Joulu on kulutusjuhla, jota on ok juhlia

Yhteistyöpostaus: Plan International Suomi

Viime viikolla vietettiin black friday -alennuspäivää. Tapahtuma on kamala, nimi on osuva: Kyllä ei ole mitään muuta kuin synkkää fiilistellä halpaa rompetta aikana, jona eriarvoisuus kasvaa ja kulutustalkoot kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Siitä huolimatta ajattelen, että mustan perjantain kritiikki kääntyy liian usein puheeksi yksilön valinnoista: Älä osta, älä lennä ja älä kuluta, niin maailma pelastuu! Toki jokainen on vastuussa omasta hiilijalanjäljestään ja sen kengännumeroa sopiikin miettiä, mutta siitä huolimatta toivoisin, että katse käännettäisiin nykyistä useammin systeemiin, joka luo ja ylläpitää kulutustarpeita.

 

Musta perjantai meni, mutta seuraava kulutusjuhla kolkuttaa jo ovella. En aio hurskastella: Jouluna sekä lahjojen saaminen että lahjojen antaminen on mielestäni ihanaa! Huolella pohdittu paketti on mielestäni kaunis tapa osoittaa, että toinen ihminen on ollut mielessä. Siksikään en samastu markkinointikoneiston tapoihin jouluistaa tarpeetonta krääsää. Esimerkiksi muovitonttu, jonka pohjassa lukee made in China, kertoo aika harvoin mitään a) lahjan antajasta b) lahjan saajasta. Tavaran ostaminen tavaran vuoksi onkin mielestäni usein aika tylsämielistä, joskin vielä tylsämielisempää on tehtailla sellaista tavaraa jatkuvan kasvun nimissä.

 

Tarkkaan harkittu ja laadukas aineellinen paketti on edelleen lahjalistani lemppari numero yksi. Jouluna voi kuitenkin muistaa ihmisiä myös muilla tavoilla: Suositan etsimään lahjoja esimerkiksi Planin lahjakaupasta, josta shoppailemalla voit kääntää katseen kulutusrakenteisiin positiivisesti edistämällä globaalia yhdenvertaisuutta. Esimerkiksi ostamalla terveystyöntekijöiden koulutusta (75€) tuet konkreettisesti kehittyvien maiden syrjäseutuja, joissa seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut ovat huonosti saatavilla. Sen sijaan tukemalla tyttöjen koulutusta (40€) tuet koko yhteisöä, sillä tyttöjen kouluttautuminen lisää tasa-arvoa ja vähentää köyhyttä. Planin aineettomien lahjojen hinnat liikkuvat 5-75 euron välillä, jolloin suuremmat summat voivat olla omia lahjojaan ja pienemmät osa jo ostettua pakettia. Voit esimerkiksi yhdistää aineettoman ja konkreettisen paketin ostamalla supersiemeniä (5€) tai satuhetken lapselle (10€) vaikkapa suklaarasian kylkeen. Planin lahjoille voi valita kortin, jonka voi lähettää lahjan saajalle joko sähköpostilla, mobiiliviestinä tai joulukortiksi tulostettuna.

 

Omat lahjahankintani tulevat tänä vuonna olemaan enenevissä määrin aineettomia. Esimerkiksi ravintolalahjakortti, leffaliput ja lupaus lastenhoidosta tai etukäteen maksettu kampaajakäynti ovat aika usein lahjoja, joita saaja tuskin haluaa palauttaa ja jotka eivät aiheuta esteettistä ristiriitaa saajan ja antajan makumieltymysten välillä. Myös Planin sivuilta on jo pari hankintaa listattuna. Suosittelen tsekkaamaan!

 

Seuraa Minjaa somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

 

kulttuuri suosittelen ajattelin-tanaan sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *