7 vauvajuttua, jotka isä osaa paremmin

The Baby Show

1. Päiväunille nukuttaminen

Meillä on jo muutaman kuukauden ajan ollut pojan kanssa hyvä rytmi peruspäivinä, ja hän nukahtaa päiväunille joko itsestään omassa pinnasängyssään tai vaunulenkillä pienen ihmettelyn jälkeen. Itsekseen nukahtaminen onnistuu yleensä yhdellä tai kahdella tutinlisäyskerralla, mutta aina ei ole niin yksinkertaista.

Jos päivän rytmi on sekaisin jonkin asian takia, oli se sitten pidemmät päiväunet aikaisemmin päivällä tai pitkä autoreissu, ei poika osaa rauhoittua päiväunille omillaan. Oikeastaan tämä ongelma tulee eniten esille viimeisten päiväunien kohdalla, jolloin pihalla oleva pimeys myös sekoittaa poikaa. Minä olen täysin hyödytön näissä tilanteissa, ja parhaiten pojan rauhoittaa mieheni. Hänellä on enemmän kärsivällisyyttä ja kyky lokeroida pojan väsynyt itku, jolloin hänellä on myös kestävyyttä saada poika nukahtamaan. Näissä tilanteissa minä menen tekemään kotitöitä syyllisyydentunnossa piehtaroiden ja onneani siunaillen, sillä pojallani on paras mahdollinen isä.

2. Navan puhdistaminen

En puhdistanut meidän pojan napaa kertaakaan. Sairaalassa ollessamme meillä oli hoitaja joka kerta vieressä neuvomassa, miten napanuoran tynkää venytetään ja siirretään, jotta sen alta saadaan putsattua, ja joka kerta mies hoiti puhdistuksen. Kotona sama tilanne jatkui, sillä hän osasi homman jo niin hyvin, etten halunnut mennä siihen enää räpeltämään. Tosiasiassa kammosin navan puhdistamista alusta loppuun, sillä pelkäsin satuttavani poikaa (ja olihan sen napanuoranpätkän pyörittely myös aika iljettävää).

Tuloksena meidän pojalla on todella kaunis ja hyvin parantunut napa, johon minulla ei ollut käytännössä osaa eikä arpaa. Parikin hoitajaa on kehunut pojan napaa, ja mies todellakin saa aiheesta kaiken kunnian, vaikka en suoranaisesti ole asiasta neuvollassa huudellutkaan. Hyvä minun mieheni!

3. Kylpeminen

Meillä ei poika ole hirveästi ikinä ihastunut kylpemiseen, joten pojan isommat pesut hoidetaan suihkussa. Minua hirvittää ajatuskin liukkaan pojan pitelemisestä, joten mies hoitaa meillä tämänkin puuhan. Minun osakseni jää pojan kuivaaminen ja pukeminen suihkuttelun jälkeen. Varsinainen ammeessa kylpemisestä pitäminen on varattu ainoastaan mummille, joka hemmottelee poikaa aina vierailuilla.

4. Nukkuminen

Minä olen aika herkkä nukkuja, osaksi ihan luonnostani ja osaksi äitiyden myötä, ja pojan hyvätkin yöt ovat minulle hankalia, sillä havahdun oikeastaan jokaiseen äännähdykseen. Poika usein jatkaa itsekseen nukkumista, heräämättä välissä, mutta minä joudun aina etsimään unta hetken verran. Kun on miehen vuoro nukkua pojan kanssa, menevät yöt yleensä hänen mukaansa hyvin tai jopa todella hyvin, eikä poika kuulemma havahduta häntä kuin aamua kohden. Mies nukkuu niin paljon paremmin yleensäkin, joten hän nukkuu suhteellisen hyvin myös pojan kanssa. Minä joudun käyttämään korvatulppia toisessa huoneessakin. Näiden syiden takia mies tuppaa nukkumaan hieman enemmän öitä pojan kanssa kuin minä.

5. Uusien asioiden kokeileminen

Jos jotain uutta tarvitsee testata pojalla, liittyy se sitten ruokailuihin tai leikittämiseen, mies pistää saman tien kokeillen, kun minä vasta mietin tiedonetsintää ja strategiaa. Perehtyneisyydessä ei ole mitään vikaa, mutta välillä siihen saattaa jäädä liikaa jumiin, joten toisinaan on hyvä vain antaa mennä (maalaisjärjen rajoissa). Samalla tavalla mies saattaa yllättää minut kertomalla lukeneensa etukäteen jostain poikaan liittyvästä kehitysaskeleesta.

6. Vaunujen taittaminen autoon

Tämä saattaa kuulostaa pieneltä seikalta, mutta vaunuja laitetaan autoon ja otetaan sieltä pois melkein päivittäin ja usein monta kertaa päivässä, joten asian sujuvuus korostuu valtavasti. Meidän vaunumme ovat todella kätevät monessa mielessä, mutta niiden sovittamisessa pieneen autoomme on aina oma hommansa. Vaunun kehikko pitää taittaa kasaan ja irrottaa toinen pyörä, ja tässä mieheni ja minun pituusero korostuu: mies saa vaunukehikon kasaan juuri oikealla tavalla pitkien käsiensä ansiosta heti kerralla. Minä hoidan tyytyväisenä muiden tavaroiden pakkaamisen autoon, eikä mies ole ikinä valittanut kovin yksipuolisesta arkipuuhastaan.

7. Hassutteleminen

Minun juttuni pojan kanssa on hassut laulut, sillä tuntikausien hengailu on mielekkäämpää meille molemmille, kun lallattelen kaikkea hassua. Koska oikeiden laulujen sanat eivät olekaan niin kätevästi mielessä kuin radion mukana laulaessa voisi luulla, päädyn usein laulamaan aivan puuta heinää ja höpsöä (tänään lauleskelin sairaalasta saatuun turvalonkeroon liittyen "...se on sellainen lortto-lonkeron lauantai"; pitää varmaankin siivota kieltä ennen kuin poika alkaa ymmärtää tai toistaa sanojani).

Miehellä on pojan kanssa ihan omia hassuttelujuttuja, joita on aina yhtä ihanaa seurata! Joihinkin juttuihin hän on saanut inspiraatiota internetin ihmemaailmasta (esimerkiksi alla olevan videon Mission Impossible -hassuttelu), mutta moni syntyy ihan yhteistä aikaa viettämällä. Mietin jo lämmöllä isän ja pojan tulevia seikkailuja, vaikka moni niistä saattaakin kiristää tuolloin hermoja.

Video: Mission Impossi-baby (käyttäjä Kiran Patel)

 

Tämän luettelon sisältämät eivät missään nimessä ole ainoita asioita, joita mieheni osaa pojan hoitoon liittyen, mutta nämä ovat asioita, jotka hän hallitsee selkeästi paremmin kuin minä. Monet asiat teemme puoliksi, ja monissa asioissa on puoliksi vahingossa molemmille päätynyt tietyt vastuualueet. Meillä arki rullaa mukavasti, ja osaamme onneksi nauttia myös niistä kuuluisista arjen pienistä hetkistä.

 

Mitkä vauvajutut ovat teillä selkeästi isän alaa?

 

 

 

 

 

Kuva: The Baby Show.

Kommentit

Pax
Liikehdintää

Lortto-lonkeron lauantai kuulostaa mainiolta tarinalta! :D

Meillä myös kolmonen ja seiska. Saa nähdä, mitä vielä löytyy, kun poika on niin pieni (vajaa 4 kk). Ruokailuissa voi tulla ihan uusia ulottuvuuksia, nyt kun tuo imetys on aika lailla mun duuni ja pitääkin pojan aika kiinni mussa. 

Mies pitää/kantaa enemmän rintarepussa ja hoitaa kylvetykset, paitsi jos vauva tulee mun kanssa suihkuun. Silloin on hänen vuoronsa odottaa pyyhkeen kanssa.

Maria Hakkala

Ruokailut meillä on ollut alusta asti puoliks, mikä on tietysti ihan mahtavaa isän kannalta! En koe, että se on multa pois äitinä, vaan se on ehdottomasti plussaa isä-poika-suhteelle. :)

Lonkeron lempinimet lähti vähän käsistä, sillä nyt riimittelen muitakin vastaavia nimityksiä... :D

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Meillä moni pieni käytännön asia on enemmän isän tonttia kuin mun. Esimerkiksi lasten kynsien leikkaaminen, peseminen (edelleen mä oon se, joka vastaanottaa ja kuivaa - näin on ollut aina), lasten hiusten föönaaminen, jos sille on tarvetta, palmikoiden teko (tätä mä teen joskus, mutta mies on kyllä tässäkin näppärämpi), ja meilläkin mies on se, joka hoitaa rattaat autoon ja sieltä pois...apua, näitä juttuja on vaikka kuinka! 

Mun vahvuutena on sitten samanlaiset hassut laulut, joista itsekin mainitsit, ääneen lukeminen (jostain syytä lapset ovat aina suosineet mua lukijana, ja mä kyllä nautin siitä hommasta kovasti, vaikkei aina tietenkään jaksaisi jotain samaa kirjaa lukea uudestaan ja uudestaan) ja varmaan ne metatyöt eli jonkinlainen jatkuva tietoisuus siitä, mitä missäkin vaiheessa kuuluisi tehdä ja hankkia. 

 

Maria Hakkala

Kiva kuulla, että jotkut hommat on vielä vuosien päästäkin enemmän toisen vastuulla! Välillä poden näistä huonoo omaatuntoo, mutta pudistelen sen kyllä nopeasti pois. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.