5+1 vinkkiä (akateemiseen) kirjoittamiseen

kunkkula.JPG

Teen tällä hetkellä kahta ansioduunia. Päivisin opetan musiikkia yläkoulussa ja lukiossa ja iltaisin teen väitöskirjaan liittyvää työtä eli pääasiassa luen ja kirjoitan. Vaikka tekstin kanssa operoiminen onkin mielestäni pääasiassa kivaa, olen kuitenkin joutunut kehittämään tekniikoita, joiden avulla saan opetus- ja kirjoitushommat sovitettua yhteen edes suhteellisen jouhevasti. Koska seuraavat niksit ovat olleet kirjotustyön suunnittelussa avuksi, ajattelin jakaa ne teillekin. Eli täältä pesee:

  1. Jaa iso työ pieniin osiin. “Kirjoita gradu” on liian abstrakti tavoite to do -listaan kirjoitettavaksi (moka, jonka tein itse kahdesti, koska miksi oppia ekalla kerralla…). Sen sijaan kannattaa jakaa iso duuni pieniin välitavoitteisiin ja ruksia to do -listalta pikkutavoitteita matkan varrelta. Esimerkiksi oma listani keskeneräistä artikkelia varten kuuluu tällä hetkellä näin: tarkista ohjaajan kommentit,  tarkista kieli kahdesta ensimmäisestä kappaleesta, kirjoita kolmannen kappaleen ensimmäinen versio, kirjoita metodologiaosa. Tämän jälkeen teksti ei suinkaan ole valmis, mutta pääsenpähän kirjoittamaan uuden to do -listan, heh! Pieni masokisti minussa myhäilee.
  2. Ota palaute vastaan. Itselläni meni ihan liian pitkään tajuta, että kriittinen palaute ei kohdistu persoonaani, vaan tekstiini, eikä näin ollen ole henkilökohtainen hyökkäys. Kun saat kriittistä palautetta, kuuntele ja kiitä palautteen antajaa. Sen jälkeen kirjoita ylös ne asiat, jotka mielestäsi ovat toteuttamisen arvoisia. Jos puolustusmekanismi nostaa päätään, mieti, mistä se johtuu. Muista myös, että kaikkea palautetta ei tarvitse toteuttaa käytännössä, koska kyseessä on kuitenkin sinun työsi.
  3. Kokoa palautteet yhteen dokumenttiin. Jos olet niin onnekas, että saat palautetta kirjallisena useammalta kuin yhdeltä ihmiseltä, kokoa palautteet yhdeksi dokkariksi. Mikäli useampi ihminen kommentoi samaa asiaa, kannattaa kommentin sisältöä pohtia erityisen painokkaasti. Toisaalta saatat havaita myös päinvastaista: Itse sain esimerkiksi yhdestä tekstistäni taannoin palautteen, jonka antajista osa totesi minun olevan liian kriittinen kun taas osan mielestä en ollut tarpeeksi kriittinen. Tämä auttoi minua tunnistamaan itseäni kirjoittajana ja oli hyvä muistutus siitä, että lukijat katsovat tekstiä eri näkökulmasta.
  4. Kokoonnu kahville (ok, KALJALLE) kirjoittamaan. Tohtoriopiskelijakaverini pitivät viime vuonna Shut up and write! -sessioita, joiden tarkoitus oli istua hiljaa kirjoittamassa porukalla. Samalla tarjoutui mahdollisuus kysyä neuvoa ja palautetta kaverilta. Pääasia yhdessä hiljaa kirjoittamisessa on kuitenkin fokuksen suuntaaminen tekstiin, mikä helpottuu huomattavasti kollektiivisen paineen alla (heh!).
  5. Kokeile pomodoro-tekniikkaa. Jos ajatuksesi harhailevat, munakello auttaa: Aseta ajastin soimaan 15-30 minuutin päähän työskentelysi aloittamisesta. Älä mene someen tai lorvi uutissivustoilla (kuten allekirjoittanut liian usein huomaa tekevänsä), vaan KIRJOITA. Kun kello soi, pidä breikki ja aloita alusta. Toimii!

 

+1. Pidä vapaapäivä. Kun katsot tauon jälkeen kirjoittamaasi tekstiä uudestaan, saat uusia ideoita ja havaitset mahdolliset epäkohdat helpommin. Tai vaihtoehtoisesti huomaat tehneesi aiemmalla rundilla about kaikki mahdolliset englannin kielioppivirheet ja vaivut hetkeksi epätoivoon kunnes käärit hihat ja kirjoitat to do -listaan: “Korjaa kielioppi.” (True story.)

 

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook & Instagram!

suhteet oma-elama hyva-olo tyo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *