Feministimies: älä tyydy laiskaan julistamiseen!

Tapailin kerran miestä, joka kutsui itseään feministiksi. Tapailun alkuvaiheessa olin vaikuttunut siitä, millaisia ajatuksia hänellä oli yhteiskunnan tasa-arvoistamiseksi. Miehen mukaan perhevapaiden käyttöä pitäisi tasata ja naisia tulisi saada lisää johtotehtäviin. Hän sanoi myös äänestävänsä aina mieluiten naista. Ajattelin, että juuri tällaisia miehiä tarvitaan, koska tasa-arvon tekeminen on kaikkien yhteinen asia.

Tapailu jatkui. En kuitenkaan ollut miehen puheista enää aina yhtä vaikuttunut. Ensin mies kommentoi TV:ssä esiintyneen tutkijanaisen kampausta ja meikkiä negatiiviseen sävyyn. Seuraavaksi hän ihmetteli ääneen naislaulajan ikääntymisen merkkejä. Tapailun edetessä huomasin miehen kommentoivan toisteisesti naisten ulkonäköä ja osallistuvan sosiaalisessa mediassa yhteiskunnallisiin keskusteluihin pääasiassa toisten miesten kanssa. Olin hämmentynyt. Kutsuihan mies kuitenkin itseään feministiksi.

Tapailu loppui. Aloin hahmottaa, miten erilaisena feminismi meille kahdelle näyttäyi.

Miehillä on sellainen etuoikeus, että he voivat pysyä sukupuolittuneista valtarakenteista tietämättöminä sangen pitkään. Kun palkkaepätasa-arvo, perheellistymisestä juontuva pätkäputki tai seksuaalisen häirinnän laajuus ei kolahda omaan nilkkaan, ei tasa-arvoa ole pakko päivittäin ajatella. Siksi mies saa helposti irtopisteitä esiintymällä feministinä: se nähdään pyyteettömänä tekona muiden hyväksi.

Tällaisessa ajattelussa piilee kuitenkin riski. Jos mies sanoo ymmärtävänsä miesten olevan etuoikeutettu joukko, saattaa hän pahimmillaan ajatella olevansa itse tuossa joukossa tiedostava poikkeus. Samalla mies tulee nostaneeksi itsensä jalustalle, joka on korvamerkitty hänen kaltaisilleen Tiedostaville Miehille. Siltä jalustalta käsin feminismi jää usein laiskaksi julistamiseksi, joka ei säteile arkielämään. Samalla oman toiminnan ja omien etuoikeuksien tunnistaminen jää puutteelliseksi. Ei ole tavatonta, että tällaiset miehet käyttävät feminismiään myös iskeäkseen naisia sellaisissa piireissä, joissa feminismi on kuumaa kamaa.

Tietenkin tunnen valtavasti sellaisiakin miehiä, jotka ovat feministejä paitsi ajatuksiltaan, myös arkielämässään. Sellaiset miehet puhuvat feminismistä muidenkin kuin naisten kanssa ja muutenkin kuin iskemistarkoituksissa. Sellaiset miehet myös kohtelevat kaikkia sukupuolia samalla tavalla tilanteesta riippumatta.

Minulle ei enää riitä, että mies sanoo olevansa feministi. Feministiset teot ovat paljon kiinnostavampia. Niillä ei ehkä saa irtopisteitä, mutta parhaassa tapauksessa ne johtavat kaikille tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan.

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *