4 tapaa, joilla miehet voivat osallistua #MeToo:hon

Bluestocking

Sunnuntaina jaettiin Golden Globe -palkinnot. Gaalassa elokuva- ja TV-alan toimijat ottivat näyttävästi kantaa syksyllä käytyyn #MeToo-keskusteluun ja naisten kokemaan seksuaaliseen häirintään pukeutumalla mustaan. Teema oli muutenkin esillä. Esimerkiksi Cecil B. DeMille -palkinnon elämäntyöstään ensimmäisenä mustana naisena pokannutta Oprah Winfreyta on palkintopuheen jälkeen povattu Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Koska #MeToo lähti liikkeelle kulttuuri- ja viihdealalta, ei liene ihme, että asia puhututti. Sen sijaan ihmetystä herätti miesten vaikeneminen. Jotta seksuaaliseen häirintään liittyvät sukupuolituneet rakenteet saataisiin puretuksi, tarvitsee keskustelu kuitenkin kaikkia - myös miehiä. Tässä siis neljä käytännön vinkkiä, joiden avulla miehet voivat osallistua seksuaalisen häirinnän kitkemiseen ilman, että joutuvat pelkäämään ottavansa tilan pois seksuaalista häirintää kokeneilta ihmisiltä:

 

  1. Kuuntele - ja reagoi kuulemaasi. Kuten Oprah totesi, on häirinnän kohteiden kertomukset vaiennettu aiemmin tehokkaasti. Nyt kun äänet kuuluvat, tulee niitä myös kuunnella. Jotkut miestuttavani ovat olleet huolissaan, että osallistumalla keskusteluun he ottaisivat tilaa tarpeettomasti itselleen. Ymmärrän tämän huolen. On kuitenkin ok ilmaista, että et hyväksy häirintää ja että olet uhrien puolella. Solidaarisuus ei ole tilanviemistä.
  2. Puutu pukuhuonepuheeseen. Kuten esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti ja eräskin haippirinki on osoittanut, keskustelevat jotkut miehet naisista tavalla, jota ei ole tarkoitettu naisten kuultaviksi. Seksismi ei kuitenkaan katoa silloin, kun sen kohde ei ole paikalla. Miehet ovat ainoita, joilla on mahdollisuus puuttua miesten keskinäiseen seksistiseen puheeseen. Osoita siis, että et hyväksy seksismiä edes äijäporukassa.
  3. Vältä Not All Men -retoriikkaa. Puhe seksuaalisen häirinnän sukupuolittuneisuudesta saattaa tuntua epämiellyttävältä, jos kuuluu itse siihen viiteryhmään, joka häirintää on pääasiassa harjoittanut. Silloin voi tulla kiusaus korostaa, että kaikki miehet - kuten esimerkiksi minä tässä - eivät ole ahdistelijoita. Uskokaa tai älkää: Kaikki ymmärtävät sen sanomattakin. Eivät-kaikki-miehet -retoriikka on kehnoa, koska se vie huomion pois itse asiasta ja nostaa keskiöön miehet. Sori vaan, mutta tässä ei nyt kuitenkaan ole kyse teistä.
  4. Älä ahdistele. Piste.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook & Instagram!

Kommentoi

Commenting is closed.