Miksi en ota enää aurinkoa?

Kuuntele kauneusaiheisen Bubble podcastimme aurinkoon liittyvä jakso tästä.

Rusketus on aina ollut osa kesää. Alkukesästä on aina aloitettu sen täydellisen rusketuksen haaliminen ja maattu uimarannalla bikinit päällä hiestä märkänä tuntikausia polttamassa ihoa. Aurinkorasvan käyttö ei todellakaan ole aina ollut itsestäänselvyys. Teininä sain kavereilta suosituksia rusketusta nopeuttavista öljyistä ja levittipä osa ilmeisesti oliiviöljyäkin vartalolle paremman rusketuksen toivossa. Kaveriporukassa kulki lause ”tämän päivän puna on huomisen bruna”.

Vähänpä silloin tiedettiin. 

Rakastan kyllä lämpöä ja aurinkoa. Ja siis nimenomaan lämpöä, en sitä tuskastuttavaa hellettä. On mukavaa nauttia aamukahvista ja hyvästä kirjasta parvekkeella auringossa, pää suojattuna hatulla tai huivilla, aurinkolasit päässä ja tarpeeksi voimakas suojakerroin iholla. Suosin vähintään SPF30 suojakertoimia, sillä ihoni kestää huonosti aurinkoa. Jos vietän pidempiä aikoja auringossa tai aurinko on erityisen paahtava ja korkealla, käytän poikkeuksetta 50 suojakerrointa. Suojakerroin merkitään aurinkovoiteeseen joko suomalaisittain SK tai kansainvälisesti SPF.

On tutkittu, että auringossa palaminen vuosittain altistaa ihosyövälle. Ensimmäisestä palamisesta et suinkaan löydä itseäsi syöpäosastolta, mutta riskit kasvavat ihon altistuessa auringon vaaroille. Varsinkin perheemme kohdattua useita erilaisia syöpiä, tajusin kuinka hölmöä on tieten tahtoen hakea iholle vaurioita. Mitä vanhemmaksi tulen, sen suurempia riskit ovat. Tykkään kyllä olla ulkona kesällä mutta auringon palvomisen olen jättänyt pois.

Auringosta tulee muuten muitakin haittavaikutuksia, kuin vain pelko ja riski ihosyövästä. Aurinko saattaa aiheuttaa ihottumaa, se edesauttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja voi tehdä iholle pigmenttimuutoksia. Kaikista pigmenttimuutoksista kannattaa konsultoida lääkäriä, luomet ja läiskät on hyvä käydä tarkastuttamassa säännöllisesti.

Onneksi on turvallinen rusketus

Turvallista rusketusta voi hakea purkista. Itseruskettavia saa nykyään todella paljon erilaisia (tästä tulossa postausta myöhemmin) ja esimerkiksi luonnonkosmetiikasta löytyy todella loistavia potentiaalisia yksilöitä turvalliseen ja luonnollisen näköiseen rusketukseen. Itseruskettava mahdollistaa auringossa makaamiseen aiemmin käytetyn ajan käyttämisen johonkin kivaan, esimerkiksi läheisten kanssa yhdessä olemiseen.

Joten jos vietän aikaa auringossa, lisään aina aurinkosuojan. Aurinkorasvaa kannattaa lisätä tarpeeksi, jotta valmistajan lupaama suojakerroin toteutuu. Paras suoja on kuitenkin vaatteet, varsinkin vaaleat sellaiset, jotka heijastavat auringonsäteilyä pois. Suojaa siis vaatteilla aina kuin mahdollista ja näkyvät ihon osat aurinkovoiteella. Näin voi melko huolettomasti chillailla ulkona ilman seuraavan aamun kipeää, punaista selkää tai olkapäitä!

Puhumme ylläolevassa podcast- jaksossa Miljan kanssa auringosta, myös näistä auringon aiheuttamista haitoista ja suojautumisesta mutta myös aurinkoon ja kesään liittyvistä ihonhoitojutuista, meikkivinkeistä ja jopa karvoista. Bubble podcast on aika uusi juttu, tämä aurinkojakso on kautemme neljäs jakso! Suosittelen kuuntelemaan, meidät löydät Spotifysta kätevästi. Uusi jakso ilmestyy aina maanantaisin.

Kauneus Terveys Iho
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.