Ruokasuunnittelua

image.jpg

RUOKASUUNNITTELUA ARJEN HELPOTTAMISEKSI. Minun yksi tämän vuoden tavoitteistani on järkeistää omia ruokailutottumuksiani. Minulla ei ole minkäänlaista tarvetta painontarkkailuun enkä koe edes syöväni järin epäterveellisesti laadullisesti, mutta ongelmani on liian epäsäännöllinen syöminen. Omasta ruokailusta on aina helppo tinkiä ja jos esimerkiksi poika syö lounaaksi edellisenä päivänä tehdyn ruoan loppuun, jätän itse helposti kokonaan syömättä, tai korvaan kokonaisen lounaan esimerkiksi voileivällä. Tavoittelenkin siis 5 aterian päivärytmiä ja seuraan edistymistäni ja tavoitteessani pysymistä ruokapäiväkirjan avulla, minkä asensin iPhoneeni. Toistaiseksi on myönnettävä, etten ole vielä kertaakaan onnistunut syömään viittä ateriaa päivässä (aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala), vaikka tiedostankin, että todella tarvitsisin nuo kaikki ateriat jaksaakseni tasaisesti koko päivän ja välttyäkseni kaikenlaisilta nälkäkiukkukohtauksilta. Olen kuitenkin ollut ylpeä kehittyneestä tavastani syödä aaminen – se on jo paljon se, ottaen huomioon, että viimeksi olen tainnut oikeasti syödä kunnollisia, terveellisiä aamiaisia silloin kun olin raskaana, kolmisen vuotta sitten. Kehittyneisiin ruokailutottumuksiini ja ruokapäiväkirjaani voisin palailla myöhemmin ihan omassa aiheessaan, mikäli aihe teitä kiinnostaa; nyt ajattelin sen sijaan kertoa teille tätä kaikkea helpottavasta toiminnasta: ruokasuunnittelusta.

image.jpg

Ruokasuunnittelu saattaa kuulostaa listafriikin hifisteyltä, mutta oikeasti se on asia, jota lähes kaikki tekevät, ja mikä oikeasti helpottaa ja nopeuttaa arjen pyörittämistä. Minä olen yrittänyt tätä monia kertoja ja kyllästynyt aina jossain vaiheessa. On muka helpompaa mennä ruokakauppaan pyörimään päämäärättömästi tietämättä yhtään, mitä sieltä milloinkin tarvitaan, kuin käyttää tunti viikossa aikaa siihen, että koko viikko sujuu jouhevammin, kaupassakäynti on nopea ja kivuton toimenpide eikä joka ilta tarvitse miettiä, mitäs tänään syötäisiin. Samalla välttyy tietenkin myös jokapäiväisiltä kauppareissulta aina yhden puuttuvan ruoka-aineen vuoksi ja rahaa säästyy, kun ei tule tehtyä heräteostoksia niiden muutamien oikeasti tarpeellisten juttujen lomassa.

On ruoka-aineita, joita kotona tarvitaan aina, ja niiden perusteella olenkin koonnut kauppalistan, jonka tarkistan aina ennen kauppaan menoa. Tästä pystyn yhdellä vilkaisulla muistelemaan, mitä tämän hetken kauppalistaani pitää lisätä. Ikuisuuskauppalista. Tämä ei ole kiveen hakattu, vaan muuttelen sitä sitä mukaa kuin ruokailutottumukseni muuttuvat. Nyt, kun olen lisännyt aamiaisen omaankin ruokavalioon, on kauppalistalle päätynyt maustamaton jugurtti ja pakastemarjat, joita ei ennen listalla ollut. Kesällä pakastemarjat siirtyvät tuoreiksi hevi-osastolle. Ikuisuuskauppalista -sanan olen kopioinut Monalta; hänen ikuisuuskauppalistaansa pääsee tutustumaan tästä. Ikuisuuskauppalistaani pidän puhelimessani, Evernote -appsissa. Se on huippukätevä!

ikuisuuskauppalista.jpg

Kauppalistan lisäksi olen pohtinut paljon arkiruokaa ja sitä, millaista sen toivon olevan. Nopeasti valmistuvaa, maistuvaa ja terveellistä. Olen kartoittanut omia ja lapsen suosikkeja, käynyt läpi ruoka-ainekaappeja inventoidakseni ne, selaillut reseptikirjoja ja laittanut talteen ja kokeiltaviksi ne, jotka voisivat hyvinkin olla osana arkiruokailujamme. Pyysin ystävältäni reseptin hänen tekemäänsä taivaalliseen kanakeittoon – sen otan ehdottomasti osaksi arkiruokaamme. Lisäksi toteutan päätöstäni olla luova ja kokeilla rohkeasti uutta.

Pyrin tekemään ruokasuunnitteluni erikseen arkeen ja viikonloppuun, koska ne ovat luonteeltaan niin erilaisia. Arkena panostetaan helppoon ja nopeaan eväslounaaseen, jonka voi valmistaa hyvin jo valmiiksi edellisenä iltana, sekä terveelliseen ja maittavaan, joskin nopeasti valmistuvaan, päivälliseen. Aamiaisen niin ikään tulisi olla nopeaa ja helposti syötävää, iltapalaksi jotain kevyttä ja välipalaksi kelpaa hedelmä/rahka/leipä. Viikonloppuisin ruoka saa olla viipyilevämpää, usein enemmän aikaa vievää ja herkuttelukin on sallittu pienessä määrin. Leipomiset ja jälkiruokakokeilut tehdään viikonloppuna.

Tällaiset viimeisen päälle suunnitellut jutut tuppaavat yleensä karahtamaan kiville jossain vaiheessa; aina jossain aikataulu pettää tai suunnitelmat menevät uusiksi. Vatsatauti iskee juuri kauppapäivänä eikä kaapissa ole enää mitään ruokaa, koska ruokasuunnittelu on tehty viimeisen päälle tehokkaasti, eikä muruakaan viikon ruoista ole jäljellä. Siksi aionkin ottaa käyttööni myös hätävaran. Iskukuumennettua maitoa, joka säilyy kaapissa hamaan tulevaisuuteen saakka sekä kuiva-ainekaapissa iäisyyden säilyviä puolivalmisteita. Ne eivät ole järin ravinnerikasta tai edes maukasta ruokaa, mutta pelastavat hätätilanteen, kun kauppaan ei yksinkertaisesti voi lähteä, vaikka niin olisikin aikonut. Aion siis lähipäivinä tehdä myös tutkimusmatkan valmisruokien maailmaan, niin karulta kuin se tämän kaiken edeltävän vouhotuksen jälkeen kuulostaakin.

image.jpg

Onko muilla käytössä ikuisuuskauppalista? Mitä teidän ikuisuuskauppalistanne sisältäisi, jos teillä sellainen olisi?

Teettekö tarkkaa ruokasuunnittelua ja jos teette, kuinka pitkiksi ajoiksi kerrallaan?

Mitä ruokia teidän arkiruokailunne sisältää?

Kuulisin mielelläni myös teidän mielipiteenne tämän tyyppisistä postauksista; kiinnostaako ruoka-, elämänhallinta- ja arjen helpottamista koskevat postaukset teitä? Kuten tekstin pituudesta voinette päätellä, aihe on ainakin kovasti itseäni lähellä. :D

suhteet oma-elama terveys ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.