Blogikommentoinnin uudet säännöt

Bluestocking

Olen pitänyt Bluestocking-blogiani kohta vuoden, mutta tuntuu, kuin se olisi ollut elämässäni kauemmin. Bluestocking on yhteiskunnallinen henkireikäni, johon voin kanavoida poliittiset ja henkilökohtaiset turhaumani, sikäli kun ne eroavat toisistaan. Yhteiskunnallisen epätasa-arvon analysoiminen ja kritisoiminen on minulle välttämätöntä ja kirjoittaminen auttaa asioiden jäsentämisessä ja ymmärtämisessä. Vajaassa vuodessa Bluestockingista on tullut minulle rakas. Ja sellaisena haluan sen myös pitää.

Alusta saakka blogini kommenttiboksi on ollut aktiivinen, ja olen tekstieni herättämästä keskustelusta hyvin otettu. Viime aikoina joihinkin kommentteihin vastaaminen on kuitenkin alkanut tuntua ikävältä. Kirjoitan blogia vapaa-ajallani, enkä halua käyttää vapaa-aikaani asioihin, joista tulee ikävä fiilis.

No mikä tässä nykyään mättää? Minäpä kerron.

Keskusteluboksissa on viime aikoina pyörinyt aktiivisia kommentoijia, jotka vievät tarpeettomasti ja tarpeettoman aggressiivisesti tilaa muilta keskustelijoilta. Näitä tyyppejä on paljon, mutta heidät voi jakaa kolmeen kategoriaan: 1) Inttäjä. Inttäjä inttää, ei keskustele. Tilastoilla tai tutkimuksilla argumentointi ei auta, koska inttäjän aikomus ei ole laajentaa tietämystään, vaan väittää vastaan per se. 2) Olkiukkoilija. Jos sanot, että seksuaalinen väkivalta on sukupuolittunut ongelma, sanoo olkiukkoilija sinun väittäneen kaikkia miehiä raiskaajiksi. Olkiukkoilija siis argumentoi jotain sellaista vastaan, mitä et ole sanonut. Jos huomautat tästä, saat vasta-argumenttina uuden olkiukon. 3) Huutelijat ja uhkailijat. Nämä tyypit kertovat mielellään naisten olevan huoria ja tekevät oletuksia vastapuolen seksuaalimieltymyksistä.  Usein kommentit ovat myös rasistisia. Tämän kaltaiset kommentit olen poistanut välittömästi.

Kaikille kolmelle ryhmälle yhteistä on se, että päämääränä ei ole dialogi, vaan keskustelun vaimentaminen tuuttaamalla itse mahdollisimman kovaan ääneen.

Vähitellen olen kypsynyt argumentoimaan tämän kaltaisille huutelijoille. Huomaan, että provosoidun aiempaa helpommin, mietin kommentteja vapaa-aikanani yhä enemmän - ja lopulta se vaikuttaa myös omien kommenttieni sävyyn. Minusta on hyvää vauhtia tulossa ilkeä, piikikäs ja kyyninen keskustelija. Sitä en halua. Kierre harmittaa, koska trollaajien tavoite alkaa toteutua: he haluavat paitsi provosoida, myös hiljentää yhteiskunnallisesti aktiiviset feministinaiset. Provosoitunut olen jo, mutta hiljentämiseen voin vielä vaikuttaa. Siksi blogini kommenttikentässä ovat tästä postauksesta lähtien voimassa uudet säännöt, jotka koskevat myös aiempia postauksia:

Kommentointi tapahtuu tästä lähtien ainoastaan etu- ja sukunimellä. Kirjoitan itse koko nimelläni, joten haluan tietää, kenen kanssa väittelen. Moderointi tiukentuu, eli poistan vastaamatta nimimerkillä kirjoitetut viestit. Myös sellaiset koko nimellä kirjoitetut kommentit, jotka joko inttävät, uhkailevat tai olkiukkoilevat, poistetaan. Poikkeuksena Lily-portaalin rekisteröityneet käyttäjät, jotka voivat jatkossakin kommentoida omalla nimimerkillään. Inttäminen, olkiukkoilu ja uhkailu on kuitenkin kielletty kaikilta. Mikäli tämä tuntuu epäreilulta, niin huomauttaisin, että tämä on minun tilani, jonka jakamisesta ja käytöstä päätän ainoastaan minä.

Joku voi nyt tietysti sanoa, että minä en ole valmis dialogiin enkä osaaa myöntää olevani väärässä ja lopuksi todeta, että tyypillistä feminististä menoa. Mikään näistä väittämistä ei pidä paikkaansa. Olen käynyt dialogia pitkään ja hartaasti, kaivanut tilastoja ja asiantuntijalausuntoja väittämieni tueksi ja ottanut onkeeni, jos joku on osoittanut väittämäni huteriksi tai virheellisiksi. Vaikka olen perehtynyt aiheisiin, joista kirjoitan, tiedän varsin hyvin mokaavani silloin tällöin. Toivon nyt ja toivon jatkossakin, että tekstieni mahdolliset ristiriidat tai sortavat rakenteet osoitetaan ongelmallisiksi, jotta voin ne myöhemmin korjata.

En halua sulkea kommenttiboksia kokonaan, koska olen käynyt siellä myös hyviä keskusteluja, saanut uusia tuttavuuksia ja näkökulmia, sekä löytänyt mahtavia uusia blogeja. Uskoni dialogiin on edelleen vahva, mutta haluan kommenttisäännöillä huomauttaa konkreettisesti, että huutelu ei ole dialogia. Kanssani on saanut ja saa jatkossakin olla eri mieltä, mutta mielipiteet on pystyttävä osoittamaan ilman inttämistä, olkiukkoja tai uhkailuja. Tämä on nähdäkseni varsin kohtuullinen vaatimus.

Lopuksi haluan kiittää kommentoijia ja lukijoita kiinnostavista näkökulmista ja hyvistä keskusteluista. Jatketaan tästä eteenpäin entistä paremmassa hengessä!

 

 

Lue myös: Milja Henttosen mainio teksti trollaamisen estämisestä.

 

Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä.

 

Kommentit

CougarWoman
CougarWoman

Just näin! Tämän linkin Vesa Linja-ahon blogiin jaoin yhdessä toisessakin blogissa hiljattain, mutta on tosiaan käsittämätöntä, miten joittenkin käsitys dialogista on niin kovin erilainen; ja miksi sitä silti muka jotenkin pitäisi ymmärtää ja vieläpä vastatakin asiallisesti - siis sen sijaan, että vain toteaisi (linkin hengessä) lol syö paskaa, ja blokkaisi koko tyypin. 

Mulla oli kanssa yhdessä vaiheessa tosi ikävä olo aina, kun olin avaamassa blogiani. Ihan hiki nousi pintaan, kun ajattelikin, että mitäköhän siellä tällä kertaa tulee vastaan. Pistin jopa blogin tauolle ihan sen takia - en myöskään halunnut, että harrastusblogista tulisi pakkopullaa, tai että siellä käyntiä pitäisi joka kerta jännittää.

Törmäsin (taas) vastikään jossain kommenttiketjussa siihen vanhaan tuttuun "mitäs läksit" -oikeutukseen; että siis jos bloggaa, niin on tavallaan itse aiheuttanut sen, että saa kaiken maailman huoritteluja ja haukkumisia. Olisi tiennyt mieli vastata, että lol syö paskaa. :D Jätin kuitenkin vastaamatta ja klikkailin itseni positiivisempiin sfääreihin. 

<3 

 

Minja Koskela
Bluestocking

Olipa hyvä tuo Linja-ahon teksti. Muutenkin allekirjoitan sun sanomiset (jälleen kerran). Nykyään mä vedän syvään henkeä joka kerta, kun saan ilmoituksen: "Vierailija kommentoi sitä-tai-sitä blogipostaustasi." Sit jos kommentissa kerrotaankin, että olipa kiva teksti tai ollaan asiallisesti eri mieltä asiasisällöstä, niin olen helpottunut, kun se ei sisälläkään haukkuja tai perusteetonta älämölöä. Mun parin viikon kesäloma blogista johtui kanssa aika pitkälti tästä. Ja toi viimeinen kappale: voi jestas, oikeesti! Ai että ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön? Siis ihanko todella on _mun_ vika, jos joku muu ei osaa keskustella rakentavasti tai olettaa dialogin sisältävän henkilökohtaisuuksiin menemistä? Oh please. Toivotaan, että näistä uusista kommentointisäännöistä olisi hyötyä! Kiitos kommentista! <3

Looking for...

Olen saanut vasta nyt yhden ilkeän kommentin ja koska ihanainen puuma, kuten nytkin, oli ehtinyt ensin kykenin ohittamaan sen sarkasmilla ja ironialla. Jos kommentointi olisi kuitenkin jatkuvasti saman tyylistä, en itsekkään varmasti osaisi enää kohauttaa olkaani. Ymmärrän siis hyvin syysi. 

On jännittävää, miten feministien tuomat vääryydet tuntuvat jonkun mielestä henkilökohtaisilta syytöksiltä. Suurin osa kuitenkin perustuu vuosisatoja vinoutuneeseen yhteiskuntaan ja ajatusmalleihin, joita me kaikki opimme kehdossa. Feministi vain tiedostaa sekä kyseenalaistaa toiminnon, koska lopputulos on todennäköisesti kaikkien kannalta parempi. Feminismi toki uhkaa perinteisiä herrakerhoja ja hyvä veli systeemiä ja siitä hyötyvien on vaikeaa päästää irti. Mutta kun tutkimukset, kokemus ja tervejärki kertovat, että tasa-arvosta on enemmän hyötyä kuin haittaa on sitä vastaan vaikeaa argumentoida järkevästi. Kirjoittajan lyttääminen on paljon helpompaa.

Onneksi maailma on muuttumassa pikku hiljaa. 

Minja Koskela
Bluestocking

"Feminismi toki uhkaa perinteisiä herrakerhoja ja hyvä veli systeemiä ja siitä hyötyvien on vaikeaa päästää irti." --> Tämä kertaa about sataviiskyttuhatta. Ja muutenkin kaikki mitä sanoit. Kiitos kommentista! <3

Mahdoton Nainen

Blogisi aktiivisena lukijana kiitän tästä päätöksestä. Tykkään tosi paljon kirjoituksistasi, mutta olen välttänyt kommenttien lukemista (saati kirjoittamista) viime aikoina juurikin noiden mainitsemiesi kommentoijatyyppien takia. Omassa blogissani noudatan nykyään tiukkaa nollatoleranssilinjaa juurikin syystä "tämä on minun tilani, jonka jakamisesta ja käytöstä päätän ainoastaan minä." Ehkä mäkin jatkossa jaksan kommentoida blogiisi aktiivisemmin :)

Pro-tip: halutessasi voit vain piilottaa kommentit blogista ("poista julkaisusta") mutta säilyttää ne muuten mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. 

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos kommentista! En tiedä, miksen tehnyt tätä linjausta heti alussa. Luin myös linkkaamasi blogitekstin. 100% asiaa, sä olet näköjään tajunnut tämän huomattavasti ennen mua! :) Kiitos myös pro-tipistä, oli mulle uus juttu! Tulee käyttöön!

Minja Koskela
Bluestocking

Nimimerkille Anteeksi! tiedoksi: viestisi teki minut niin iloiseksi, että otin siitä kuvakaappauksen! :) Kiitos ns. viimeisestä kommentista, toivottavasti päädyt lukemaan postauksiani myös jatkossa! Pus!

Kommentoi

Commenting is closed.