E-pillerit tekivät elämästäni paremman

Yhteistyöpostaus: Plan International Suomen Mitä-verkoston Ehkäisytalkoot. 

Jaa oma kokemuksesi ehkäisystä anonyymisti täällä!

 

Kuvittele tilanne, että olet kaksi kertaa kuukaudessa niin sairas, että vietät yön esimerkiksi tiputuksessa tai vessan lattialla välillä oksentaen kivusta. Tämä oli pitkään oma tilanteeni. Arvatkaa mistä oli kyse? Kuukautisista ja ovulaatiosta! Voit uskoa, että kuukautiset olivat minulle pitkään kirous. Sitten löysin e-pillerit.

 

Ehkäisypillereistä käydään jatkuvaa debattia. Toiset ajattelevat, että hormonien syöminen on haitallista ja sekoittaa kropan toimintaa. Toisille pillerit sen sijaan tuovat avun esimerkiksi akneen tai hormonaalisiin kipuihin ja näin ollen auttavat kroppaa toimimaan. Itse olen syönyt pillereitä sekä akneen, hormonaalisiin kipuihin että raskauden ehkäisyyn. Pillerit ovat helpottaneet elämääni siinä määrin, että niihin liittyvät epäilyt ovat henkilökohtaisissa kokemuksissani toissijaisia. Pillereiden käyttö on minulta tietoinen päätös, ja siksi käytön valitsemisen demonisointi on toisinaan mielestäni jopa ärsyttävää.

 

On totta, että läpi elämän syötävistä hormoneista on toistaiseksi vähäisesti tutkimustietoa. On myös totta, että miesten e-pillereistä on puhuttu niin kauan, että niiden markkinoille tulemista soisi joudutettavan. Kaikesta tästä huolimatta olen tyytyväinen, että minun ei tarvitse lääkärillä käydessäni perustella e-pillerien tarvetta ja ne myönnetään perustuen pyyntöön, ei aneluun. Se liittyy nähdäkseni e-pillereiden keskeiseen antiin: keholliseen itsemääräämisoikeuteen. On näet kiistatonta, että kun ehkäisypillerit tuotiin markkinoille 1960-luvulla, siirryttiin merkittävä etappi kohti naisten seksuaalista vapautumista: e-pillerit mahdollistivat naisille seksin harrastamisen ilman jatkuvaa pelkoa ei-toivotusta raskaudesta. Esimerkiksi The Economist -lehti on näistä syistä valinnut e-pillerit yhdeksi 1900-luvun merkittävimmistä keksinnöistä. Tosin on syytä muistaa, että pillerit suojaavat ainoastaan raskaudelta. Seksitautien ehkäisyyn on pillereitä syödessäkin käytettävä kondomia.

 

Pillerien käyttöön tulisi debateista huolimatta kuulua samanlainen sääntö kuin mihin tahansa omaan kehoon koskevaan päätökseen: mun kroppa, mä päätän. Siksi pohtisin kahdesti, ennen kuin tyrmään e-pillerit täysin.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

 

 

 

suhteet oma-elama seksi hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *