Ulosmarssi yliopistolla

Tähän väliin yliopistopoliittinen tiedote!

Täällä minun kotiyliopistossani Tampereella on tällä hetkellä meneillään kuumeinen lausuntojen antaminen ja mielenilmausten suunnittelu. Tällaista meininkiä en muista olleen sitten vuosien 2009 ja 2010, kun uusi yliopistolaki mullisti lähes kaiken ja miltei menimme lakkoonkin.

Nyt on kyse on kolmen yliopiston yhdistymisestä eli säätiöyliopiston perustamisesta. Uuden yliopiston pitäisi aloittaa toiminsa vuoden 2019 alusta, ja siihen tulee kuulumaan Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen korkeakoulu, jotka muodostavat säätiön, joka puolestaan omistaa suurimman osan Tampereen ammattikorkeakoulusta. 

En ole itse ollut millään lailla mukana uuteen yliopistoon liittyvässä suunnittelu- ja hallintotyössä, mutta jopa tänne ruohonjuuritasollekin on aika selkeästi välittynyt se vaikutelma, että prosessissa on ollut yliopistodemokratiaan liittyviä ongelmia koko ajan. Nyt nämä ongelmat ovat ikään kuin kärjistyneet, kun uudelle yliopistolle aiottu johtosääntö tuli julki viime lauantaina. Johtosäännöstä on pyydetty lausuntoja keskiviikkoon eli huomiseen mennessä - eli aika joka eri tahoille on annettu perehtyä johtosääntöehdotukseen ja esittää siitä kommenttinsa on naurettavan pieni. Tätä tärkeämpää on kuitenkin se, että ehdotetussa johtosäännössä on vakavia ongelmia. Toteutuessaan nyt ehdotettu uuden yliopiston johtosääntö murentaisi yliopistodemokratiaa todella pahasti. Yliopistodemokratiassa on kyse siitä, että yliopiston professorit, tutkijat, opettajat ja opiskelijat käyttävät valtaa ja pystyvät vaikuttamaan yliopistonsa hallintoon. Ehdotetussa johtosäännössä on useita kohtia, joiden seurauksena valta siirtyisi yliopistoyhteisön ulkopuolisille toimijoille. 

Tämä on siis syynä, kun ylihuomenna torstaina yliopiston henkilökunta ja opiskelijat marssivat ulos. Itse koen äärimmäisen tärkeänä, että yliopistoa ei johdeta bisnestyyliin vaihtuvien toimitusjohtajien ja ulkopuolisista koostuvan hallituksen toimesta, vaan että päätösvalta säilyy meillä, jotka yliopistossa toimimme, työskentelemme ja opiskelemme. Barrikadeille siis!

Kommentit

Ankrylik (Ei varmistettu)

Onhan tuo aika ihan naurettavan lyhyt; tuntuu siltä, että niitä kommentteja ei edes haluta ja aika on noin lyhyt, jotta mahdollisimman harva ehtisi kommentoimaan mitään. Vihaksihan tuollainen pistää.
(P.S. Terveiset Jyväskylän yliopistosta, missä itse työskentelen. Täälläkin on viime vuosina ollut hallintorakenteet sellaisessa mylleryksessä, että voi huhheijaa!)

Niinpä, tuo kommentointiaika itsessään jo kertoo sen minkä verran yliopistolaisten näkemyksiä arvostetaan... Puuh. Tampereella on ollut viime vuosina ihan kohtuullinen meininki (verrattuna esim. Helsingin yliopistoon, huoh) mutta tämä Tampere3 vaikuttaa nyt kyllä todella ongelmalliselta ihan kaikin puolin. Ongelmia on myös mm. laillisuuden kanssa (tai sanotaan niin että ehdotetun johtosäännön lainmukaisuus on kiistanalainen...). Täällä on onneksi nyt yliopistolaisten kesken aika hyvä henki ja tän päivän kokouksessa oli tupa täynnä porukkaa, eli näkyvää vastarintaa saadaan toivottavasti aikaan. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.