”Feministit eivät halua keskustella!”

[Sisältövaroitus: Vihakommentit]

Viime viikolla tapahtui seuraavaa:

Jaoin Instagramiin postauksen, jossa kommentoin Oulun järkyttävistä tapauksista virinnyttä keskustelua. Koska Instagram on kuvapalvelu, ja koska kasvokuvat toimivat siellä hyvin, lisäsin postaukseen selfien. Useat naiset kiittelivät postaukseni sanomaa. Sain kommentteja ja viestejä, joissa kerrottiin, että olin onnistunut sanallistamaan monen ajatukset.

Sitten tapahtui jotain muuta.

Eräs eduskuntavaaliehdokas otti postauksestani kuvakaappauksen, jossa hän asetti vierekkäin kuvan kasvoistani ja sen osan postauksen tekstistä, jota hän piti epäonnistuneena. Hän merkitsi korostusvärillä lauseen: “Tällaisenaan keskustelu on irvokasta teatteria, jonka keskiössä on valkoisten suomalaismiesten omistusoikeus suhteessa valkoisiin suomalaisnaisiin.” Ehdokas jakoi kuvan Twitteriin. Sen jälkeen keskustelua alettiin pyörittää hänen korostamansa lauseen ja siitä muodostetun tulkinnan ympärillä. Tulkinta oli, että vihaan suomalaismiehiä kollektiivisesti. (Tässä kohtaa haluaisin lähettää terveiset Tommille, joka kirjoitti henkilökohtaiseen Facebook-profiiliini: “Tässä meillä on ihka aito miesvihaaja hyi helvetti !”). Ikävä tuottaa pettymys: En vihaa miehiä. Enkä ole myöskään missään sanonut niin.

Postaukseni kokonaissanoma – eli että keskustelun keskiössä tulisi olla naisten ja tyttöjen turvallisuus, ei maahanmuutto – jäi sivuseikaksi.

(Sivuhuomio: Internetin MRA-yhteistöissä kuvien ja tekstien yhteisjako on klassinen trollauskeino, jonka avulla usutetaan anonyymeja nettisotureita floodaamaan jaetun henkilön somefiideihin. Joka kerta, kun omiin kanaviini ilmestyy huutelijoita, tiedän, että minua on “lainattu” jossain. Usein “lainaaja” löytyy miesasia-aktivistien joukosta. Kuvien jakamiseen liittyy aivan erityistä problematiikkaa: Selfiet ovat siitä mahtavia, että niiden ottaja päättää paitsi miten häntä katsotaan, myös kontekstin, jossa tulee katsotuksi. Kontekstin irrottaminen muuttaa kuvan sanomaa. Laitonta? Ei välttämättä. Huonoa käytöstä? Eittämättä.)

Sitten alkoi tapahtua toden teolla.

Kuvakaappaus alkoi levitä manosfäärissä, eli miesasia-aktivistien yhteisöissä. Sitä jakoivat feminismiä vastustavat poliitikot, yksittäiset miehet ja miesasia-aktivistit. En yleensä googlaa itseäni, mutta koska Twitter-, Instagram- ja Facebook-profiilini keräsivät läjäpäin aggressiivisia ja henkilöönmeneviä kommentteja ja sain pari nimetöntä sähköpostiviestiä, otin selvää, mitä minusta muualla puhuttiin. Kommenttien äärellä menin hiljaiseksi. Hetkeksi.

Kunnes lähetin muutamalle seuraavat Messenger-viestit:

“Moi! Kirjoitan juttua siitä, miten musta kirjoitetaan netissä. Olit kirjoittanut, että ”toivottavasti kukaan ei raiskaa tota 😉 ”. Haluatko kommentoida, mikä sai sut sanomaan näin silmäniskuhymiön kera? Hyvää viikonloppua! T: Minja”

“Moi! Kirjoitan juttua siitä, miten musta kirjoitetaan netissä. Olit kirjoittanut, että ”vittu mikä kaheli ämmä”. Haluatko kommentoida, mikä sai sut sanomaan näin? Hyvää viikonloppua! T: Minja”

”Moi! Kirjoitan juttua siitä, miten musta kirjoitetaan netissä. Olit kirjoittanut, että ”apinan aivot,  puolikalju, rumalla naamarilla ja todennäköisesti 11 v. pojan vartalolla !”. Haluatko kommentoida, mikä sai sut sanomaan näin? Hyvää viikonloppua! T: Minja”

“Moi! Kirjoitan juttua siitä, miten musta kirjoitetaan netissä. Olit kirjoittanut, että ”tuolla naamalla ei tarvitse pelätä valkoisten suomalaismiesten lähestymisyrityksiä, edes sokealta”. Haluatko kommentoida, mikä sai sut sanomaan näin? Hyvää viikonloppua! T: Minja”

Nettitrollien suosikkiargumentti on, että feministit eivät suostu keskustelemaan. Minä tarjosin viime viikon perjantaina neljälle henkilölle mahdollisuuden keskustella kanssani henkilökohtaisesti. Yksikään ei ole vastannut.

Se siitä argumentista.

PS: Poliisin mukaan tällaiset kommentit kannattaisi lähettää esitutkintaan, koska on syytä epäillä, että ne pyrkivät rajoittamaan kohteen sananvapautta. Myös nettikommentointi voi täyttää vainoamisen piirteet. Tämä on syytä tietää, jos joutuu trollien hampaisiin.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

 

suhteet oma-elama hyva-olo ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *