Gluteenittomat kastanja-kookoskeksit, ilman sokeria, vegaaniset
Heippa kaikki!
Päätin tämän blogin aloittaa eilen keksimälläni ihanalla keksireseptillä.
Itse en oikein suosi sokeria ruokavaliossani, varsinkaan jos leivon itse, niin yleensä vain jätän sokerin pois ja kikkailen makumaailmat sopiviksi ilman sokeria. Toki jos vaikka ”kunnon” kakun haluaa, niin kyllä siihen intiaanisokeri kuuluu toisinaankin.
Sokeri-hiirelle sokerittomat herkut ehkä eivät heti nappaa, koska makunystyrät ovat heikot ja turruttuneet… Suu alkaa maistaakkin makuja paremmin, kun jättää prosessoidun sokerin pois ruokavaliosta ja innostus aivan uusista mauista löytyy, koska luonnollista makeaa on maailma pullollaan!
Ihminen on käyttänyt valkoista prosessoitua sokeria vain 1800-luvusta asti, eli se ei toisiaankaan ole ihmiselle geneettisesti soveltuvaa ravintoa, eikä sillä ole pitkiä perinteitä ja käyttökokemuksia pitemmältä ajalta…
Mutta itse ainakin R A K A S T A N kaikkia kuivakakkuja sun muita, jotka eivät kaipaa tippaakaan sokeria, kun käyttää luonnostaa makeita jauhoja, mausteita, kuivahedelmiä ja juuri esimerkiksi kookosmaitoa.
Eilen teki mieli jotain ja päätin että leivotaas sitten nopeat keksit, joista löytyy perinteistä keksimäisyyttä, mutta samalla ihania vähän eksoottiempiakin makuja. Jotenkin näistä tuli mieleen vanhanajan kaneliässä-keksit!
Tästä ohjeesta tuli 11 keksiä.
Aineosat
Kuiva-aineet
Kastanjajauhoja 1dl
Riisijauhoja 1dl
Kookosjauhoja 4rkl
Karvasmantelijauhoja 4rkl (Suomesta ehkä hankala saada, joten voi korvata mantelijauhoilla ja lisätä karvasmanteli-uutetta. Ruohonjuuresta saa luonnollisena karvasmanteliuutetta!)
Chia-siemeniä 3rkl
Psyllium-kuitua, hieno 1tl
Muut aineet
Kookosmaitoa, pehmeää esim.Santa maria lila-tetra-paketti n.2-2,5dl
Kookosöljyä reilu 1rkl
Kookoslastuja pieni kourallinen, n.5rkl
Rusinoita 2rkl
Ceylonin-kanelia 0,5tl
Kardemummaa 0,5tl-1tl
Vanilja-jauhetta ripaus
Suolaa ripaus
Päälle
1 pekaanipähkinä per keksi
Voitele (kaura)jugurtilla (kookosmaitokin käy), jotta keksi saa tahmen kostean pinnan ja pähkinä liimaantuu kiinni keksiin
Sekoita kuiva-aineet sekaisin kulhossa ja kaada päälle muut aineet. Sekoita hyvin tasaiseksi massaksi ja muotoile käsin pellille keksinmuotoisia lättysiä. Taikinasta tulee n.10-12 keksiä.
Kun keksit on muotoiltu, niin lisää jokaisen keksin päälle pekaanipähkinä ja paina se kevyesti keksiin kiinni (taikina murenee helposti).
Lopuksi voitele keksit kaurajugurtilla, jotta keksit saavat hieman kosteutta ja pähkinät saavat hyvät liimapinnan tarrautua.
Paista 200C uunissa n.25min.
Anna jäähtyä hetken ennen syömistä.
Love it!