Feministin ehdotukset: tasa-arvoa miehille X5

Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Onnea miehet! Toivon, että saatte kasvaa ja elää juuri sellaisina miehinä kuin olette ja kaataa matkalla ahtaat normit ja samalla palasen patriarkaattia. Mutta koska patriarkaatti aitaa vielä tänäkin päivänä myös suomalaisessa yhteiskunnassa miehuuden kovin ahtaaksi, haluan tarjota muutaman konkreettisen ehdotuksen miesten aseman parantamiseksi. Eli tässä viisi feministin miestenpäiväavausta, olkaa hyvät!

 

  1. Armeijan sukupuoliperustaisuus on purettava! Mielestäni on käsittämätöntä, että miesten täytyy sukupuolensa vuoksi ja vankilarangaistuksen uhalla osallistua instituutioon, joka opettaa tappamista. Siviilipalveluskorttia on turha heilutella, sillä myös se on pakollinen ainoastaan miehille. 
  2. Miesten itsemurhia ehkäistävä! Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 kolme neljästä itsemurhan tehneestä oli miehiä. Miehiä kasvatetaan edelleen kulttuuriin, jossa puhuminen ja tunteiden näyttäminen ei ole samassa määrin sallittua kuin naisille. Puuttumalla kulttuuriin ja kasvatukseen, joka ohjaa patoamaan ahdistusta, otamme askeleen parempaan suuntaan. Mistä pääsemmekin kohtaan kolme.
  3. Miehen roolia lavennettava – pojille lupa olla herkkiä! Yksi kamalimmista asiosta, mitä lapselle voi sanoa, on “lohduttaa” pientä poikaa sanomalla, että miehet eivät itke. Minä haluan maailman, jossa tunteiden osoittaminen on sallittua ihan kaikille. Myös miehille ja pienille pojille.
  4. Pisa-tulokset uuteen syyniin ja intersektionaalisuus avuksi! En ole vielä nähnyt analyyseja, joissa oltaisiin osoitettu, keitä ovat ne pojat, jotka pärjäävät koulussa erityisen huonosti? Tarkastelemalla sukupuolen lisäksi esimerkiksi yhteiskuntaluokkaa ja kielitaitoa voisimme löytää ne pojat, jotka eniten tarvitsevat apua.
  5. Perhevapaauudistus nyt! Kyse ei ole ainaostaan naisten työmarkkina-asemasta. Kyse on myös isien oikeudesta viettää aikaa lastensa kanssa ja vahvistaa asemaansa kasvattajina ja kodeissa. Samalla voitaisiin purkaa rakenteita, jotka kohtelevat äitiä lähtökohtaisesti ykkösvanhempana ja osuvat huoltajuuskiistoissa potentiaalisesti isien huoltajuuden esteiksi. 

 

Seuraa Minjaa somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *