Miten kilpirauhasen vajaatoiminta on vaikuttanut kauneudenhoitooni?

Noin puolitoista vuotta sitten minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Hakeuduin testeihin ja kokeisiin yllättäen ilmestyneiden paniikkikohtausten ja jatkuvan väsymyksen vuoksi. Jälkikäteen ajateltuna oireiden lista oli jatkuva; hiukset ohentuivat, iho oli kuiva ja palelin kaikkina muina aikoina paitsi kesähelteinä. Sukulaiseni kannustivat silloin verikokeisiin, joihin pääsin kolmannelta lääkäriltä kysyttäessä. Arvoni olivat pahimmillaan TSH 10.1 ja T4V 10.2. Selkeä vajaatoiminta. Sain tyroksiinilääkityksen aluille ja vasta nyt arvot alkavat löytää paikkaansa kontrollien ja lääkeannoksen säätelyn jälkeen.

Vaikka tämä elinikäinen sairaus vaikuttaa todella monella osa-alueella elämässäni ja voi muuttua elämän eri vaiheissa, halusin kuitenkin lähestyä tätä postausta kauneudenhoidon näkökulmasta. Missä asioissa olen huomannut muutoksia? Kuinka olen joutunut muuttamaan kauneudenhoitorutiinejani sairauden myötä? Vastaukset näihin kysymyksiin ovat täysin omaan kokemukseeni ja oireisiini perustuvia. Tiedän että valtaosa oireista on yleisiä ja siksi halusinkin jakaa nämä ajatukset, jotta pystyn tarjoamaan vertaistukea nyt kaikille teille, ketkä ehkäpä sairastatte jonkinlaista kilpirauhassairautta tai jos tunnette jonkun, joka sairastaa.

Hiusten ja hiuspohjan kuivuus ja hiusten oheneminen

Tämä on monelle sairastavalle tuttu ilmiö. Hiuksia lähtee, niitä lähtee paljon, jopa ihan tupottain. Pahimmillaan hiukset ohentuvat todella radikaalisti. Olen siitä ihanassa asemassa, että koen silti vielä omaavani kohtuullisen paksun tukan. En silti kiellä etteikö sairauden alkuvaiheessa olisi iskenyt pieni paniikki, että nytkö nämä kaikki lähtevät. Kauhukertomukset kaljuuntumisesta ja peruukeista löytyivät ensimmäisellä googletuksella ja aloin heti panostamaan hiusteni vaalimiseen. Hiustenlähtöä itsessään ei ole helppoa pysäyttää tai lopettaa. Jos hiustenlähtö on sairaudesta johtuvaa, se korjaantuu ajan kanssa kun sairaus on parantunut tai on tässä tapauksessa kontrollissa. Olen kuullut ihmisten suosittelevan ties minkälaisia luontaisvalmisteita hiusten palauttamiseen mutta kampaajana olen niistä hyvin skeptinen. Hyvä ja monipuolinen ruokavalio, riittävä veden juonti ja terveelliset elämäntavat ovat hyvä alusta terveille hiuksille. On tietysti hyvä poissulkea muut hiustenlähtöön liittyvät mahdollisuudet, kuten B- tai D-vitamiinin tai raudanpuutostilat. Tällöin vitamiinit voivat helpottaa hiustenlähtöön. Täytyy kuitenkin muistaa, että kun hius on lähtenyt kokonaan ei sen takaisin kasvua silmin välttämättä huomaa ennen kuin useamman kuukauden jälkeen.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa iho on yleensä kuiva. Toisilla iho kuivuu jopa hilseileväksi, osalla se jää kiristeleväksi ja pintakuivaksi. Tämä vaikuttaa myös hiuspohjaan ja hiuspituuteen. Huomasin hiuspohjani kiristelyn suhteellisen nopeasti. Onneksi apu löytyi ihan silloisen työpaikkani tuotehyllystä, josta valitsin hiuspohjalle sopivan hoitoaineen. Hiukset itsessään ovat muuttuneet paksuista ja tuuheista hieman ohuemmiksi, yksittäinen hius on huomattavasti hauraampi ja hiuspituus on hieman olkimaista ja kuivaa. Tähän olen löytänyt apua säännöllisestä hiusnaamioiden käytöstä sekä hiusöljyistä. Oikeat hoitotuotteet helpottavat hiuksen käsittelyä. Hiusta ei kuitenkaan täysin saa välttämättä koskaan palautumaan entiselleen, sillä sairaus on elinikäinen. Kannustan kuitenkin etsimään niistä omista uusista hiuksista hyviä puolia. Omassa pehkossani olen nauttinut jopa hieman ohuemmasta hiusmassasta; hiusten laittaminen käy paljon nopeammin!

