Bataattikeittoa ja nyhtöleipää
HYVÄÄ HELMIKUUN ENSIMMÄISTÄ MAANANTAITA! Huhhuh, se olisi taas uusi viikko pyörähtänyt käyntiin. Oikein jännittää, niin paljon kaikenlaista uutta ja ihmeellistä täällä meillä. Töissä on nyt paljon muutoksia, kotonakin vähän säädetään aikataulujen kanssa ja vapaa-ajallekin olisi puuhaa ihan riittämiin. Hyvä näin, tulee skarppi olo, kun on välillä vähän hektisempää. 🙂
Tässä olisi taas yksi arkiruokavinkki; bataattikeitto. Ihan mun lemppari just nyt, rakastan bataattia, ja niin rakastavat kaikki muutkin meillä. Bataattikeiton kaveriksi nyhtöleipää (kaikki nyhtäminen on nyt niin in. ;)), jota en tiettykään uskallla enää itse syödä, mutta nämä kuvat onkin vielä siltä ajalta, kun meikälikkakin uskalsi vehnään koskea.
Bataattisosekeitto
2 Bataattia
Perunoita oman mielen mukaan
Pari porkkanaa
Pari sipulia ja valkosipulinkynttä
Pieni pätkä inkivääriä
Persiljaa
2 Kasvisliemikuutiota
Suolaa, mustapippuria, timjamia
Purkki ranskankermaa
Keitä ensin kaikki vihannekset kypsiksi parissa litrassa vettä. Raasta mukaan inkivääri ja lisää kasvisliemikuutio ja muut mausteet.
Siivilöi vihannekset pois liemestä, ota keitinvesi talteen. Soseuta vihannekset ja lisää joukkoon ranskankerma ja tarvittava määrä keitinlientä, jotta keitosta tulee sopivan juoksevaa. Lisää mausteita, jos tarpeen. Silppua pinnalle vielä tuoretta persiljaa.
Nyhtöleipä
1 maalaisleipä
Voita
Valkosipulia
Ruohosipulia ja muita yrttejä oman maun mukaan
Juustoraastetta
Leikkaa leipään viillot melkein leivän pohjaan saakka, molempiin suuntiin, jolloin siihen muodostuu ikään kuin ruudukko.
Tee voista, valkosipulista ja yrteistä sekoitus ja työnnä sitä sormin kaikkiin leivän viiltoihin.
Kääri leipä folioon ja paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia, jonka jälkeen poista folio, lisää juustoraaste leivän pinnalle ja paista vielä 220 asteessa toiset 15 minuuttia.
Tämä oli meidän perheessä ihan huikea menestys, pojan mielestä oli niin kivaa repiä leipäpaloja itse kokonaisesta leivästä. :) Ja se loppu leipä (lähinnä pohja), mikä jää nyppimättä, käy loistavasti krutongeiksi, kun sen leikkaa sopiviksi paloiksi ja paistaa oliviiöljyssä!
Miltäs teidän viikkonne näyttää?
Ihanaa viikon alkua kaikille!