Jokainen tyttö voi muuttaa maailmaa

UVPerS3w.png

Yhteistyöpostaus: Plan International Suomi

Torstaina 11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Kyseessä on YK:n teemapäivä, jonka tarkoitus on kiinnittää huomiota tyttöjen asemaan maailmanlaajuisesti sekä nostaa esiin tyttöjen voimavarat ja mahdollisuudet yhdenvertaisemman maailman kehittäjinä. Ennen kuin tyttöjen potentiaali pääsee kukoistamaan, täytyy tyttöjen asemaa kuitenkin parantaa globaalisti:

 

Edelleen, vuonna 2018, elämme maailmassa, jossa 62 miljoonalta tytöltä evätään koulunkäynti ja jossa 12 miljoonaa tyttöä joutuu vuosittain alaikäisenä naimisiin. Tytöt eivät myöskään saa useinkaan saa tehdä päätöksiä heitä itseään koskevissa asioissa, kuten ammatinvalinta- tai lastenhankintakysymyksissä. Viime kuussa kirjoitin, miten niinkin arkinen asia kuin kuukautiset voi rajoittaa tyttöjen elämää: Esimerkiksi Afrikassa joka kymmenes tyttö joutuu keskeyttämään koulunkäynnin kuukautisten ajaksi.

 

Kaikki tämä vähentää tyttöjen toimijuutta ja päätösvaltaa ja siten lukitsee tyttöjen mahdollisuudet toteuttaa itseään ja potentiaaliaan itse valitsemallaan tavalla. Ja kuten yleensä, myös tässä asiassa kysymys on laajempi. Henkilökohtainen todella on poliittista, sillä tyttöjen oikeudet eivät liity vain tyttöihin itseensä, vaan koko maailmaan.

 

Maailmanlaajuisesti tytöt jätetään niin poliittisen, sosiaalisen kuin taloudellisen päätöksenteon ulkopuolelle. Lopputuloksena yhtenä ryhmänä kärsivät nimenomaan tytöt. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdistuvat keskimääräistä enemmän juuri tyttöihin, ja vaikka tyttöjen ja naisten potentiaalia hyödyntämällä kamppailu ilmastonmuutosta vastaan olisi tehokkaampaa, jäävät tytöt ilmastonmuutosta koskevasta päätöksenteosta pois. Sen lisäksi, että tyttöjen omaa potentiaalia ja toimijuutta tulisi vahvistaa, onkin tyttöjen päivä erinomainen tilaisuus pohtia sitä, millainen potentiaali maailmassa hukataan, kun tyttöjä ei kuulla?

 

Kuten Malala Yosafzai tiivistää: ”We cannot all succeed when half of us are held back.” Tyttöjen potentiaalin pidättely täytyy lopettaa, sillä kaikilla tulee olla oikeus ja mahdollisuus toteuttaa itseään. Se on paitsi tyttöjen, myös maailman etu. Voit osallistua tyttöjen päivään tekemällä kertalahjoituksen Planille täältä. Lahjoitus kohdistetaan tyttöjen oikeuksien edistämiseen muun muassa koulutuksen, suojelun ja terveydenhuollon tarjoamiseen kehittyvissä maissa. Lisäksi voit levittää tietoisuutta tyttöjen oikeuksista kertomalla somessa, miksi sinä olet #tyttöjenpuolella ja käyttämällä lisäksi hashtagia #tyttöjenpäivä.

 

Hyvää kansainvälistä tyttöjen päivää!

 

Seuraa Minjaa somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *