Ihmisistä

Eilinen oli erikoinen päivä. Sain nähdä ja kuulla asioita, jotka pienen hetken, ihan vähän, horjuttivat uskoani ihmiseen, ihmisyyteen ja inhimillisyyteen. Jo muutaman päivän sosiaalisessa mediassa vellonut keskustelu Forssan mahdollisesta hätävastaanottokeskuksesta koki eräänlaisen kulminoitumisen, kun Forssan kaupunginhallitus torppasi keskuksen tulon ihmisten osoittaessa mieltään kaupungintalon pihalla. Itsekin seisoin siellä kannattamassa kansainvälistä Forssaa, joka toimii ihmisarvon puolesta. Forssaa, joka ei käännä selkäänsä koko Eurooppaa – myös Suomea – koskevassa kriisissä. Vaikka annettu päätös oli surullinen ja ikävä, se ei ollut asia, joka itseäni järkytti eniten. Kammottavinta oli tapa, jolla eräät tahot lähestyivät asiaa.

Keskustelussa oli alusta asti mukana paljon vihamielistä paatosta. Mielipiteitä heiteltiin puolin sun toisin, mutta oikealle, rakentavalle keskustelulle ei tuntunut olevan sijaa. Tämä näkyi erityisesti hätävastaanottokeskusta vastustaneiden joukossa: mikäli mielipide oli jo muodostettu, siitä ei taivuttu mihinkään suuntaan, vaikka tosiasiat ja faktatieto olisivat hyppineet tasajalkaa silmien edessä. Omat huuleni pyöristymään ja silmäni laajenemaan saivat erityisesti rasistiset, kamalat, järjettömät, pelottavat ja (listaa voisi vielä jatkaa) kammottavat kommentit, joissa toiselta ihmiseltä riistettiin täysin arvo vain sen takia, että he tulevat eri uskonnosta ja kulttuurista sattuen olemaan erilaisia ihonväriltään. Luin suoria tappouhkauksia ja viittauksia Auschwiziin. Kuinka ihminen voi olla niin julma? Asioiden yleistäminen sai järjettömät mittasuhteet: kaikki turvapaikanhakijat ovat miehiä, jotka tulevat tänne tekemään rikoksia ja raiskaamaan suomalaiset naiset. En ala tässä enää argumentoida asian puolesta, sillä asiat on kirjoitettu jo moneen kertaan sosiaalisessa mediassa ja ne ovat siellä vapaasti luettavissa. Lisäksi se on jo myöhäistä. Jokaiselle tulisi kuitenkin olla itsestään selvää, että suurin osa ongelmista näissä sotien runtelemissa maissa on meidän länsimaisten ihmisten syytä. Siksi meillä on vastuu. Jos emme me, niin kuka sitten?

 

11897052_10206015390118040_503739876_n.jpg

 

Itse mielenosoituksessa jouduin peittämään silmäni käsilläni kuunnellessani vastustajien huuteluja ja kommentteja. Tässä en niitä halua toistaa, mutta tämän päivän Forssan Lehdestä voi niistä muutaman lukea. Törkeää. Sen enempää ihmisiä kategorisoimatta joukossa vaikutti olevan ihmisiä, jotka itse ovat saaneet apua yhteiskunnalta ja valtiolta, joilla luulisi olevan sydäntä ja halua auttaa muita juuri sen takia. Jotka eivät vaikuttaneet ihmisiltä, jotka ovat kantaneet kortensa kekoon yhteisen hyvän ja yhteiskunnallisen sekä taloudellisen pärjäämisen puolesta. Uskomattomaksi asia meni, kun eräs oman elämänsä sankari päätti toimittaa asiansa poliisiauton kylkeen ja hänet aplodien saattelemana vietiin poliisien toimesta maijaan. Näinkö asioita hoidetaan? Nämä samat hurraajat seisovat rivissä kylttiensä kanssa, joiden sanoma on huoli mahdollisesta rikollisuudesta ja turvattomuudesta mahdollisen hätämajoituksen toteutuessa. Järkyttävimmäksi asia kuitenkin oli äitynyt, kun kaksi kumpaakaan puolta kannattamatonta mielenosoitusten seuraajaa hyvätahtoisesti toi mielenosoittajille tarjolle mehua ja piparia. Päivä oli kuuma, joten ajatus oli mielestäni paikallaan. Tätä en ollut itse kuulemassa, mutta nämä rakkauden ja rauhan asialla olleet ihmiset olivat saaneet osakseen kammottavaa kielenkäyttöä ja sairaita uhkauksia. Myös kaupunginhallituksen annettua päätöksensä pelkkä asialle tuulettaminen ja hurraaminen ei ollut riittänyt, vaan toisen puolen solvaaminen oli jatkunut. Uskomatonta, käsittämätöntä ja ennen kaikkea ihmetystä herättävää: MIKSI?

