Gluteenittomat kastanja-kookoskeksit, ilman sokeria, vegaaniset

Heippa kaikki!

Päätin tämän blogin aloittaa eilen keksimälläni ihanalla keksireseptillä.

Itse en oikein suosi sokeria ruokavaliossani, varsinkaan jos leivon itse, niin yleensä vain jätän sokerin pois ja kikkailen makumaailmat sopiviksi ilman sokeria. Toki jos vaikka ”kunnon” kakun haluaa, niin kyllä siihen intiaanisokeri kuuluu toisinaankin.

Sokeri-hiirelle sokerittomat herkut ehkä eivät heti nappaa, koska makunystyrät ovat heikot ja turruttuneet… Suu alkaa maistaakkin makuja paremmin, kun  jättää prosessoidun sokerin pois ruokavaliosta ja innostus aivan uusista mauista löytyy, koska luonnollista makeaa on maailma pullollaan! 

Ihminen on käyttänyt valkoista prosessoitua sokeria vain 1800-luvusta asti, eli se ei toisiaankaan ole ihmiselle geneettisesti soveltuvaa ravintoa, eikä sillä ole pitkiä perinteitä ja käyttökokemuksia pitemmältä ajalta…

Mutta itse ainakin R A K A S T A N kaikkia kuivakakkuja sun muita, jotka eivät kaipaa tippaakaan sokeria, kun käyttää luonnostaa makeita jauhoja, mausteita, kuivahedelmiä ja juuri esimerkiksi kookosmaitoa.

Eilen teki mieli jotain ja päätin että leivotaas sitten nopeat keksit, joista löytyy perinteistä keksimäisyyttä, mutta samalla ihania vähän eksoottiempiakin makuja. Jotenkin näistä tuli mieleen vanhanajan kaneliässä-keksit!

dsc03727_0.jpg

Tästä ohjeesta tuli 11 keksiä.

Aineosat

Kuiva-aineet

Kastanjajauhoja 1dl

Riisijauhoja 1dl

Kookosjauhoja 4rkl

Karvasmantelijauhoja 4rkl (Suomesta ehkä hankala saada, joten voi korvata mantelijauhoilla ja lisätä karvasmanteli-uutetta. Ruohonjuuresta saa luonnollisena karvasmanteliuutetta!)

Chia-siemeniä 3rkl

Psyllium-kuitua, hieno 1tl

Muut aineet

Kookosmaitoa, pehmeää esim.Santa maria lila-tetra-paketti n.2-2,5dl

Kookosöljyä reilu 1rkl

Kookoslastuja pieni kourallinen, n.5rkl

Rusinoita 2rkl

Ceylonin-kanelia 0,5tl

Kardemummaa 0,5tl-1tl

Vanilja-jauhetta ripaus

Suolaa ripaus

Päälle

1 pekaanipähkinä per keksi

Voitele (kaura)jugurtilla (kookosmaitokin käy), jotta keksi saa tahmen kostean pinnan ja pähkinä liimaantuu kiinni keksiin

dsc03728_1.jpg

Sekoita kuiva-aineet sekaisin kulhossa ja kaada päälle muut aineet. Sekoita hyvin tasaiseksi massaksi ja muotoile käsin pellille keksinmuotoisia lättysiä. Taikinasta tulee n.10-12 keksiä.

Kun keksit on muotoiltu, niin lisää jokaisen keksin päälle pekaanipähkinä ja paina se kevyesti keksiin kiinni (taikina murenee helposti).

Lopuksi voitele keksit kaurajugurtilla, jotta keksit saavat hieman kosteutta ja pähkinät saavat hyvät liimapinnan tarrautua.

Paista 200C uunissa n.25min. 

Anna jäähtyä hetken ennen syömistä.

Love it!

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys