Jättäkää säärikarvat rauhaan!

Ruotsalaismalli Arvida Byström esiintyi Adidaksen mainoskasvona sheivaamattomin jaloin. Mitä tapahtui? No, nettitrollien kultakautena Byström sai luonnollisesti raiskausuhkauksia, koska ei ollut ajellut jalkojaan karvattoman naisideaalin mukaiseksi. Se, että säärikarvoista tarvitsee ylipäänsä keskustella vielä vuonna 2017, on kyllästyttävää. Mutta se, että säärien ajamatta jättäminen aiheuttaa vihapuhekampanjan ja uhkailun seksuaalisella väkivallalla, on suorastaan kammottavaa.

Nopeasti ajateltuna asian pitäisi olla simppeli: Aja sääresi jos huvittaa, älä aja jos ei huvita. Mikä tässä sitten on niin vaikeaa? Yllätys yllätys – patriarkaattipa hyvinkin. Yksinkertaistettuna patriarkaatti tarkoittaa niitä rakenteita, jotka pitävät sukupuolet visusti omilla paikoillaan ja kontrolloivat etenkin naisten liikkumatilaa. Kuten Jemina oivallisesti kiteytti: naisen säärikarvojen ajamatta jättämisestä seuraa sosiaalinen stigma. Jeminan mukaan maailma pelkää yhä karvaista naista. Olen samaa mieltä. Mielestäni se johtuu siitä, että karvainen nainen näyttää patriarkaatille keskisormea ja horjuttaa siten tasapainoa, jossa naisen paikka on istua hänelle valettuun muottiin eikä venyttää muottia.

Yksi karvakeskustelun ongelma on siinä, että patriarkaalisessa ympäristössä useimmiten nimenomaan naisten jalkojen karvaisuus tai karvattomuus on aktiivisen valinnan tulos: Nainen on joko päättänyt tarttua höylään tai ottaa vastaan ulkopuolisten ihmettelyt normien rikkomisesta. Toisin sanottuna säärikarvat tai -karvattomuus on valinta, jota suurin osa naisista joutuu jossain määrin pohtimaan, mutta jota miesten ei juurikaan tarvitse rakenteiden pakottamana ajatella (paitsi jos mies päättää ajaa säärikarvansa, mistä patriarkatti saisi saletisti sydärin). Ja jos nainen on päättänyt olla ajattelematta karvaisia jalkojaan, ajattelee ympäristö hänen puolestaan. Kysy vaikka ystävältäni, jonka karvaiset sääret ja korkokengät -yhdistelmä oli saanut lähijunassa runsaasti epämääräistä huomiota osakseen.

Olen sitä mieltä, että kaikkien pitäisi saada jatkossakin sukupuoleen katsomatta ajaa tai olla ajamatta karvansa ilman ulkopuolisten kommentointia tai ihmettelyä. Mainoskuvastoon sen sijaan toivon lisää karvaisia naisia horjuttamaan kauneusideaaleja, luonnollisesti sillä oletuksella, että karvaiset mallit saavat olla karvoineen rauhassa raiskausuhkauksilta (pyyntö, jonka esittäminen tuntuu täysin absurdilta). Näillä puheilla Bluestocking julistaa karvarauhan. Oletko mukana?

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook + Instagram!

kauneus meikki mieli ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *