Epäinhimillisen politiikan epäinhimilliset seuraukset

Bluestocking

Helsingin Sanomat julkaisi eilen järkyttävän jutun irakilasperheestä, jota suomalainen päätöksenteko on kohdellut epäinhimillisesti: äiti ja 3-vuotias lapsi aiotaan erottaa perheen isästä ja kolmikuidesta vauvasta käännytyspäätöksellä. 3-vuotias lapsi ja äiti eivät maahanmuuttoviraston mukaan voi jäädä Suomeen, koska perheen isän palkka on liian pieni. Äiti ja pieni lapsi lähetetään siis takaisin Irakiin. Perheen isälle oli myönnetty Suomesta turvapaikka lähtömaan väkivaltaisuuksien ja levottomuuksien vuoksi, mutta äidin ja lapsen katsotaan kuitenkin olevan kotimaassaan turvassa. Siis siittä huolimatta, että ulkoministeriön matkustustiedotteessa lukee Irkain kohdalla: “Vältettävä kaikkea matkustamista.”

 

Kaiken kaikkiaan kyseessä on epäinhimillinen, julma ja lapsen oikeuksia polkeva epäeettinen päätös. Siksi on hienoa, että esimerkiksi sisäministeri Petteri Orpo ja sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne kiirehtivät tuomitsemaan päätöksen. Orpo pyysi lisäksi maahanmuuttovirastolta erillistä selvitystä perheen tilanteesta. Siitä huolimatta sekä Rinteen että Orpon reagointi vaikuttaa ristiriitaiselta.

 

Perhettä koskeva järkyttävä päätös on tehty aiemmalla hallituskaudella sovittujen ehtojen perusteella. Päätös kielii turvapaikan saamisen ehtojen olevan jo valmiiksi hyvin tiukat. Tästä huolimatta maahanmuuttovirasto on sisäministeri Orpon ohjauksesa vastikään linjannut Irakin, Somalian ja Afganistanin turvallisuustilanteen “hiljalleen parantuneen” ja poistanut humanitaarisen suojelun turvapaikan saamisen perusteena. Lisäksi nykyinen hallitus on esittänyt perheenyhdistämistä tiukennettavan edelleen siten, että turvapaikan saanut henkilö tai kiintiöpakolainen voisi jatkossa saada perheensä Suomeen ainoastaan tienatessaan yli 2600 euroa kuukaudessa.

 

Hallituksen turvapaikkapolitiikan tiukentamisvaatimuksia ovat oppositiossa vastustaneet vasemmistoliitto, vihreät ja RKP. Demarit sen sijaan pääosin hyväksyvät hallituksen turvapaikan saamista kiristävät linjaukset. Tästä näkökulmasta Rinteen Twitter-kommentti, jonka mukaan ihmiset eivät ole esineitä ja järjestelmä vaatii korjausta, tuntuu kertakaikkisen nurinkuriselta.

 

On hyvä, että sekä Rinne että Orpo tarttuvat asiaan ja haluavat äidin ja lapsen käännytyspäätökseen muutosta. Kuitenkin, mikäli turvapaikkapolitiikkaa tiukennetaan edelleen (mitä kokoomus siis ajaa ja mitä demarit eivät vastusta), joudumme todennäköisesti tulevaisuudessa kohtaamaan lisää Hesarissa esitellyn irakilaisperheen kaltaisia käännytystarinoita. Vaikuttaa ikävä kyllä siltä, että Orpo kerää tapauksessa poliittisia irtopisteitä kokoomuksen puheenjohtajakisaan ja Rinne puolueineen paikkailee persuista demareille siirtyneistä äänestäjistä johtuvaa tiukkaa turvapaikkalinjaa tuomitsemalla yksittäisen käännytyspäätöksen. Mikäli ulostulot auttavat karkotuspäätöksen peruuttamisessa, on pisteiden kerääminen totisesti ollut kaiken arvoista. Mutta pienenä vinkkinä sekä Antille että Petterille: kun tehdään epäinhimillistä politiikkaa, sillä on epäinhimillisiä seurauksia. Nykyisen turvapaikkapolitiikan humaani ja eettinen tarkastelu voisi pelastaa jopa useampia perheitä kuin tämän yhden. Sitä sopii pohtia.

 Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä.

Kommentit

Naislaif
Naislaif

Joskus tuntuu siltä, että saadakseen inhimillisyyttä, on asia tuotava julkisuuteen. Julkisuus tasen toimii omilla ehdoillaan. Politikko saa omat pisteensä ja uhri ehkä oikeutta. 

Ikään kuin ihmisoikeudet ja laki eivät olisi totta ilman julkituloa. Harmillista ja kaksinaamaistakin. 

Minja Koskela
Bluestocking

Pähkinänkuoressa juuri näin. Moraali ja laki eivät ikävä kyllä aina kulje käsi kädessä. Surullista.

Pikkulintunen (Ei varmistettu)

Niin, jos minä olisin tuon perheen isän sijalla, ei minulla olisi oikeutta saada perhettäni Suomeen. Enkä todellakaan ole ainoa, joka Suomessa ansaitsee alle 2600 €/kk. Ihan palkkatyössä ja kantasuomalainen (yäh mikä sana, mutta puolustaa tässä paikkaansa), ammattikorkean käynyt ihminen... Kuinka ihmeessä maahanmuuttajien voidaan olettaa työllistyvän noin hyvin palkattuihin töihin?! Lähtökohtaisesti kun asenne on se, että heitä ei haluta pslkata, piste. Puhumattakaan siitä, että tässä tapauksessa ollaan erottamassa pientä vauvaa äidistään. Millä sen isän on tarkoitus töihin mennä, kuka vauvan hoitaa? Joku vieras hoitaja? Ja en nyt tarkoita, että äiti olisi ainoa mahdollinen hoitaja vauvalle vaan ylipäätään lapsen oikeutta vanhempiinsa. Ja joo, yksinhuoltajia löytyy, ei nyt mennä siihen, tämä on aivan eri asia. Itselleni tuon ikäisen vauvan kanssa jo muutaman päivän ero (vauva sairaalassa) oli tuskaa, tässä puhutaan pahimmassa tapauksessa lopullisesta erosta. Järkyttävä ajatus.

Minja Koskela
Bluestocking

Samaa mietin itsekin. Ilmeisesti perhe on ainoastaan varakkaiden ihmisten oikeus, mikä on linjanvetona vähintäänkin vihastuttava.

Kommentoi

Commenting is closed.