Kansanedustajien käytöksen tulisi olla arvokasta, koska demokratia on arvokasta

Tapahtui kuluneella viikolla Twitterissä: Tuore kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.) kirjoitti twiittiketjun politiikan sukupuolittuneista käytännöistä. Kansanedustaja Jani Mäkelä (PS) kommentoi ketjua: “Kerro jokin asia jonka osaat, valittamisen ohella? Ikä ja sukupuoli eivät ole osaamista.” (Suomela on 25-vuotias ja Suomen nuorin kansanedustaja.) Lienee tarpeetonta todeta, että Mäkelän kommentti oli asiaton. Se ei kuitenkaan ole ainoa laatuaan.

Huhtikuun lopussa niinikään tuore kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) kritisoi eduskunnan epävirallisia sukupuolikoodeja. Honkasalo huomautti, että eduskunnan kuppilassa miespoliitikot viihtyvät samoissa pöydissä miestoimittajien kanssa. Eduskunnan jättänyt Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vahvisti Honkasalon huomion 36 vuoden kokemuksella. Kaikkia kritiikki ei kuitenkaan miellyttänyt. Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) twiittasikin suoraan Honkasalolle: “Ootko hakenut jo urheiluvälinekaapin avaimen eduskunnan saunaosastolta? Ottaisitko minun viereisen kaapin?” Kärnän ulostuloa kommentoitiin Twitterissä laajlti. Myös sitä pidettiin asiattomana.

Kenties räikein esimerkki löytyy viime vuodelta, kun kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (PS) tuomittiin kollegansa Veera Ruohon (kok.) pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Rikos tapahtui eduskunnassa pikkujouluiltana. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä antoi Hakkaraiselle varoituksen. Muihin toimenpiteisiin ei ryhdytty. Hakkarainen sai jatkaa kansanedustajana normaalisti ja asettua ehdolle EU-vaaleissa. Tänä keväänä Hakkarainen valittiin europarlamenttiin.

Suomen laki sanoo, että “kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä”. Muun muassa tästä syystä ihmettelen syvästi edellämainittuja esimerkkejä, joissa ei ole arvokkuutta edes silmänlumeeksi. Seksistisiä piirteitä sen sijaan kyllä.

Mutta löytyy ihmetykseeni muitakin syitä. Kuten tämä: Eduskunta on työpaikka. Väitän, että aika harvalla työpaikalla sallittaisiin vastaavankaltainen henkilöönmenevä puhetyyli. Vielä harvemmalla kollegan seksuaalisesta häirinnästä tuomittu kaveri saisi jatkaa hommiaan ilman sen kummempia interventioita.

Eduskunta on myös siitä erityinen työpaikka, että eduskunnan käytöskulttuuri heijastelee yhteiskuntaan laajemminkin. Minun silmissäni eduskunta on demokraattisen yhteiskunnan kivijalka. Ja vaikka minä en ajattelekaan, että instituutiot olisivat automaattisesti autuaaksi tekeviä, haluan vilpittömästi kunnioittaa sitä kivijalkaa, jonka päälle demokratiaa rakennetaan. Kunnioittamisesta tulee kuitenkin jokseenkin haastavaa, kun kansanedustajat alkavat itse halveeraamaan omaa instituutioaan puolivillaisella loanheitolla. Se murtaa koko instituution uskottavuutta – ja pahimmillaan demokratian uskottavuutta.

Kansanedustajat edustavat paitsi kansaa, myös demokratiaa. Juuri siinä piilee mielestäni lain edellyttämä arvokkaan käytöksen ydin: Kansanedustajien käytöksen tulisi olla arvokasta, koska demokratia on arvokasta. Siksi Mäkelän, Hakkaraisen ja Kärnän käytös ei ole yhdentekevää. Ja siksi kansanedustajien arvokkaasta käytöksestä ryhdyttävä keskustelemaan.

Muuallakin kuin Twitterissä.

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

Kommentit (0)