 

Rights.jpg

 

Mielestäni asiassa ei ollut voittajia. Tai jos olikin, niin voittajia olivat ehdottomasti ne, jotka saivat asiaan uuden näkökulman. Ne, jotka olivat valmiita katsomaan asiaa molemmilta kanteilta ja muodostamaan mielipiteensä tosiasioiden ja inhimillisyyden varaan. Ne, jotka edes pyrkivät järkevään keskusteluun. En sano, etteikö hätämajoituskeskuksessa sen mahdollisesti toteutuessa olisi voinut olla ongelmia, mutta nyt emme saa koskaan tietää. Peloille annettiin valta. Ihmisyydelle ei annettu arvoa. Miksei Forssa voinut kerrankin näyttää muulle Suomelle, että meillä otetaan ihminen vastaan ihmisenä? Tilanteen maailmalla ollessa tällainen me tulemme joutumaan kantamaan vastuumme, halusimme sitä tai emme. Miksi Forssa olisi ollut yhtään huonompi paikka hätämajoituskeskukselle kuin mikään muukaan? Sillä siitä tosiasiasta emme tule pääsemään eroon, että pakolaisia ja turvapaikanhakijoita tulee tänne. Nyt kieltäydyttiin vastuusta ja hyvästä tahdosta.

Vaikka uskoni ihmiseen horjahti, en kuitenkaan menettänyt sitä. Sain keskustella älykkäiden, myötätuntoisten ja sivistyneiden ihmisten kanssa aiheesta. Sain kuulla, kuinka hyvällä argumentoinnilla oli saatu kanssaeläjät ajattelemaan asiaa uudestaan, jopa luomaan uusi, vastakkainen mielipide. Näin, että Forssassa asuu paitsi ihmisiä, jotka olivat valmiita auttamaan hädässä olevia ihmisiä, myös niitä, joille asia on IHAN SAMA. Niinhän sen tulisi ollakin. En usko, että se loppujen lopuksi olisi vaikuttanut sen suuremmin forssalaisten elämään, mikäli pakolaisia olisi tänne otettu. Suhdettani Forssaan joudun ehkä hetken pohtimaan, mutta uskon kuitenkin, että kotikaupungillani on edellytykset kaiken tämänkin jälkeen olla Minun kansainvälinen Forssani.

 

 

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
 1. Kiitos hyvästä ja ajatuksia herättävästä tekstistä. 🙂

  Monen on niin kovin helppoa sanoa, että ”ihmisiä tulisi auttaa lähtömaissaan”. On totta, että suurin osa pakolaisista pakenee kodistaan hädän alla, ja vain harva haluaisi lähteä. On totta, että parasta olisi, jos eri maihin, joissa on nyt sotia ja konflikteja, voitaisiin luoda rauha niin, ettei kenenkään tarvitsisi lähteä.

  On kuitenkin myös totta, että sodat eivät lopu asiaa päivittelemällä ja sanomalla, että kunpa pakolaiset pysyisivät kodeissaan. Aika harva nykyään tuntuu tajuavan, että nykypäivän sodat yhä harvemmin (tuskin koskaan) ovat esim. kahden valtion välisiä konflikteja, vaan sekä sodankäynnin keinot että osapuolet ovat muuttuneet. Sodassa voi olla kahden osapuolen sijaan kymmeniä ryhmiä, jotka taistelevat toisiaan vastaan perinteisistä sodan säännöistä – saatikka muista ihmisoikeuksista – välittämättä. Voi olla, että yksikään sodan osapuoli ei edusta perinteistä kansallisvaltiota tai edes etnistä viiteryhmää.

  Sota kietoutuu yhteen köyhyyden, sairauksien, peruselintarvikkeiden puutteen, tuhoutuneiden kotien ja pelon kanssa. Tämän vuoksi musta on tekopyhää ja asiatonta sanoa, että pakolaiskysymys ratkaistaan ainoastaan lähtömaissa. TIETYSTI olisi parasta panostaan konfliktien ehkäisyyn, mutta sodan aiheuttama ihmisoikeuskriisi on TOTTA ja se on todellista NYT. Inhimillisyyden mittari on, miten toisten hätään reagoidaan: annetaanko heille suojaa ja turvaa vai jätetäänkö oman onnensa nojaan. Tässä asiassa on kyse moraalista, joka mitä perustavimmalla tavalla määrittää sen, mikä tekee ihmisestä ihmisen.

 2. Pseudointellektuellismi.
  25.8.2015, 16:35

  Onneksi en ajattele noin putkinäköisesti.Ymmärrän kaiken pahan mitä Länsimaat ovat aiheuttaneet Afrikalle ja Lähi-Idälle, ymmärrän.Kumpa joku joskus jauhaisi näiden rikkaiden ”kehitysmaiden” sijaan vaikka Myanmarista, Kongosta tai rationaalisesti ajateltuna ihan vittu mistä muusta vaan oikeasti apua tarvitsevasta maasta!Mutta ei, aina tätä samaa jaadaa jaadaa jolla on tarkoitus saada itselleen parempi mieli ja tekopyhistellä tulevaa syysmasennusta varten oikein urakalla.

  Avaan ihan muutamia näkökulmia, jotka toivon mukaan tarkastat jos sua tää generoituminen maahanmuutosta ja sen poliitikan koukeroista kinostelee!Ite oon siis tätä mieltä, tää on vaan mun vetämä johtopäätös asioista joita olen lukenut.Maahanmuutosta on pääasiallisesti historiassa karmivia esimerkkejä, mm amerikan alkuperäiskansat, suomen saamelaiset, aboriginaalit australiassa ja lukemattomat muut epäonnistuneet yritykset luoda kahta eli rotua olevaa eläintä yhteen tilaan mutta ne ovat tässä tapauksessa tyhjänpäiväsiä asioita koska eletään 2015 lukua, vai onko?

  Pyytäisin myös seuraamaan yhdysvaltojen tietä tämän Eurooppalaisen rappeuman tiellä, mistä maahanmuuttovirrat johtuvat?Olisiko siitä että yhdysvallat sotivat ehdointahdoin mentaliteetilla öljyn perässä tappamassa siviileitä Lähi-Idässä?Hussein ja Gaddafi olivat pahoja niinkuin Bin Ladenkin, ainakin meidän länkkäreiden aivopestyjen pseudojen toimesta, kansa rakasti ja ikävöi kaikkia kolmea vieläkin.Heidät tapetttiin pääasiasiassa siitä että eivät huolineet Dollaria enää maksuvälineeksi myymästään öljystä.Terrori-iskut jenkeissä on 90%potaskaa, et usko?Miksi USA:n hallitus myöntää sen ja 78%kansalaisista ei luota hallitukseensa?

  No mutta asiaan, mitä USA: saavuttaa rappeuttamalla Eurooppalaisen infran aseistamalla ISIS taistelijoita, maksamalla heidän koulutuksensa ja laittamalla heidät laivoihin parempiin oloihin pohjoiseen?Vastaus yksinkertaisesti, monopoliasema armeijalle ja monopoliasema öljylle, kun ensin ryöstetään se Venäläisiltä, Eurooppalaisten avulla, siihen mennessä nämä taistelijat ovat tietenkin hoitaneet asiat niin että meistä on tullut hädän-alaisia ja me tarvitsemme apua jenkeiltä, tai sitten Venäjä tajuaa paikkansa tulleen ja hyökkää esim Suomeen, joka tapauksessa jenkit on tilanteessa Shakki-Matti.Mulle on oikeastaan ihan vitun sama mitä monta tuhatta kilometriä etelemmässä tapahtuu, aivan varmasti se on sullekki.Veikkaampa että stressaan näistä asiosta noin kymmenen kertaa enemmän, voin laittaa itseni kumman tahansa henkilö tilalle, jos minut asetetaan hädänalaisen ihmisen tilaan, minusta tulisi ainakin eläin joka haluaa vain perheelleen parhaimman mahdollisen paikan olla turvallisesti, hinnalla millä hyvänsä.Oletko ajatellut ajatteleeko noista henkilöistä kukaan samalla tavalla ja mihin se voisi johtaa?

  Uskotko myös oikeasti että uskovaisen ihmisen saa muuttumaan vuosissa tai edes kymmenessä?Oletko edes lukenut koraania?Tai tutkinut mitä Somaliassa tällä hetkellä tapahtuu?Tuntuu että te kaikki jotka olette asian puolesta, ette tiedä näistä kulttuureista mitään.Nim 6vuotta Tampereen yliopistolla opettanut ja tutkinut kulttuuritieteitä, meille yliopistolla nämä ongelmat ja vaikeudet asian suhteen on tottakai erittäin selviä, mutta mainitsemieni ääriilmiöiden takia ei kaikkea voi totuutena lehtiin kertoa, ja tieteenalat ovat tutkivia, oikeus päättää tai tuomitsee.Sori tuli epäselvä ku kauhee kiire, mutta jos vastaat jotain niin sitten voidaan kirjotella!

  Lyhyesti siis, tiukka ei maahanmuutolle, se ei auta ketään kuin väliaikaisesti.APU TARVITSEE VIEDÄ itse siihen maahan missä ongelma on.Luoda työpaikkoja, koulutusta, opettaaa puhdistamaan vettä ja poraamaan/keräämään sitä!Ei Peppi se näin ajattelemalla muutu mihinkään!Ei tarvitse kuin ottaa katse ruotsia kohti ja hiljentyä masentuen katsomaan tilannetta ja todeta, ”voi ei, onko ihmiset…..oikeasti noin v*n tyhmiä….” Vaikka esimerkki jolla rahaa on 20kertaa(oli) enemmän kuin Suomella ei pärjää ongelmamaiden kanssa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *