7+1 vinkkiä tasa-arvoisempaan työelämään

Bluestocking

Nuoriin (ja - let’s face it - vähän vanhempiinkin) naisiin suhtaudutaan työmarkkinoilla edelleen eri tavoin kuin miestyöntekijöihin. Siksi olen kasannut itselleni työkalupakkia, jonka avulla voi pyrkiä kohti tasa-arvoisempaa kohtelua työelämässä. Ajattelin nyt jakaa vinkkini teillekin:

  1. Tee itsesi näkyväksi. Eräässä tilanteessa kouluttaja puhui toistuvasti miespuoliselle kollegalleni minun ohitseni. Ratkaisin tilanteen ojentamalla näkyvästi käteni ja sanomalla, että hei, olen Minja Koskela ja myös töissä tässä instituutiossa, me ei vissiin ollakaan koskaan tavattu. Tämän jälkeen esitin kysymyksiä ja kommentteja, kun ohipuhuminen toistui. 
  2. Korjaa stereotyyppiset yleistykset. Eräässä entisessä työpaikassani naispuolinen kollegani totesi, että naiset eivät osaa tehdä yhteistyötä. Esitin liioitellun yllättynyttä ja kerroin, että en ollut huomannut vastaavaa koskaan. Seuraavassa tapaamisessamme kerroin, että pidin kovasti yhteistyöstä hänen kanssaan. Jätin sanomatta: “Vaikka olemmekin molemmat naisia.”
  3. Ole mukava muille naisille. Helvetissä nimittäin todella on erityinen paikka niille naisille, jotka eivät tue toisiaan.
  4. Älä naura seksistiselle tai rasistiselle vitsille. Pyydä vitsiniekkaa sen sijaan selittämään, miksi vitsi oli hauska. Läpändeeroksen kertojaa tuskin naurattaa lopuksi itseäänkään.
  5. Älä keitä kahvia. Eräässä vanhassa työpaikassani nuorehko mieskollega tuli kerran kahvitauolle huoneeseen, jossa oli pelkkiä naisia ja kysyi, että eikö muka ole kahvia. En koskaan unohda vanhemman naiskollegan tyynen tyrmistynyttä ilmettä, kun hän totesi, että herra on hyvä ja keittää samantien kaikille. Ja tuskin unohtaa myöskään kyseinen mieskollega. Joka muuten keitti siltä seisomalta mahdollisesti elämänsä ensimmäiset työpaikkakahvit.
  6. Pick your battles. Ollessani pari vuotta sitten opettajana Riiassa pohjoismaisella maisterikurssilla, kysyi opiskelijastatuksella samalle kurssille osallistunut ruotsalainen miesopiskelija minulta illallisella, minkä ikäinen olin. Kun kerroin olevani 26, hän totesi ivalliseen sävyyn: “Oh, you’re just a child!” (Hän itse oli minua kaksi vuotta vanhempi.) Oli niin ilmiselvää, mikä häntä risoi, että jätin huvittuneena kommentin omaan arvoonsa. Ajattelin tilanteen puhuvan puolestaan. 
  7. Pyydä lisää liksaa. Mene palkkaneuvotteluun niin, että olet sinulla on antaa selkeää dataa siitä, miksi sinun tulisi saada parempaa palkkaa. Kerro, miten olet kehittynyt, miten olet kehittänyt työtäsi sekä miten olet parantanut omaa tai firman tulosta. Jos pomosi vetoaa huonoon taloustilanteeseen, kerro, että olet valmis neuvottelemaan summasta. Mikäli vastaus on edelleen ei, kysy, milloin on parempi hetki palata asiaan. Ja ennen kaikkea: palaa asiaan.

+1 Älä pode huonoa omatuntoa. Jos tasa-arvon tavoittelu tuntuu vaivalloiselta, se on ihan ookoo. Se nimittäin ON vaivalloista, eikä sitä pidä tehdä oman hyvinvoinnin kustannuksella. Muista, että aina ei tarvitse jaksaa. Vaikuttamiskeinoja on onneksi paljon!

 

Onko sinulla vinkki, joka puuttuu listasta? Jaa se kommenttiboksissa!

 

Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

 

Seuraatko jo somessa? FACEBOOK + INSTAGRAM

  

Kommentit

Millie's
Randomilla

Hei, hyviä vinkkejä, joista osa tulee varmasti käyttöönkin. :) Muistan aikoinaan ekassa työpaikassani uutena työntekijänä kuinka raivostuttavaa oli, kun kokenut mieskollega sanoi mukamas vitsikkäästi "Hei blondi, keitäpäs kahvia". Sanoin sen kummempia ajattelematta "Itseasiassa mulla on nimikin. Ja en aio keittää kahvia. Keitä itse.", jonka jälkeen kyseinen mies naurahti ja rupesi sen jälkeen kohtelemaan minua ihmisenä.   

Minja Koskela
Bluestocking

Ah, mikä esimerkki elävästä elämästä! Ihan mahtavaa, että reagoit työkaverin käytökseen! Kiitos, kun jaoit. :)

tinndy

Kiitos erittäin hyvistä vinkeistä!

Mulla on sellainen huippu tilanne, että olen töissä järjestössä, jolle sukupuolten välinen tasa-arvo on yksi tärkeimmistä arvoista. Se näkyykin käytännössä niin, että olen päässyt itsekin nuorena naisena etenemään helposti työtehtävissä ja minulle on tarjottu lisää vastuuta pikku hiljaa.

Kesällä meillä oli sellainen tilanne, että poikaystäväni työskenteli hetken samassa järjestössä. Silloinen esimiehemme, joka on nainen, teki sellaisen ehdotuksen, että poikaystäväni olisi ollut minuun esimiesasemassa kuitenkin samansisältöisessä työtehtävässä. Meillä kummallakin oli saman verran koulutusta ja työkokemusta tehtävään, joten totesin, että ei onnistu. Vaadin, että saamme samanarvoisen aseman ja yhtä hyvän palkan. Esimiehemme ei sitä ymmärtänyt, koska hänen mukaansa "työntekijöiden yksityiselämä ei kuulu hänelle".

Kävi sitten niin, että valitin lisää, kunnes ylempi esimies (joka on mies) kehitti minulle kokonaan oman työtehtävän, jossa sain saman verran palkkaa ja vastuuta kuin poikaystäväni. Loppu hyvin kaikki hyvin, ja järjestön tuloskin parani.

Ensin mua hävetti, että olin pillastunut tuollaisesta asiasta, mutta nyt olen itseeni vain tyytyväinen. Kannattaa aina puuttua tasa-arvon ongelmakohtiin työpaikoilla, vaikka se tosiaan vaatii pokkaa ja sinnikkyyttä.

Minja Koskela
Bluestocking

Aaaargh miten ärsyttävää, että tasa-arvoa korostavassakin paikassa voi käydä noin! Mut ihan mahtavaa, että puutuit asiaan. Usein mullakin on sellanen olo, että motkotinko nyt jälleen ihan turhasta, mutta mietittyäni toimisin kuitenkin samoin uudestaan. Maailma ei muutu, jos sitä ei muuteta.

Taru Mari
Stuff About

Kiitos näistä! Usein oikeuksistaan kiinnipitäminen kyllä kannattaa, vaikka toisinaan se onkin vaivalloista. :D

Minja Koskela
Bluestocking

Niin kannattaa! Pidetään siis toistemme (ja itsemme!) puolia! :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Mahtavat vinkit, kiitos Minja!

Hehheh, sattui juuri niin sopivasti kohdalle mun tämän päivän postaus, että pitää lisätä oma vinkki:

Jos hankit lapsen miehen kanssa, sovi, että myös mies jää hoitamaan lasta kotiin.

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos Julia! Ja ihan mahtipostaus sulta - todellakin menee listan jatkeeksi!

Naislaif
Naislaif

Tutustu työkaveriin, jopa siihen ärsyttävään. Kun tiedät jotain pientä inhimillistä, niin tiukan paikan tullen se saattaa pelastaa mahdottomalta näyttävän yhteistyön. 

Pidä mielipiteestäsi kiinni. Edestakaisin vetkaaminen ei ole viehättävää eikä uskottavaa. Et kykene miellyttämään kaikkia. Lisäksi puhut itsesi todennäköisesti jossain vaiheessa pussiin ja ajadut noloihin tilanteisiin. 

Ole ajoissa. Akateeminen vartti ei ole oikeasti yleisesti hyväksytty syy. Vitsikkäästi lausuttuna se saa aikaan aggresiivisia ajatuksia. 

Ole joskus hiljaa. Aina ei kannata sanoa kaikkea ihan kaikissa mahdollisissa tilanteissa. 

Jos olet sairas, niin ole sairas kotona. Marttyyrimaiset uhrautujat....niilläkin on varmaan oma paikkansa helvetissä. ;)

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos mahtavista vinkeistä! Ja siis todellakin - OLE AJOISSA! Myöhästely on sikaärsyttävää!

Minja Koskela
Bluestocking

Hei ihanat! Olen poistanut tästä ketjusta kaksi nimimerkillä kirjoitettua kommenttia. Kuten joka postauksen lopussa lukee, on kommentointi blogissani sallittua vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille. Perustelut täältä: http://www.lily.fi/blogit/bluestocking/blogikommentoinnin-uudet-saannot

Kivaa viikkoa! Pus!

Tiiaanna
cake & copper

Todella hyviä vinkkejä!

On surullista, että epätasa-arvo kukkii työelämässä edelleen. Insinöörinä työskennellessäni minua pyydettiin keittämään kahvia useita kertoja ja kutsuttiinpa kerran sihteeriksikin erään vanhemman mieshenkilön toimesta. Niissä tilanteissa usein mietin olisiko kyseistä kommenttia lauottu, jos olisin nuori miesinsinööri.

Taas väärä mielipide

Niin suhtaudutaan. Miesten työttömyys on korkeampaa kuin naisten työttömyys ja miesten työttömyys kasvaa nopeammin kuin naisten työttömyys. Samaan aikaan miehet ja pojat syrjäytyvät hälyttävää vauhtia koulutuksesta, mikä tarkoittaa, että jo toteutunut kehitys vain kiihtyy tulevaisuudessa.

Onko siis niin hirveää olla nainen työelämässä? Haluaisitteko vaihtaa paikkoja miesten kanssa? Syrjäytyä koulutuksesta, kärsiä korkeammasta työttömyydestä ja nopeammasta työttömyyden kasvusta? 

Hyvin monet feministiset ongelmat näyttävä olevan sellaisia, että ne ovat naisille ongelmia, vaikka miehillä menee niissä naisia huonommin. Tässä taas yksi esimerkki. Valitettava on, vaikka naisten asema työmarkkinoilla on miehiä parempi ja tulevaisuudessa vain paranee.

Minja Koskela
Bluestocking

On totta, että myös miehillä on sukupuolittuneista rakenteista johtuen joitain sukupuolierityisiä ongelmia työpaikoilla. Se ei kuitenkaan poista naisten kohtaamaa syrjintää.

Teillä miesasiajäbillä on jännä taipumus käyttää ihan hirveästi aikaa ja energiaa feministien syyttelyyn sen sijaan, että tekisitte itse avauksia niistä asioista, jotka eivät mielestänne saa tarpeeksi näkyvyyttä. Jos miesten kohtaamaan syrjintään haluaa puuttua, niin siitä vaan omia blogitekstejä ja kannanottoja kirjoittamaan. Tsemppiä!

Toimitus
Toimitus

Ihan huiput vinkit! Kohdat 1-3 yhdistyvät nätisti tässä Obaman hallinnon naisten systeemissä.

Minja Koskela
Bluestocking

Vautsi! Multa oli mennyt tämä ohi. Olipa huippu taktiikka, kiitos kun jaoitte!

Satya

7. Pyydä lisää liksaa. Mene palkkaneuvotteluun niin, että olet sinulla on antaa selkeää dataa siitä, miksi sinun tulisi saada parempaa palkkaa.

Oli kyse feministien keskustelusta (jota en seuraa kuin lyhyesti ohimennen) tai työelämän "asiantuntijoiden" vinkkiartikkeleissa, sitäkin suurempi ja vaarallisempi oletus näissä on se, että kaikilla on ura. Tuo sana – ainakin minulle – pitää sisällään mahdollisuuden nousta ylöspäin niin tehtävissä kuin palkkatasollakin.

Unohdetaan, että erittäin monilla ihmisillä, miehillä ja naisilla, ei ole uraa vaan duuni. Osaaminen ja ammattitaito kasvavat paljon duuneissakin, mutta niissä ei juuri kukaan neuvottelemalla palkkaansa nosta, vaikka näyttöä paremmasta osaamisesta ja tuloksista olisi esittääkin. Ajatuskin moisesta on lähtökohtaisesti lukuisissa tehtävissä ja aloilla täysin absurdi ja jopa hilpeyttä herättävä. 

Kommentoi

Commenting is closed.