Opi rakastamaan kehoasi! Eroon ulkonäköpaineista helppojen vinkkien ja faktojen avulla.

Olen jo jonkin aikaa pohtinut seuraavaa aihetta: kuinka naiset voisivat oppia rakastamaan ja hyväksymään itsensä sellaisena kuin ovat? Tänä päivänä kauneusihanteita on jo onneksi enemmän kuin vaikkapa 20 vuotta sitten, mutta silti naiset kokevat edelleen aivan käsittämättömiä ulkonäköpaineita. 

Olen itse työskennellyt showbisneksessä jo 10 vuotta, ja saanut kokea oman osuuteni siitä miltä tuntuu tuntea itsensä skandinaaviseksi jättiläisvalaaksi pienten tanssijakeijukaisten rinnalla. Esiintyjällä ulkonäköpaineet korostuvat todella paljon ja tunnen itsekin monia syömishäiriöisiä esiintyjiä. Naisnäyttelijät, -muusikot, -tanssijat ja muut ovat todella kovan paineen alla säilyä kauniina ja nuorekkaina, ja heidän ulkomuotoaan ruoditaan lehtien sivuilla säälimättä. 

Vaikka kehopositiivisuus ja muut hyvät asiat ovat olleet paljon esillä, silti media tuuttaa meille mielikuvia miltä ihannenaisen tulisi näyttää. Muotinäytöksissä ja mainoksissa nähdään valtaosin edelleen vain erittäin hoikkia ja tietyn mallisia ihmisiä.

Moni ei ehkä tiedä mutta olen opiskellut myös personal traineriksi. Opintojen aikana tuli pohdittua kaikenlaista ja korjattua myös omia vääristyneitä käsityksiä liikunnasta, kehon toiminnasta ja fyysisistä ihanteista.

Tässä omat vinkkini oman kehon hyväksymiseen ja ymmärtämiseen. 

1.Luontainen kehonmalli

Kun itse olin kaksikymppinen, vallalla oli niin sanottu ”Heroin Chic”-muoti. Pääosassa oli mm. Kate Moss Calvin Kleinin mainoksissa. Naisten piti olla siis niin laiha ja kuihtuneen näköinen että näytät siltä kuin olisit huumeiden käyttäjä ja vetäisit heroiinia. Tällaista laihuutta yritin kovasti saada itsellenikin, tietysti täysin onnistumatta (onneksi). 

Jokaisella meistä on luonnostaan tietynlainen ja -mallinen vartalo sekä kehon koostumus. Rasvaprosentti, lihasmassan määrä ja kasvu, kalorikulutus jne ovat kaikki yksilöllisiä ominaisuuksia joiden kanssa olemme syntyneet. Kehoa voi tottakai muokata lihasten kasvattamisella ja erilaisilla elämäntavoilla, mutta loppupeleissä kehonmallimme on mitä on. Esimerkiksi itse olen pitkä, ja malliltani hyvin suora. Vyötäröni on melko olematon, jalkani pitkät ja hoikat, ja kaikki rasva mitä minulle kertyy menee suoraan keskivartaloon. Joskus tuntuu hassulta kun ihmiset kyselevät toisiltaan että onpa sinulla hyvännäköiset jalat/litteä vatsa/pyöreä peppu/hoikat käsivarret/kapea vyötärö/jne, miten olet tehnyt sen? Totuus on että jos vartalonmallisi on täysin erilainen, tulet tuskin näyttämään samalta kuin joku toinen. Minun esimerkiksi pitäisi olla aivan jäätävällä kana-parsakaali-rahka-dieetillä jotta saisin vatsalihakseni täysin näkyviksi, siitäkin huolimatta että olen fyysisesti kovassa kunnossa. Ja se ei tällä hetkellä ole minulle niin tärkeä asia että haluaisin alkaa panostaa siihen. 

Kun ymmärtää ja hyväksyy oman vartalonmallinsa, elämästä tulee paljon helpompaa. Kannattaakin turhan tuskailun sijaan opetella pukeutumaan oman vartalotyypin mukaan niin että vaatteet imartelevat vartaloasi. Tähän löytyy pienellä googlauksella todella paljon vinkkejä. Panostaisinkin mieluummin tähän sen sijaan että tuhlaa aikaansa sen harmitteluun että miksei sikspäkki näy tai reidet ovat vähän leveämmät.

2. Oma luontainen elämäntapa ja tavoitteet

Tätä kannattaa pohtia rehellisesti ja realistisesti. Alla muutamia kysymyksiä joilla voit selvittää millainen elämäntyyli ja liikunnallisuus sopii sinulle.

  • Mikä on sinun oma luontainen elämäntyylisi sekä tavoitteesi fyysisen kunnon suhteen?
  • Tykkäätkö liikkua vai etkö tykkää? Kuinka paljon, millaista liikuntaa?
  • Miltä haluat näyttää? Mikä on oma kauneusihanteesi? Kuinka paljon olet valmis tekemään töitä sen eteen? Onko ihanteesi ja tavoitteesi realistinen?
  • Onko sinulla sairauksia jotka vaikuttavat elämääsi? Mikä on sinun mielestäsi laadukasta elämää?
    Ja niin edespäin.

Täytyy myös muistaa että jokaisella todellakin on oma kauneusihanne. Jos omiin tavoitteisiisi ei kuulu näyttää bikinimallilta, miksi sinun pitäisi siis näyttää siltä? Se että et ole fitnesskilpailu-kunnossa ei tee sinusta yhtään huonompaa tai rumempaa ihmistä.

3. Netin ja somen vaarat

PT-opintojen aikana pohdin paljon mitä liikunta- ja hyvinvointiala nykypäivänä on ja mitä se tarjoaa ihmisille. Netissä on nykyään tarjolla pilvin pimein erilaisia dieetti- ja kunto-ohjelmia. Vaikka osa niistä varmasti on oikein päteviä, ei massamyynnissä olevissa nettiohjelmissa koskaan oteta huomioon jokaisen ihmisen lähtökohtia ja henkilökohtaista tilannetta. Siksi ajatus että yksi ja sama ohjelma sopisi tuhansille ihmisille on hassu. Välillä tuntuu että ihmisten käsitys terveellisistä elämäntavoista saattaa olla hieman hämärtynyt. Suosittelen lämpimästi ottamaan seurantaan esimerkiksi seuraavat Instagram-tilit: ravitsemusterapeutti sekä tiedenaiset. Sieltä löytyy faktaperäistä tietoa ruuasta, terveellisistä elämäntavoista, erilaisista dieeteistä jne. 

Yksi suosikkitileistäni on myös Rozanna Purcell, joka on irlantilainen entinen malli ja nykyinen ruokabloggaaja ja ihanan avoin ja positiivinen puhumaan myös ulkonäköpaineista. 

Jos siis olet painiskellut ulkonäköpaineiden kanssa, toivottavasti tämä kirjoitus auttoi ymmärtämään että ne ovat ihan turhia. Älä koskaan vertaile itseäsi muihin jotka ovat elämäntilanteeltaan, elämäntavoiltaan ja vartalonmalliltaan aivan erilaisia kuin sinä.

Mieti sen sijaan minkälaista elämää sinä haluat elää, ja määrittele tavoitteet ja elämäntapasi sen mukaan.

Ammattilaiset auttavat ravinnon ja liikunnan kanssa, joten mikäli vain mahdollista kannattaa panostaa muutama ylimääräinen euro koulutettujen ammattilaisten konsultointiin. 

Nyt eletään kaikkien aikojen upein kesä ilman turhia dieettihaihatteluja tai tuntien pahaa mieltä siitä onko jonkun kauneusihanteen ja oletuksen mukainen! Biksut päälle ja rannalle! 

 

Hyvinvointi Hyvä olo Mieli Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.