Kasvojen ja vartalon ihon kuivuus

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa olen löytänyt itseni kosteuttamasta ihoani päivittäin ja kerrostamaan kosteuttavia tuotteita erityisesti kasvojen iholle. Ihoni oli pitkään helposti rasvoittuva ja ihon voimakas kosteuttaminen meikin alle oli täydessä pannassa. Kasvoilla on kuitenkin kiristelyä ja kuivuutta jos en sitä muista kosteuttaa jatkuvasti ja huolellisesti. Vartalolle käytän suihkun jälkeen kosteuttavia voiteita päivittäin tai vähintään joka toinen päivä. Ihoa pesen kosteuttavilla suihkumaidoilla tai -öljyillä, sillä se ei kestä enää voimakkaita pesuaineita. Sama pätee kasvojen iholle. Kasvojen kaksoispuhdistus on ollut pelastukseni kuivan ihon puhdistuksessa. Kasvojen kosteuttaminen tapahtuu kerroksittain kasvoveden, seerumin, voiteen ja jopa öljyn avulla. Meikin alle noista päätyy vähintään kaksi, yleensä kolme.

Erilaisille raaka-aineille herkistyminen 

Tästä en osaa sanoa kulkeeko tämä käsikädessä sairauden kanssa vai onko tämä vain puhdasta sattumaa. Huomasin jo hieman ennen diagnoosini saamista, että tietyt tuotteet ärsyttävät ihoani. Kampaajana tietysti hiusvärit ovat voineet aiheuttaa allergisoitumista jo pidempään mutta olen joka tapauksessa alkanut tietoisesti vähentämään hiusteni värjäämistä. Hiusvärit ärsyttävät ihoani, erityisesti hiuspohjaa. En ole koskaan saanut selkeää allergista reaktiota, mutta hiusvärit tuntuvat ikävältä hiuspohjassa. Runsaampi kirvely ja epämukavat tuntemukset hiuspohjassa ovat selkeä merkki hiusväreille herkistymisestä, joten allergian pelossa olen vähentänyt hiustenvärjäystä. Olen kuitenkin pystynyt raidoittamaan hiuksia kunhan hiusväri ei osu hiuspohjaan saakka. Värjään hiuksiani enää noin kerran vuodessa ja suosin omaa hiusväriäni tukevia sävyjä ja tekniikoita, jolloin pystyn tarvittaessa kasvattamaan värjätyn osan kokonaan pois. Tämä estää myös kuivan hiuspohjan turhaa ärsyttämistä ja hiustenlähtöä. Hiusväriallergioissa neuvon kuitenkin aina välttämään allergisoivia värejä. Onneaan ei näissä asioissa kannata kokeilla.

Myös erilaiset ruoka-aineet, kuten leipä ja maito ovat olleet viimeaikoina pannassa. Maidon vaihdoin kokonaan kauramaitoon ja leivän kauraleipään ja vähensin leivän määrää huomattavasti. Vatsan oireet vaikuttavat helposti ihoon ja jos vatsa voi huonosti, iho helposti reagoi siihen nostamalla pintaan esimerkiksi epäpuhtauksia. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat testailevatkin hyvin pitkälti itse, mitkä ruoka-aineet sopivat ja mitkä eivät. Näiden kanssa tarvitsee kärsivällisyyttä, jotta löytää itsellensä sopivat jutut.

Tässä olisi koottuna kolme sellaista osa-aluetta, joihin olen itse joutunut kiinnittämään huomiota kuluneiden vuosien aikana kauneudenhoidossani. Toivottavasti tästä oli jollekin apua tai sai ainakin perspektiiviä hieman sairauden aiheuttamiin kosmeettisiin oireisiin. Jos sinulle jäi vielä mietityttävää, kysyttävää tai kommentoitavaa, keskustelu on sallittua kommenttiboksin puolella tai minulle saa laittaa sähköpostia aiheesta osoitteeseen viiruzka@hotmail.com. 

kauneus terveys hiukset iho
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *