Artemiksen sateenvarjo

297569D2-3AA5-431C-81C6-42C816DB8CE7.jpeg

Olen useasti julkisuudessa puhunut kohtaamastani väkivallasta. Eniten olen puhunut tapauksesta, jossa entinen miesystäväni pahoinpiteli minut uudenvuodenpäivänä 2011. 

Olen asiasta puhuessani kertonut, kuinka itse jouduin taistelemaan tieni ulos asunnosta, jossa minua hakattiin. Olin pahoinpitelyn tiimellyksessä onnistunut lähettämään äidilleni viestin, jossa pyysin häntä soittamaan poliisit ja viestin saatuaan hän soitti välittömästi hätäkeskukseen. Poliisit tulivat kyllä paikalle- he nimittäin kököttivät maijassaan noin sadan metrin päässä talosta, kun vihdoin pääsin ulos. 

En ymmärrä miksi poliisit eivät tulleet sisälle taloon, vaikka heille oli ilmoitettu, että siellä on jo pari tuntia pahoinpidelty ala-ikäistä tyttöä. Siitä olen aivan varma, että jos en itse olisi päässyt pakenemaan ulos, exäni olisi tappanut minut asuntoon. Tämän vuoksi minua karmaisee ajatus vähän matkan päässä, kaikessa rauhassa istuvista poliiseista. 

En tiedä, johtuiko heidän toimimattomuutensa siitä, että pahoinpitelijän sukunimen perusteella he olettivat kyseessä olevan romanien välinen välienselvittely, johon ei jaksa puuttua, tai sitten vain narkkarien välinen tukkapölly, jonka selvittämisen sijaan voi vaikka nauttia kahvit ja donitsit. 

Selvää on kuitenkin se, että Suomessakaan kaikki eivät uskalla, tai voi luottaa virkavallan apuun. Tällaisia ryhmiä ovat muunmuassa paljon ennakkoluuloja kohtaavat etniset vähemmistöt, päihdeongelmaiset ja seksityöläiset. Siksi nyt on kehitetty Artemiksen sateenvarjo -niminen turvasovellus, joka lähettää hälytysviestin käyttäjän joutuessa vaaralliseen tilanteeseen ja mahdollistaa tarpeen tullen myös käyttäjän puhelimen paikantamisen. Kansanedustaja Anna Kontulan aloitteesta kehitetty sovellus on ensimmäinen, jonka suunnittelussa lähdettiin suurimmassa väkivaltariskissä elävien kokemuksista. 

Kiitos kymmenien ihmisten vapaaehtoistyön, on sovellus nyt melkein valmis. Sitä on testattu kadulla toimivien seksityöntekijöiden kanssa Suomessa ja Intian Mumbaissa. Jo testauksen kuluessa se onnistui ehkäisemään ainakin kaksi väkivaltatilannetta, eli se myös toimii. 

Koska kaikilla on oikeus turvaan, sovellus halutaan pitää käyttäjilleen ilmaisena. Tämän vuoksi se tarvitsee rahoitusta hälytystekstiviesteistä koituvien kulujen kattamiseen ja sovelluksen jalkauttamiseen seksityöläisten ja muiden turvaa tarvitsevien pariin.

Kiitos, kun lahjoitat, tai jaat tietoa Artemiksen sateenvarjosta. Linkin kautta näet lisätietoja ja voit lahjoittaa:

https://www.artemisumbrella.com/fi/oikeus-turvaan/

Kommentit (2)
  1. Minäkin haluan juoksuttaa jotain koodari nördeä ympäriinsä kuin Ritari Uljasta sen sijaan että muuttaisin nimeni joksikin, joka saisi uhkaavan ihmisen tekemään turvallisen valinnan viime hetkellä. Etkö voisi olla vaikka Mercedes Ärripurrikeksi. Sopisi henkiseen ikääsi.

  2. Retuperän Reetta
    17.4.2018, 11:22

    Miten sovellus toimii. Luulisi prostituoidulla usein olevan tilanteita jolloin puhelin ei ole käsillä.
    Jos ennen keikkaa pitä soittaa ystävilleen ja selvittää kenelle hätäpäivystys sopii niin samalla voi sopia hälytyksestäkin. Paikannettavuuden voi asettaa muutenkin. Mitä lisäarvoa sovellus antaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *