Millainen tutkija haluaisin olla

Viime aikoina olen miettinyt aika paljon sitä, miten oikein haluaisin ja voisin tätä työtä tehdä, ja miksi ylipäänsä haluan tehdä tutkimusta. Miettiminen on vielä pahasti kesken, mutta ajattelin kirjoittaa ylös hieman siitä, millainen tutkija haluaisin olla. En tarkoita, että arvostaisin tutkijoissa vain näitä piirteitä, vaan ennemminkin sitä että juuri nyt, tällä hetkellä, nämä asiat tuntuvat omalla kohdalla tärkeiltä tai tavoittelemisen arvoisilta.

Haluaisin olla…
… viisas. Tietenkin. Viisas sillä tavalla, että osaisin erottaa sen mikä on tärkeää ja millä on merkitystä, enkä takertuisi epäolennaiseen tai kriittisyyden vimmassa rakentelisi olkiukkoja.
… kunnioittava. Uskon, että on mahdollista yhdistää kriittinenkin ote siihen, että kunnioittaa tutkimukseen osallistuvia ihmisiä. Tähän liittyy pyrkimys tutkimuksen avulla ymmärtää sitä, miksi ihmiset tekevät mitä tekevät, ja minkälaiset voimat meitä ylipäätään ohjaavat tai rajoittavat.
… poliittinen. Tarkoitan poliittista laajemmassa mielessä kuin vain puoluepolitiikassa. Minulle tutkimuksen merkitys rakentuu siitä, että se näyttää jotain olennaista paitsi yksittäisistä ihmisistä tai yhteisöistä myös yhteiskunnasta. Haluaisin tutkijana vaikuttaa, vaikka mutkankin kautta, siihen millaisessa maailmassa täällä oikein elämme.
… arkinen. Tällä hetkellä minua kiinnostaa eniten se, millaista on ihmisten ”pieni elämä”, siis tavallinen arki ja sen järjestelyt, tunteet ja rutiinit. Ja uskon lujasti, että arjen tutkiminen on poliittista.

Parin vuoden päästä lista voi taas olla toisen näköinen, mutta nyt se on tällainen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.