Meikin ABC – Kaunis, kestävä meikkipohja

Meikin ABC- postaussarja syntyi seuraajien ja ystävieni toiveesta saada selkeitä tietopaketteja meikkaamiseen. Näissä postauksissa siis pureudutaan tarkemmin meikin osa-alueisiin mahdollisimman simppelissä muodossa. Postauksista löytyy myös yleisimpiin meikkiongelmiin vastauksia, joita olen kysellyt seuraajiltani. Jos jokin jää postauksen jälkeen kuitenkin vielä mietityttämään, heitä viestiä kommenttiboksiin!

Kaunis meikkipohja on meikin perusta

Meikkipohja on yksi meikin tärkeimpiä ja suurimpia osa-alueita, joihin suosittelen jokaisen meikkaajan panostamaan. Huolellisesti tehdystä silmämeikistä huolimatta meikki voi kokonaisuutena näyttää todella sotkuiselta, mikäli meikkipohja ei ole kunnossa. Meikkipohjaksi yleensä mielletään meikkivoide, peitevoide ja puuteri. Youtube- meikkiskenen aikana meikkiin on myös kuulunut lisääntyvissä määrin erilaisia lisäosia, kuten pohjustusvoiteita, kiinnityssuihkeita ja erilaisten puuterituotteiden kerrostamista. Tässä postaussarjassa haluan kuitenkin pitää asiat yksinkertaisina ja pudottaa mielestäni ylimääräiset vaiheet pois. Muistakaa kuitenkin, että tämä opas perustuu täysin omaan näkemykseeni, meikkaamisen teoriaan sekä oppeihin, joita olen saanut vuosien varrella. Meikissä ei sinänsä ole sääntöjä, joten jos koet jonkin toimivan sinulla mitä ei tässä oppaassa ole mukana, ei se automaattisesti ole väärä tapa.

Ensimmäinen kuva: Iho meikin pohjustamisen jälkeen. Toinen kuva: Iho kevyen meikkivoidekerroksen jälkeen (Essence Fresh & fit healthy glow meikkivoide sävyssä Fresh nude).

Meikin pohjustaminen

Meikkipohja alkaa aina meikin pohjustamisesta. Meikin pohjustamiseen on olemassa erilaisia primer– nimellä kulkevia tuotteita mutta kaikkein simppelein tapa pohjustaa ihoa meikkiä varten on puhdistus ja kosteuttaminen ihotyypillesi sopivilla tuotteilla. Käytän työssäni todella vähän primereita, sillä monet niistä on suunniteltu peittämään ihohuokosia ja saavat meikkipohjan helposti näyttämään epätasaiselta tai suttuiselta. Toki todella suurille ihohuokosille niitä häivyttävä primeri voi olla toimiva paikallisesti ja kevyesti käytettynä niille alueille, joille sitä tarvitaan eniten (yleensä T- alue, eli nenänvarsi, otsa, nenänvierustat ja leuka).

Käytän ihon puhdistukseen meikin alle misellivettä tai kevyesti kuorivaa kasvovettä (esim. Pixi Glow tonic), jolla saan yön aikana kertyneen talin ja lian poistettua hellävaraisesti kasvoilta. Tämän jälkeen kosteutan ihon  kerroksella kosteuttavaa kasvovettä ja ihotyypille sopivalla kasvovoiteella. Tässä kohtaa oma ihotyyppi nousee todella tärkeään asemaan. Ihotyypille sopimaton kasvovoide voi sotkea meikkipohjan. Kuivalle iholle voi käyttää hyvinkin rasvaista kasvovoidetta, kuten esimerkiksi Weledan Skin foodia / Skin food lightia ja rasvoittuvalle iholle kevyempiä fluideja (juoksevampia kasvovoiteita) tai geelivoiteita. Jos ihosi on selkeästi sekaiho, josta löytyy sekä kuivia ja rasvoittuvia kohtia, voit halutessasi käyttää kosteuttavampaa voidetta kuivilla kohdilla ja kevyempää voidetta rasvoittuvilla kohdilla. Levitä voidetta meikin alle kevyesti ja anna sen kuivua ennen meikkivoiteen levitystä. Näin meikkivoide asettuu iholle mahdollisimman kauniisti.

Meikin pohjustamiseen käytettyjä tuotteita. Ihon puhdistukseen esimerkiksi Pixin Glow tonic tai misellivesi, kosteutukseen Olivia Kleinin Hydra toner ja ihotyypin mukainen kosteutus kosteusvoiteilla. Muista myös huulien kosteuttaminen ja mahdollisesti kuoriminen!

Kestävä meikkipohja syntyy kevyistä meikkikerroksista

Kun iho on pohjustettu ja näyttää jo ilman meikkivoidettakin kauniimmalta versiolta itsestään, on aika valita iholle sopiva meikkivoide. Kaikki meikkivoiteet eivät toimi kaikilla, joten ihotyypilleen sopivan meikkivoiteen löytäminen on tärkeää mutta myös monelle haasteellista. Meikkivoiteen tehtävä on tasoittaa ihon sävyä ja mahdollisia sävyeroja, joita iholla luonnostaan on.

Miten valitsen iholleni sopivan meikkivoiteen?

Mieti ensin, mitä toivot meikkivoiteeltasi. Onko ihollasi paljon peitettävää? Onko iho kuiva vai rasvoittuva? Haluatko kuulaan vai mattaisen lopputuloksen? Meikkivoiteita löytyy kevyistä koostumuksista ja peittokyvyistä paksumpiin ja peittävämpiin voiteisiin. Ei ole aivan mustavalkoista, minkä tyypin meikkivoiteet sopivat millekin ihotyypille, sillä mieltymyksiä meikkivoiteen jättämistä lopputuloksista on niin monia kun on meikkaajiakin. Yleisesti mattapintaisen lopputuloksen jättävät meikkivoiteet sopivat rasvoittuvalle iholle, kuulaan tai satiinisen lopputuloksen jättävät meikkivoiteet taas kuivemmalle tai normaalille iholle. Meikkipohjaksi luokitellaan myös meikkipuuterit, mineraalimeikkipohjat sekä erilaisen BB- ja CC-voiteet. Näiden kanssa kaikista paras neuvo on etsiä kokeilemalla itselleen paras vaihtoehto, joka miellyttää omaa silmää. Monista kosmetiikkaa myyvistä  liikkeistä (Kicks, Sokos, Stockmann) on mahdollista saada testereitä meikkivoiteista ennen ostopäätöksen tekemistä, mikä helpottaa itselleen oikeanlaisen meikkivoiteen löytymistä.

Valitsit sitten minkälaisen meikkipohjan tahansa, tärkeintä on rakentaa meikkipohja kevyistä kerroksista. Youtube- ja Instagram- skene on tuonut meikkimaailmaan paksujen voidekerrosten kerrostamisen meikkipohjaan, mikä ei useinkaan toimi kameroiden toisella puolella ja ihmisten arkimeikeissä. Paksu meikkivoidekerros liikkuu helposti iholla ja aiheuttaa meikkipohjan huonon pysyvyyden. Käytä meikkivoidetta siis mahdollisimman pieni määrä. Aloita meikkivoiteen lisääminen niiltä alueilta, jotka vaativat eniten peittoa (yleensä kasvojen keskiosa tai ne alueet, joilla on aknearpia tai finnejä). Voit käyttää meikkivoiteen lisäämiseen kostutettua meikkisientä, meikkisivellintä tai lisätä meikkivoiteen sormin. Olen huomannut, että osa meikkivoiteista levittyy kauniimmin iholle sienellä ja osa tuuhealla meikkivoidesiveltimellä. Tätä voi kokeilla esimerkiksi levittämällä kasvojen toisen puolen sienellä ja toisen siveltimellä selvittääksesi kauneimman levitystekniikan meikkivoiteellesi. Jos kasvoilla on enemmän peitettävää, voit oman harkinnan mukaan levittää enemmän peittoa tarvitseville alueille joko toisen kevyen kerroksen meikkivoidetta tai meikkivoiteen sävyyn sointuvaa peitevoidetta (tämä usein parempi vaihtoehto, mikäli tarvitset kunnolla peittokykyä). Meikkivoidetta ei tarvitse pakata silmänalusiholle.

