaa tai jopa sitä seuraavaa. Sesongit ja trendit vaihtuvat nopeasti, ja vaaditaan paljon, jotta nykypäivänä pysyy pelissä ja ajan hermolla. Lisäksi työ vaatii paljon reissaamista, sillä osa ostoista tehdään ulkomailla. Maailmanmatkaajalle tämä on tietenkin ihanaa, vaikkakin välillä raskasta, vaihtelua toimistossa istumiseen.

 

Copenhagen2.jpg

PICS BY ME: COPENHAGEN FASHION FAIR 2014 &  BY MALENE BIRGER HEAD OFFICE COPENHAGEN

Sisäänoston ja myyntien seurannan lisäksi työnkuvaani sisältyy tällä hetkellä vahvasti myös markkinointi. Olen siitä upeassa yrityksessä töissä, että suurin osa toiminnoista tapahtuu vieläkin vahvasti kotisuomen kivajalassa pienen pöydän ympärillä. Tiimi on pieni ja työtehtävät todella monimuotoisia. Oma työnkuvanikin on todella monipuolinen ja olen päässyt tekemään mallistojen ostojen ohella myös paljon muuta -mm. verkkokauppaa, somemarkkinointia, kuvauksia ja viimeisimpänä katalogia. Työn monimuotoisuus on juuri yksi niitä syitä, miksi nautin työstäni todella paljon. Tietysti ulkomaan reissut, upeiden ihmisten tapaamiset, showroom vierailut yms. ovat kirsikkana kakun päälle sille, että saa työskennellä muodin parissa. Muodin maailma myös siis antaa todella paljon sitoutuessaan.

Olen joka päivä todella onnellinen ja kiitollinen, että minulle on tarjoutunut tällainen työ. Olen tosi onnekas, että saan tehdä työtä, jota todella rakastan ja joka inspiroi minua vahvasti myös vapaa-ajalla. Niin kuin Mindekakin!

M.

Ps. Olisi kiva kuulla mitä SINÄ teet työksesi? Ja mikä on ehkä saanut sinut eksymään blogiini? Muoti vai jokin muu?

Few words about my job as a fashion buyer…

 

Kommentit (3)
 1. Moikka! Mitä opiskelut et pääsit sisäänostajaksi? Se olisi suuri unelmani. Olen yo-merkonomi. Kiinnostaa mihin kouluun minun tulisi siis hakea?

 2. Hei, kivaa, että osallistuit haasteeseen! Kiitos!

  Tämä sinun työsi ei kyllä tullut minulle totaalisena yllätyksenä. Jotenkin sen ehkä on pystynyt lukemaan rivien välistä (ja kuvista), koska ennen äitiyslomaani ja vanhempainvapaatani, tein hyvinkin vastaavia hommia itse, plus, että olet aina niin tyylikkäänä, että se on selvästi erittäin vahvasti selkärangassasi (tai vaihtoehtoisesti geeneissäsi). Hih. Nyt mä jäin vaan miettimään, että oletkohan sä siellä vai siellä töissä…? 😀

  Voi, kun mahdollisimman moni vastaisi tähän, koska tämä on mielenkiintoista luettavaa! 

  1. Hei kiitos ihana kauniista sanoistasi!!

   Samalla alalla työskentelevät ovat varmasti onnistuneet lukemaan rivien välistä jo aikaisemminkin työstäni yms. Vaatebisneksen piirit ovat lopulta melko pienet Suomessa. Jätetään kuitenkin vielä ainakin toistaiseksi ”perhesalaisuudeksi” missä vaikutan konkreettisesti. Tosin kovin vaikeaa matematiikkaa se ei ole 😉

   Toivotaan tosiaan, että moni muukin vastaisi vielä tähän! Tämä oli todella mukava haaste – Oli ihana itsekin pohtia omaa työtä ja työminää.

   Ps. On varmaan vähän geeneissäkin tämä vaatehömpötys. Nim. perheen perinteenä yhä lauantaishoppailut hih…

    

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *