Eikö mitään saa enää sanoa?

Ajattelin ensin, että en viitsi sanoa tästä aiheesta sanaakaan. Se olisi ollut luontevaa, koska nykyään ei kuulemma saa sanoa enää mitään. Tosin yleensä ne, jotka eivät mielestään saa sanoa enää mitään, sanovat asiansa julkisesti sellaisilla foorumeilla, joilla puheaikaa jaetaan aniharvoille. Viimeksi näin sanoivat Eppu Normaalin miehet, joiden mielestä sananvapauden arvo on mennyttä. Paradoksaalista kyllä, bändi harmitteli menetettyä sananvapauttaan laajalevikkisen lehden laajasti levitetyssä uutisessa, jonka pihvi oli bändiläisten sanomisissa.

Mutta siitä väitteestä, että mitään ei saisi enää sanoa. Niin minä en sitä väitettä osta. Sen sijaan luulen, että näin väittävät tarkoittavat, että mitään ei saa enää sanoa kritiikittömästi. Esimerkki: Viime viikolla sisäministeri Maria Ohisaloa kutsuttiin lehdessä jääprinsessaksi. Tätä pidettiin asiattomana ja seksistisenä, mistä syystä sananvapauden soturit äityivät väittämään, että feministit haluavat rajoittaa sananvapautta. Sananvapaus on kuulemma uhattuna, koska feministit ovat sitä mieltä, että naisten kutsuminen prinsessaksi pitäisi kieltää.

Todellisuudessa kukaan ei tietenkään ole kieltänyt keneltäkään mitään. Minä olen feministi, enkä kiellä ketään kutsumasta naisia prinsessoiksi. Sen sijaan pidätän kyllä oikeuden sanoa, että naispoliitikon kutsuminen prinsessaksi ei ole kovinkaan älykästä poliittista analyysia. Kas kun kritiikki kuuluu kiinteästi sananvapauden piiriin, eikä sananvapaus ole koskaan tarkoittanut, että mitä tahansa pitää saada sanoa vailla perusteita.

Toimittajat, minulla olisi teille pyyntö: Seuraavan kerran, kun joku sanoo, että mitään ei saa enää sanoa, niin voisitteko pyytää esimerkkejä siitä, mitä pitäisi nykyäänkin voida kritiikittömästi sanoa? Kokoaisin kernaasti listan niistä asioista, joista ennen sai puhua mutta enää ei saa. Ja sitten haluaisin käydä sen listan läpi kaikkien niin sanottujen eppujen kanssa ja miettiä yhdessä, että tarvitseeko joka asiaa ihan oikeasti sanoa ääneen ja onko sillä loppujen lopuksi yhtään mitään tekemistä sananvapauden kanssa.

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

Kommentit (0)