Peitevoiteella peittokykyä sitä tarvitseville alueille

Peitevoide on nimensämukaisesti tuote, jolla peitetään kasvoilta peittokykyä tarvitsevia alueita. Yleisesti tällaisia alueita ovat esimerkiksi tummat silmänaluset ja ihon epäpuhtaudet tai arvet. Kasvojen epäpuhtauksille kannattaa valita meikkivoiteen sävyyn sopiva peitevoide. Silmien alle voi valita hieman vaaleamman peitevoiteen, jos haluaa tuoda kevyesti raikkautta ja valoa tummille silmänalusille. Liian vaalea peitevoide voi tehdä silmänalusista harmahtavan sävyiset. Ihonsävyä kevyesti vaaleampaa peitevoidetta voi käyttää myös kasvojen keskiosiin tuomaan valoa, mutta tämä ei ole välttämätöntä (tästä aiheesta lisää seuraavassa Meikin ABC- postauksessa, jossa keskitytään valoihin ja varjoihin).

Peitevoide on usein meikkivoidetta pigmenttisempi tuote, joten pieni määrä riittää pitkälle. Erityisesti silmienalusille tuotetta ei kannata lisätä liian runsaasti, jottei kaikki voide keräänny hetkessä juonteisiin ja tee meikistä suttuisen näköistä. Peitevoidetta kannattaa lisätä kevyinä kerroksina, usein yksi kerros riittää. Lisää peitevoidetta pieni määrä silmänalusten tummimpiin kohtiin, nämä alueet ovat yleensä silmän sisä- ja ulkonurkassa. Youtubesta levinnyt kolmion mallinen, runsas peitevoide määrä silmien alla on teoriassa tarpeeton silmänalusten peittämiseen ja huonontaa usein meikkipohjan pysyvyyttä. Häivytä peitevoide sienellä, siveltimellä tai sormin ja lisää tuotetta pieni määrä uudestaan lisäpeittävyyttä tarvitseviin kohtiin.

Ensimmäisessä kuvassa vain kevyt kerros meikkivoidetta (Essence Fresh & fit healthy glow meikkivoide sävyssä Fresh nude). Toisessa kuvassa silmien alla kevyt kerros peitevoidetta (Makeup revolution Conceal & hydrate sävyssä C6).

Puuteri kiinnittää meikkipohjan ja poistaa kiiltoa

Puuteri on meikkipohjan viimeinen osa, joka ei ole aina välttämätön. Puuterin tehtävä on kiinnittää meikki ja poistaa tarvittaessa kiiltoa iholta. Kaikenlaiset baking- tekniikat ovat itselläni vähäisessä käytössä niin omassa meikkipohjassani kuin asiakkaidenkin kanssa työskenneltäessä. Kevyt puuterikerros voi kuitenkin olla paikallaan, mikäli ihosi rasvoittuu tietyiltä alueilta herkästi. Lisää puuteria siveltimellä kevyesti painellen (kopauta liika puuteri siveltimestä esimerkiksi puuteripurkin kannelle, jottei puuteri mene hukkaan) kasvojen T-alueelle sekä silmien alle, mikäli alueet ovat ihollasi herkäsi rasvoittuvia. Kuivaihoinen ei välttämättä tarvitse puuteria meikkipohjaansa laisinkaan, meikkivoide pysyy iholla kauniina ilman puuteriakin, kun sitä on lisätty kevyinä kerroksina.

Joku varmasti miettii, mihin sitä baking- tekniikkaa sitten tarvitaan? Mielestäni tekniikka on tarpeellinen äärimmäisen harvoin, mutta itse käyttäisin tämäntyylistä puuterointia esimerkiksi teatteriolosuhteissa tai kestävyyttä vaativissa kuvauksissa. Paksu puuterikerros saa meikkipohjan helposti näyttämään paksulta ja jopa epätasaiselta, jos puuteria pakkaantuu epätasaisesti erikohdille ihoa.

Vielä lopuksi muutamia vastauksia kysytyimpiin kysymyksiin koskien meikkipohjaa:

Miten välttää peitevoiteen kertymistä silmänalusten juonteisiin? Silmänalusilla meikkipohjan keveys korostuu, sillä useimmilla meistä löytyy enemmän tai vähemmän juonteita silmien alta. Käytä silmien alla tummuuden peittämisessä vain yhtä voidemaista tuotetta, eli meikkivoidetta tai peitevoidetta. Peitevoiteella saat peittävämmän tuloksen. Käytä tuotetta pieniä määriä ja kerrosta kevyitä kerroksia tarvittaessa. Lisää tuotetta vain peittävyyttä tarvitseville alueille, ei koko silmänalusihon alueelle. Puuteroi kevyesti sivellintä käyttämällä, mikäli tarpeellista.

Miksi meikkivoide liikkuu iholla päivän mittaan? Tähän voi olla monta syytä. Valitsemasi pohjustustuote ja meikkivoide voivat olla toisillensa epäsopivat ja tästä syystä hylkiä toisiaan. Voi myös olla, että olet lisännyt meikkituotteita liian paksulti iholle, jolloin paksu meikkivoidekerros lähtee liikkumaan iholla. Tarkista myös meikkivoiteesi sopivuus ihotyypillesi.

Miksi meikkipohja näyttää kuivalta ja kakkuiselta? Todennäköisesti ihosi kärsii kuivuudesta. Meikki kannattaa aina pohjustaa ihotyypillesi sopivilla kosteuttavilla tuotteilla, jotta meikkipohja näyttäisi mahdollisimman kauniilta iholla. Kuivaihoiselle en suosittele kuivakkaa, mattaista meikkivoidetta ja paksua puuterikerrosta. Valitse esimerkiksi kosteuttava CC- voide tai kuulaan lopputuloksen jättävä meikkivoide mattaisen sijasta. Vältä myös liikaa puuterointia, kuivalle iholle voi kokeilla myös täysin puuteroimatonta meikkipohjaa!

Tarvitsenko ihohuokosia peittävää primeria meikin pohjustamiseen? Usein meikinpohjustusvoiteet, jotka häivyttävät ihohuokosia ovat enemmän tai vähemmän silikonipohjaisia tuotteita. Näin huokoset saadaan parhaiten peittoon. Jos sinulla on suuret ihohuokoset, jotka häiritsevät sinua meikkipohjan lisäämisestä huolimatta, voit käyttää paikallisesti kevyitä kerroksia tällaista tuotetta huokosten häivyttämiseen niille alueille, jotka sitä tarvitsevat. Tällaiset tuotteet eivät kuitenkaan ole välttämättömiä meikkipohjan pysymisen kannalta.

Huh, melkoinen infopläjäys meikkipohjaan liittyen! Tämä on aihe, josta nautin aivan suunnattomasti ja jossa olen kehittynyt viimeisten vuosien aikana ja josta uskon löytäväni uusia näkökulmia vuosien saatossa. Mikäli postauksesta ei löytynyt vastausta sinun kysymykseesi, jätä kommenttia kommenttiboksiin!

Ensikerralla jatketaan meikkipohjasta ihon varjostamiseen, poskipunaan ja korostamiseen!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *