Mikä muuttui muusikon elämässä 10 vuodessa?

Minä nyt.

Kun kelaan vuosia taaksepäin, 10 vuotta tuntuu hurjan pitkältä ajalta. Missä olin silloin?

Opiskelin Sibelius-Akatemiassa, ja tuotin mm. kaksi hienoa isoa irlantilaisen tanssin ja musiikin esitystä, joissa oli mukana tanssiryhmä ja livebändi. Nämä esitykset siivittivät päätöstäni muuttaa Irlantiin, joka tapahtuikin vuonna 2011. Takaisin Suomeen palasin 2018. Suurimman osan viime vuosikymmenestä olen siis asunut ulkomailla. 

Miten musiikkiala ja muusikon ura on muuttunut vuosikymmenessä?

2010 Opiskelijayksiössä Paraistentiellä Helsingin ruskeasuolla, keikalle lähdössä. Meikkitaidot ovat onneksi kehittyneet tästä!

Some

Kymmenen vuotta sitten some oli vielä alkutekijöissään. Tässä ajassa se on kasvanut jättimäiseksi ja muuttanut musiikkialaa huomattavasti. Kuinka helppoa nykyään on tehdä omia musiikkivideoita, nauhoituksia, vlogeja, jakaa nuotteja ja opiskella musiikkia verkossa! Itse lähdin vähän nihkeästi mukaan someen, instagramiakin aloin käyttää kunnolla vasta reilu vuosi sitten vaikka tili minulla oli ollut jo kauan. Tykkään kuitenkin somesta tosi paljon, itselleni se on vähän kuin sähköinen päiväkirja oman työn esittelyn lisäksi.

2011 Irish Dance Company Helsinki keikkaili ahkerasti ja vei irlantilaista tanssia ja musiikkia eteenpäin Suomessa.
2011 Muutto Irlantiin!

Musiikin jakelukanavat

Kanavien sähköistyminen on avannut muusikoille ovia ihan uudella tavalla. Enää ei tarvi haaveilla levytyssopimuksesta ja cd-levyjen painamisesta, vaan oman levyn nauhoittaa kotona itse ja sen voi myös itse laittaa Spotifyhyn ja iTunesiin. Samoin YouTube ja Soundcloud ovat paikkoja jossa pääset jakamaan tuotoksiasi. 

2012 Academos-kamariorkesterin konsertti.
2012 Academos-kamariorkesteri Dublinin Christ Churchissa.
2012 Ensimmäinen Irish Dance & Music Show jossa olin mukana Irlannissa. Kuva (c) Pat Moore.
2012 Celtic Cry.

Ohjelmisto

Omilla soolokeikoilla soitan ohjelmistoa kevyestä klassisesta musiikista poppiin ja rokkiin. Ohjelmisto seuraa listoja ja trendejä, ja muusikon työhön on kuulunut olennaisesti uusien kappaleiden opettelu jatkuvalla syötöllä. Suomessa keikkaohjelmistoon on tullut ysärimusiikkia, joka on selvästi kovassa nosteessa. Hääkeikoilla trendit vaihtuvat selkeästi myös parin vuoden välein. Joka vuosi häissä on tietyt suosikkibiisit jotka kaikki haluavat. Yksi joka ei kuitenkaan koskaan mene muodista on Pachelbellin Kanon! 

2013 Celtic Angels. Ensimmäinen Euroopan kiertue tämän ihanan tyttöporukan kanssa.
2013 Celtic Angels. Kiertueilla tutustui moniin ihmisiin, joista osa jäi parhaiksi ystäviksi loppuiäksi, kuten Jo.
2013 Hankin ensimmäisen sähköviuluni.

Äänentoisto ja tekniikka

Äänitekniikka kehittyy jatkuvasti ja varmasti jatkaa sitä hamaan tappiin asti. Kaiuttimet ja PA-laitteet ovat jatkuvasti pienentyneet ja tehostuneet, ja kaapelien määrä vähentynyt. Esim. bluetoothin käyttö mp3:n yhdistämiseen on ollut itselle iso helpotus, kun käytän keikoilla taustanauhoja. 

Nuotitkin ovat siirtyneet pitkälti digitaaliseen muotoon. Monet muusikot käyttävät padia nuottien luvussa ja keikoilla, ja sivun kääntö hoituu kätevästi jalalla painettavalla pedaalilla. Merkintöjä saa tehtyä näytölle samoin kuin paperinuottiin.

Sähköviulut ovat ottaneet erittäin ison harppauksen eteenpäin. Kun 10 vuotta sitten tarjolla oli vain joko todella kalliita tai huonolaatuisia vaihtoehtoja jotka nekin piti tilata ulkomailta, nykyään hyvän ja laadukkaan sähköviulun saa edullisesti kotimaisesta musiikkikaupasta. Itse soitan Yamahan YEV104-viulua, jonka olen saanut F-Musiikilta. YEV on ehdottomasti laadukkain sähköviulu joka on markkinoilla tällä hetkellä, ja ei ole myöskään hinnalla pilattu. En siis yhtään ihmettele että se on myös F-Musiikilla myynnissä! PS: Viulusta on myös tulossa arvio vlogiin, so stay tuned!

2014 Dance Masters-kiertue Euroopassa. Älkää kysykö miksi poseeraukseni on tuollainen 😀
2014 Gaelforce Dance Euroopan kiertue.
2014 Dance Masters toinen Euroopan kiertue
2014 Dance Masters

Genrerajat kaatuvat

Yksi syy miksi lähdin aikanaan Suomesta, oli halu tehdä tiettyjä musiikillisia asioita, jotka eivät olleet mahdollisia täällä. Suomi on tunnetusti aika puritanistinen mitä tulee musiikin eri genreihin – klassiset muusikot soittavat klassista, hevimuusikot heviä jne. Ulkomailla koin vapautuksen tästä ja pääsin tekemään töitä jossa sain yhdistää musiikin eri tyylilajeja ja osa-alueita. Kiersin Amerikan ja Euroopan useasti monissa eri proggiksissa ja olen niin kiitollinen kaikesta siitä mitä pääsin musiikillisesti ja kulttuurillisesti kokemaan. Palattuani Suomeen olen ilokseni huomannut, että genreaidat alkavat täälläkin kaatua. Moniosaaminen on rikkaus! 

2015 Women Of Ireland aukkarit eli audition Dublinissa. Aukkarit olivat Liffey Trust-studioilla.
2015 Women Of Ireland. Ensimmäinen Amerikan kiertue.
2015 Women Of Ireland Euroopan kiertueella.
2016 Women Of Ireland toinen Amerikan kiertue.
2016 Voice Of Ireland

Mitä tulevaisuudessa?

Tulevaa on mahdotonta ennustaa, mutta arvioisin, että yksilöllisyys ja omannäköinen artistius tulee nousemaan esiin enemmän. Myös genrejen yhdistely jatkuu ja kehittyy. Ehkäpä syntyy joku ihan uusi musiikillinen tyylilaji! Tekniikka jatkaa kehittymistään, ja somenkin kehitystä on mielenkiintoista seurata.

Itse odotan innolla uusia juttuja ja proggiksia joita on tulossa ensi vuodelle. Olen myös hankkinut tammikuusta alkaen treenikämpän, jotta poloiset naapurini voivat olla rauhassa eikä heidän tarvitse kuunnella asteikkojen hinkkausta 😀 

Minkä luulet olevan musiikkialan seuraava ”iso juttu”?

2017 Ensimmäisen maisterikonsertin jälkeen Cork School Of Musicissa.
2017 Rouge-jousikvartetti RDS Arenalla Dublinissa.
2018 Kesällä paluumuutto Suomeen.
2019 Kesällä vuosi paluumuutosta.
puheenaiheet musiikki oma-elama tyo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *