Joko saa sanoa rasisti?

Bluestocking

Sisältövaroitus: rasismi

Viimeisimmässä blogitekstissäni ihmettelin, miksi valkoinen toimittaja haluaa kertoa, että Barack Obama ei hänen mielestään ole musta, vaan vaaleanruskea. Jaoin jutun myös Twitterissä. Tämä teksti ei kuitenkaan käsittele kyseistä juttua eikä sitä kirjoittanutta toimittajaa. Sen sijaan haluan käsitellä kommentteja, joita alkoi kuvan julkaisemisen jälkeen ponnahdella Twitter-feediini. Olen kiusallisen tietoinen, että suomalaista keskustelukulttuuria vaivaa rasistisen kielen normalisointi ja aggressiivisuus. Siitä huolimatta jäin itselleni suunnattujen kommenttien äärellä sanattomaksi.

En vastannut useimpiin viesteihin. Keskusteluun, jossa toinen osapuoli uskoo ihmisten väliseen yhdenvertaisuuteen ja toinen rotuoppiin, ei vain kerta kaikkiaan lähdetä samalta viivalta. Uskoni dialogin voimaan on vahva, mutta tässä tapauksessa ajattelin vastakommentoinnin lähinnä legitimoivan viestittelijöiden aatteen osoittamalla, että viestit ovat vastaamisen arvoisia. Jätin siis vastaamatta useimpiin.

Alla olevan keskustelun twiitit ovat oikeita, minulle osoitettuja viestejä. Samoin oma kommenttini on twiitattu oikeasti. Twiittaajat, Herra Y sekä Herra ja Rouva X, lähettivät viestinsä tässä järjestyksessä. Välistä on poistettu muiden lähettämiä viestejä sekä osa heidän omista viesteistään.

 

Muistutus sisältövaroituksesta: rasismi

 

Minja: [Twiittaa ihmetyksensä valkoisen ihmisen tarpeesta määritellä mustan ihmisen ihon tummuusaste.]

 

Rouva X: No siis se on sekarotuinen. Ruskeahan se on. Ei-eurooppalaisperäinen, vaan puoliksi negroidi. Mikä ongelma?

 

Rouva X: Rodut ovat totta: 11 väärä väitettä yhden rodun puolesta [linkki omaan blogiin].

 

Rouva X: Isänmaa on rakas, samoin Suomen kansa. Muut ovat muukalaisia. Native Pride World Wide! <3 <3 <3

 

Minja: Suomen kansa ei ole koskaan ollut monoliittinen ryhmä eikä se sellaiseksi iskulauseilla muutu.

 

Herra Y: Et ymmärrä paskaakaan historiasta tai suomalaisten etnogeneesistä

 

Herra Y: Kongon kannibaali ei ole yhtäkkiä suomalainen vaikka keplottelisikin itsensä tänne KELA-tukien piiriin

 

Rouva X: Suomensukuisuus on verenperimä, oli sitten mitä mieltä hyvänsä. Häntäänsä ei karkuun pääse vaikka kuinka juoksis.

 

Herra X: Voithan sinä suomalaisuutta jakaa heimoihin, jne. Mutta ei se Obamasta täysneekeriä tee.

 

Rouva X: Puhumattakaan valkoisista. Sekarotuinen kun on. Ei lähde pesussa.

 

Herra Y: Pelottaako että totuus voittaa? Teidän sateenkaariunelmanne on todellisuudessa paskanvärinen helvetti!

 

Muistaako joku, milloin suomalainen keskustelukulttuuri muuttui tällaiseksi? Milloin vihamielisyydestä tuli salonkikelpoista? Mistä lähtien ihmiset ovat käyttäneet julkisissa keskusteluissa tällaista kieltä? Ja ennen kaikkea: miten tämän saa loppumaan? Suomalaisen yhteiskunnan tilanne olisi syytä ottaa vähitellen hyvin, hyvin vakavasti.

Kysyn uudestaan: joko saa sanoa rasisti?

 

Kommentit

Naislaif
Naislaif

Saa. 

Mahdoton Nainen

Vau. Siis... Vau.

Helmi K
sivulauseita

saa. ja on pitänyt jo piiiiiitkääääään. vielä kun niin moni kuuntelis.

yksiplusnolla
yksiplusnolla

Väittäisin että vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen muuttui. Ja jo saa. 

Oksettavaa luettavaa. Saa sanoa.

Häikäistynyt (Ei varmistettu)

Olen viimeiset kaksi tuntia istunut tässä koneella silmät kirvellen (en malttanut nousta noutamaan lukulasejani) ja lukenut älykkäitä, tosia ja tarpeellisia tekstejäsi. Blogistasi tuli juuri suosikkini, en osaa muuta tähän hätään ihastukseltani sanoa.

Olisi äärimmäisen mielenkiintoista saada lukea ajatuksiasi veganismista. En nyt puhu kasviperäisestä ruokavaliosta, vaan tavasta katsoa maailmaa: siitä, että tasa-arvo yltää tämän yhden lajin ulkopuolellekin. En tiedä, onko aihe sinulle tuttu tai ajankohtainen, mutta tähän mennessä luetun pohjalta arvelisin (ja toivoisin) sen kiinnostavan ja pohdituttavan.

Vegaani tai ei, olet tämän hetken woman crush #1. Pus pus!

Minja Koskela
Bluestocking

Mikä ihana viesti! <3 Veganismi ja feminismi on musta aatesisaruksia. Tiedostan toimintani ristiriidan, kun en syö/elä (enää) vegaanisesti, ainoastaan kasvispainotteisesti. Eläinten kärsimyksen lopettaminen on musta kaiken muun ohella myös feministinen kysymys, mutta jostain kumman syystä se tuntuu jakavan ajatuksia liikkeen sisälläkin. Jonathan Safran Foerin Eläinten syömisestä on muuten yks lempparikirjojani. Jos multa kysyttäis, olis pakollisena lukemistona kirjattu peruskoulun opetussuunnitelmaan.

Pus sullekin, ja kiitos vielä ihan mahdottoman ihanasta viestistä! :)

ReettaM
Harharetkiä

Ihan kamalia, ja järkyttävämpää vielä ajatella, ettei nuo ole sieltä pahimmasta päästä. Tuntuu että internet on ruokkinut sellaista keskustelukulttuuria, jossa kilpaillaan siitä kuka sanoo asiat mahdollisimman törkeästi.

Mutta kiitos että kirjoitat ja keskustelet. Vaikka se jossakin tapauksessa menisikin kuuroille korville.

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos! <3 Ja kyllä, ihan karseeta, että nämä viestit ovat jopa jokseenkin kesyjä. Aivan jäätävää hommaa.

EricaK
EricaK

Nämä kuuluu niihin lukuisiin häpeän hetkiin. Ihan totta, milloin siitä tuli ookoo ilmaista asiansa noin. ArrggghÄrsyttää.

saarafrank (Ei varmistettu)

Ilmapiiri radikalisoitui vuoden 2011 vaalien jälkeen, kun maahanmuuttokriittistä (lue rasistista) keskustelua alettiin käydä julkisuudessa. Muistan, että yleinen mielipide ihan kaikenlaisten kansalaisten suusta oli, että keskustelua täytyy luoda ja kaikille pitää antaa tilaa mielipiteenilmaisuun. Tämä määritteli keskustelun pysyvästi: rasismille annettiin tilaa ja rasistiset kommentit piti ottaa vastaan arvokkaina mielipiteinä. Tää johti siihen, että rasismi alkoi määrittää keskustelun lähtökohtia ja rasismin kritiikkiä sai kutsua mielipiteiden syrjinnäksi. Lopputulos on todella surullista katsottavaa/luettavaa.

Itse oon päättänyt, etten enää kuuntele rasismia missään muodossa, enkä lähde sellaiseen keskusteluun ollenkaan. En omassa arjessani halua antaa tilaa tollaselle. Se ei välttämättä ole paras vaihtoehto (paska lensi jo tuulettimeen), mutta oma pää ei kestä sitä suvakkihuorahuutelua. Hyvä päätös sulta olla twiittaamatta rasistien kanssa sen enempää, ja kiitos tästä mahtavasta blogista! Ihmeellistä, että tällaisetkin tekstit joutuvat sensuurin alle. Miksi, oi miksi?

yksiplusnolla
yksiplusnolla

"Ilmapiiri radikalisoitui vuoden 2011 vaalien jälkeen, kun maahanmuuttokriittistä (lue rasistista) keskustelua alettiin käydä julkisuudessa."

Hyvin sanottu. Erityisesti kansanedustajat alkoivat käydä. Ja vielä huomattavan epäkorrektein termein. Ja jos kansanedustajat voivat, niin miksen minäkin. Ja sitten ollaankin yhtäkkiä tällaisessa vihamielisessä yhteiskunnassa missä kilpaillaan sillä kuka sanoo rumimmin. 

Minja Koskela
Bluestocking

Voi kyllä. Ja siis se mikä tässä risoo, on kaikenmaailman sonnan syytäminen sananvapauteen vedoten. Näillä vapaustaistelijoilla jää ihan kokonaan huomaamatta, että vapauden mukana tulee myös vastuu omista sanomisista. Siks Journalistiliiton lanseeraama #sananvastuuvala on ihan killeri kamaa. Toivottavasti ajatus leviää.

Minja Koskela
Bluestocking

Olipa hyvä puheenvuoro, näinhän se taisi ikävä kyllä mennä. Ja se on kyllä todella vaikea asia itsellekin miettiä, että mihin asti voi ajatella käyvänsä dialogia ja missä vaiheessa antaa itse asiassa tilaa rasistisille/misogynistisille ajatuksille ottamalla ne vakavasti osaksi keskustelua. Kiitos myös kiitokseta, lämmittää mieltä! Ja kyllä: somen sensuurikäytännöt mietityttää täälläkin...

HanKo
Running on Tofu

"Muistaako joku, milloin suomalainen keskustelukulttuuri muuttui tällaiseksi? Milloin vihamielisyydestä tuli salonkikelpoista?"

Sanoisin, että se alkoi ekan jytkyn jälkeen ja mopo karkas lopullisesti käsistä viime vuoden vaalien jälkeen. :(

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten voisin kohteliaasti ilmoittaa työkaverilleni, että en enää halua lounaalla kuunnella paasausta miten vastaanottokeskus on haitaksi suomalaisille lapsille, pakolaiset tuovat kaikki sukulaisensa tänne eivätkä käy töissä? Työkaveri on kuitenkin itse kotoisin kehitysmaasta, mutta työperäinen maahanmuuttaja. Valitettavasti työpaikalla ei voi aina valita lounasseuraansa. Keskustelu olisi hyvä päättää jotenkin tyylikkäästi.

Looking for...

Minusta on yhä hankalaa käsittää mistä tämä kaikki viha oikein kumpuaa? Eivätkö ihmiset käsitä, että pakolainen ei yleisesti ottaen ole välttämättä halunnut jättää kotimaataan, mutta jääminen olisi tarkoittanut jatkuvaa kuoleman ja väkivallan uhkaa? Voin vain kuvitella miten kamalaa on joutua eroon kaikesta tutusta ja lähteä tuntemattomaan vailla tietoa huomisesta.  Ihon väriä emme voi valita syntymässämme, mutta sen ei pitäisi myöskään vaikuttaa tulevaisuuteemme. Kylmä fakta kuitenkin on, että se vaikuttaa, kiitos historian ja asenteiden, joita minun on vaikeaa käsittää. Kuinka "rotu" voi tehdä toisesta huonomman? Lisäksi meidän puhtaasti sisäsiittoinen geeniperimämme on aiheuttanut melkoisesti harmia ja jopa sairauksia. Erilaisuus on rikkaus ihan biologinkin näkökulmasta, jotenka luulisi sen olevan enemmänkin aihetta juhlaan. Kun mennään kuitenkin ihoa syvemälle on siellä tismalleen samat toiminnot, toiveet ja haaveet. 

Huolissaan saa olla, kyseen alaistaakkin saa, mutta se pitää tehdä järkevällä ja faktoihin perustuvalla tavalla. Ei naapurinserkunkumminkaiman puheilla ja nielemällä kaiken, mitä iltapäivälehdet kertovat. Oman maailmankuvan laajentaminen on pelottavaa, mutta palkitsee uskomattomalla tavalla.

Kommentoi

Commenting is closed.