Näin järjestät täydellisen häämusiikin – ammattilaisen vinkit

Kuinka valita täydellinen häämusiikki? Entä millaiset ovat Suomalaiset häät verrattuna ulkomaisiin?

Hektinen hääkesä alkaa olla lopuillaan, ja nyt onkin hyvä hetki koota muutamia kohokohtia ja jakaa keikkamuistoja. Annan myös ammattilaisen vinkit häämusiikin valintaan ja kuinka tehdä päivästä mahdollisimman onnistunut musiikin kautta.

Kirkkonummella Oitbackan kartanossa juhlittiin kansainvälisiä häitä. Teen paljon häitä joissa toinen tai molemmat osapuolet ovat ulkomaalaisia.

Muusikon päivä häissä

Tänäkin kesänä pääsin kokemaan upeita paikkoja ja hääjuhlia. Muusikkona yksi erityisosaamiseni on häät, ja teen niitä suurella sydämellä ja kiitollisuudella. Olen soittanut jo satoja hääjuhlia, tarkan laskemisen olen jo lopettanut 😀 Soitan musiikkia sekä vihkitilaisuudessa, onnitteluvastaanotolla, alkuillassa esim. ruokailun taustalla sekä loppuillasta bilemusiikkia sähköviululla. Jokainen hääjuhla on aina uniikki ja erilainen, ja elän aina päivän aikana mukana tunteissa ja tapahtumissa. Parhaita keikkoja ovatkin ne, joissa olen mukana jo alusta asti, eli sieltä vihkitilaisuudesta loppuiltaan. Liikutun myös todella usein vihkimisen aikana 🙂 

Kesän viimeistä viikonloppua vietettiin NJK:lla Helsingin Valkosaaressa. Saarihäät ovat ehkä omiani suosikkejani, Suomen saaristo on niin kaunis ja tilat viehättäviä. Kiitos häävieraalle joka ystävällisesti otti kuvan minulle 😀

Ammattilaisen vinkit häämusiikin suunnitteluun

Vihkitilaisuus

Kirkollisissa vihkimisissä voi miettiä haluaako pitää musiikin ns. kirkkoon sopivina vai olla modernimmalla linjalla. Irlannissa asiasta tuli konsultoida pappia, jolla oli viimeinen sana. Suomessa olen kuullut juttuja että kanttori on voinut myös kieltäytyä soittamasta tiettyjä kappaleita. Käsittääkseni kirkoilla tai papeilla ei Suomessa kuitenkaan ole virallisesti mielipiteitä musiikista. Olen soittanut kirkossa mm. Ultra Bra:ta, John Legendiä, elokuvamusiikkia ja klassisia teoksia. Taitava soittaja osaakin tehdä mistä tahansa kappaleesta ”salonkikelpoisen” sovituksen joka sopii myös vihkitilaisuuteen. 

Siviilivihkimisissä on täysi valinnanvapaus musiikin suhteen. Morsiamen sisääntulon voi myös suunnitella erikoisemmaksi. Soittaessani Backaksen kartanossa morsian tuli hevoskyydillä, joka oli todella kaunis ja herkkä. 

Kuvan nappasi Petri Mast (www.petrimast.com), yksi Suomen parhaista ja tunnetuimmista hääkuvaajista. On ollut ilo tutustua muihin suomalaisiin hääammattilaisiin.

Miten valitsen musiikin?

Tähän tärkein ohjenuorani ehdottomasti on, että musiikki vihkitilaisuuteen kannattaa valita täysin omien mieltymysten mukaan. Kyseessä on ainutlaatuinen hetki, joka ansaitsee juuri ne sinulle tärkeät kappaleet. Muistoja luodaan itselle tärkeiden kappaleiden kautta, ja oikeanlainen musiikki virittää myös tilaisuuden tunnelman. Jos valinta on vaikeaa, on olemassa valmiita häämusiikkilistoja esim. Spotifyssa sekä netissä. Mikäli tilaisuuteen on palkattu muusikko, hän osaa myös neuvoa kappaleiden valinnassa ja tarjota vaihtoehtoja. 

Samat asiat pätevät myös häätanssiin. Siinä kannattaa miettiä myös kappaleen tanssittavuutta ja yleistä tunnelmaa. Usein häätanssin kaveriksi lisätään toinen kappale, jotta vanhemmat ja sukulaiset pääsevät osallisiksi tanssiin. 

Hyvä muistisääntö on myös, että jos häistä on tulossa videotaltiointi, musiikit varmasti ovat videolla isossa roolissa ja niitä voidaan käyttää mm. taustamusiikkina editoidussa versiossa, joten silloinkin ne omat suosikkibiisit on mukava kuulla videolla. 

Uunisaaressa Helsingissä oli kesän hikisin keikka. Tilaisuus pidettiin ulkona, ja lämpötila oli reippaasti yli +30 😀 Kotona huomasin että olin palanut siltä puolelta johon aurinko paistoi! 😀

Livemusiikki sopii myös myöhempään iltaan, sekä ruokailun taustalle että myöhemmin biletykseen. Yleisesti alkuiltaan suosittelen pehmeää taustamusiikkia, kuten jazzahtavaa, elokuvamusiikkia ja pop-balladeja. Bilemusiikin soittolistat voi myös käydä läpi soittajan/bändin kanssa etukäteen, jotta tietää saavansa juuri ne omat suosikkibailubiisit kuuluviin. 

Kaikenkaikkiaan juhlista saa ja voi tehdä omannäköiset, ja musiikilla on siihen iso vaikutus. Musiikkivalintojen kanssa ei tarvitse ujostella, vaan muusikolle kannattaa rohkeasti kertoa omat toiveet, kysyä mielipiteitä ja suosituksia. 

Myös erilaiset teema-häät ovat erityisesti maailmalla suosittuja, ja niihinkin ammattimuusikko osaa loihtia tunnelman oikeanlaisella musiikilla. 

G18-salissa Helsingin keskustassa oli keskikesän kaunis ja nuorekas hääjuhla, jossa tunnelma oli käsinkosketeltavan herkkä. Mieleen jäi myös jälkiruokabuffetissa ollut herkullisen näköinen donitsiseinä!

Suomalaiset häät vs. ulkomaiset häät

Asuin vuosia Irlannissa ja tein myös siellä todella paljon hääesiintymisiä. Irlannissa hääbisnes on ihan eri tasolla kuin täällä pohjolassa. Meininki on enemmän amerikkalaista useine hääsuunnittelijoineen ja mahtipontisine set uppeineen. Olen ollut takaisin Suomessa nyt vuoden verran, ja nauttinut suuresti häiden tekemisestä myös täällä. Alkuun minua jännitti hieman otetaanko tarjoamani palvelut täällä vastaan yhtä hyvin kuin ulkomailla, mutta nopeasti huomasin että se oli turhaa. 

Alkukesän vehreyttä Nuuksion majalla.

Edellisestä Suomi-häiden soitosta oli kulunut siis lähes 10 vuotta, ja on ollut mielenkiintoista nähdä kuinka hääjuhlat ovat Suomessakin muuttuneet. Juhlat ovat nyt ehkä enemmän yksilöllisiä, alkaen musiikkitoiveista ja juhlatiloista. Irlannissa myös hääsuunnittelija oli kalustoa jokaisissa häissä, täällä taas olen tutustunut vain ihan muutamaan suunnittelijaan. Ehkä tämäkin trendi on tulossa vahvemmin Suomeen. Hyvä hääsuunnittelija on kyllä erinomainen sijoitus jota voin vain suositella! Itse olen päässyt työskentelemään mm. erittäin ammattitaitoisten Lily Dream Weddingin, Meventin ja UniQ Dayn kanssa.

Järvisydämessä päästiin fiilistelemään uniikkia sisustusta Saimaan rannalla. Samassa tilaisuudessa esiintyi bändinä mainio Illansuu.

Häiden tyyli on irkuissa enemmän ”krumeluuri” ja loistelias. Tämä näkyy esimerkiksi vieraiden pukeutumisessa. Irlannissa vieraat ovat todella pyntättyjä ja loistavat kilpaa kristallikruunujen kanssa. Joskus se näyttää hieman huvittavaltakin kun vihkiminen tapahtuu jossain kämäisessä  kyläkirkossa, ja kaikki huomio kiinnittyy vieraiden blingiin. Suomi ei kuitenkaan häviä tyylipisteissä yhtään. Täällä häävieraat ja -juhlat ovat skandinaavisen tyylikkäitä, elegantteja ja ei niistäkään blingiä puutu. Asuvalinnoissa näkyy paljon kotimaista designia ja luonnollisen raikasta mutta juhlavaa lookkia. Myös tunnelma on vapautunut ja jokaisessa juhlassa ihanan uniikki. 

Turussa soitin katolisessa messussa. Irlannissa tein luonnollisesti vain katolisia häitä, joten oli mukava palata vanhaan ”tuttuun” hääkaavaan 🙂 Suomessa löytyy katolisia seurakuntia suurimmista kaupungeista.

Menitkö sinä naimisiin tänä kesänä? Vai oletko vasta suunnittelemassa suurta päivää? Kerro minkälaista musiikkia teillä oli tai olette suunnitelleet! 🙂 

suhteet oma-elama rakkaus musiikki
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *