Kuinka kestää freelancerin epävarma arki

Kuva (c) Teemu Andreas

Tämä on ehkä arka aihe josta monet freelancerit (muusikot, taiteilijat, kirjoittajat jne) eivät välttämättä halua puhua. Liittyykö siihen jopa jotain häpeän tunnetta? Kuitenkin tilanne on tuttu kaikille friikuille. Freelancerin elämän yksi päätekijä on jatkuva epävarmuus ja epäsäännöllisyys. Tämä on fakta, jonka kanssa pystyt elämään tai sitten et. 

Tunnen monia ihmisiä jotka ovat hylänneet taiteellisen uran koska haluavat säännöllisen palkan ja toimeentulon. Siinä ei ole tietenkään mitään väärää, mutta tavallaan toivon, että freelanceriys ja yrittäjyys olisi tässä maailmassa ja maassa vähän helpompaa, jotta ihmiset voisivat toteuttaa itseään ja unelmiaan. 

Freelancerille töitä tulee ripotellen. Sinulla voi yhtäkkiä olla kalenteri täynnä kahdeksi viikoksi, tai kuukaudeksi, ja sitten kalenteri taas näyttääkin tyhjää vuoden loppuun. Kunnes taas yhtäkkiä tapahtuu ja kalenteri alkaa täyttyä. Ajan kanssa vuoteen syntyy tietyt rutiinit – alkuvuosi on usein hiljaisempaa, ja keväästä eteenpäin keikkatahti kiihtyy kiihtymistään aina jouluun asti. Pidemmät kiinnitykset kuten kiertueet, teatteriproduktiot ja muut ”residency gigs” ovat friikulle aina iloisia asioita, joiden varassa voi hetken hengähtää ja tuudittautua vakituisen tulon ja rutiinin maailmaan. Kunnes taas koittaa se hetki että pitkä kiinnitys loppuu, ja kalenteri ammottaa tyhjyyttään määrättömäksi ajaksi. 

Kaikista raastavin tunne on juuri se epävarmuus. Koskaan et tiedä mitä tapahtuu, ja milloin. Soiko puhelin, kilahtaako sähköposti. Rahoja pitää välillä laskea worst case scenariot mielessä. Lomia on hankala suunnitella, koska ”siihen voi tulla keikka”. 

Kuva (c) Teemu Andreas

Kuinka kestää epävarmuus?

Ensinnäkin neuvoisin kysymään itseltäsi seuraavan kysymyksen:

Voitko kuvitella tekeväsi työksesi mitään muuta? 

Jos vastaus on ei, olet oikealla tiellä. Sen tietäminen auttaa sinua jaksamaan yli vaikeiden aikojen. Sinun pitää uskoa asiaasi ja osaamiseesi pelottomasti. 

Kuinka täyttää kalenterin tyhjät sivut?

Käytä hiljaiset ajat hyväksesi & be productive: Päivitä nettisivuja, tuota uutta materiaalia ja sisältöä, laajenna osaamistasi ja opiskele uutta, etsi uusia työmahdollisuuksia, tapaa ystäviä, rentoudu! Tiedät että kohta oravanpyörä taas imaisee sinut sisäänsä ja aikaa muihin asioihin ei ole.   

Myös aika ja kokemus auttaa. Kuten sanottu, ajan kanssa asioihin tulee tietty rytmi ja ennustettavuus. Ensimmäinen vuosi friikkuna on jännittävä kokemus, ja töiden saamisen tasaistumiseen menee usein paljonkin aikaa. Silti freelancerin elämästä ei koskaan poistu se, että joudut jatkuvasti tekemään töitä saadaksesi töitä. 

Ja kuitenkin se ihana vapaus, jonka friikkuus antaa.

Olet oman itsesi boss, ja kaikki ohjat ja mahdollisuudet ovat omissa käsissäsi. Minulle se sopii, enkä voisi edes kuvitella olevani ”tavallisessa” työssä jossa olisin jonkun alaisena pakotettuna noudattamaan jotain tiukkoja sääntöjä ja normeja. 

Tsemppiä siis kevääseen kaikilla freelancereille, muistakaa että you kick ass! 

Oletko itse haaveillut taiteellisesta urasta mutta päätynyt ihan toiselle alalle? Kerro ja jaa tarinasi kommenteissa!

Tekstin kuvat Teemu Andreas.

tyo-ja-raha oma-elama musiikki syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *