Kohti feministisempää nettiä: 5 +1 tapaa

Bluestocking

Internetöyhötys on ilmiö, johon jokainen someaktiivi ja bloggaaja tulee todennäköisesti jossain vaiheessa kirjoitusuraansa törmäämään. Ilmiö perustuu samaan kaavaan kuin liveöykkäröinti: muutama kovaääninen kaveri dominoi tilaa, käyttäytyy uhkaavasti eikä anna muille puheenvuoroa. Järjelliset vasta-argumentit purevat aniharvoin, sillä pyrkimys on pääasiallisesti hiljentää muut ja vaatia lisää tilaa itselleen ja kaltaisilleen.

 

Olen blogannut Lilyssä reilut puolitoista vuotta. Sinä aikana olen havainnut, että toisin kuin useissa muissa nettitiloissa, on Lilyssä öyhötystä yllättävän vähän. Vaikka olen lukenut itsestäni toisinaan rajuakin tekstiä muualta, ulottuu vastaava kommentointi blogini kommenttiboksiin vain harvoin. Olen jo jonkin aikaa miettinyt, mistä se johtuu, ja luulen keksineeni kaavan, jolla rakennetaan Lilyn kaltaista, feminististä ja turvallista nettiä. Kaavaa voi käyttää myös vahvistamaan jo toimivien feminististen virtuaalisten tilojen sisarellisuutta, esimerkiksi täällä Lilyssä. Täältä pesee:

 

  1. Kommentoi nettiurpoille muiden blogeissa. Riittää, että toteat homman lähteneen öyhöttäjältä lapasesta. Kun omassa blogissani kommentointi äityi jossain vaiheessa raskaaksi enkä jaksanut käydä junnaavia keskusteluja, olivat kanssabloggaajat (kenties tietämättään) isoksi avuksi tullessaan mukaan keskusteluun.
  2. Paina sydäntä. Ihan kaikille teksteille, joista sinulle tulee hyvä fiilis, joista saat uutta ajateltavaa tai jotka sanallistavat omat ajatuksesi. Liketä myös kommentteja, jotka alleviivaavat sisarellisuutta, yhteisöllisyyttä ja antirasismia.
  3. Sulje oma kommenttiboksi, jos meno menee överiksi. Muista, että aina ei tarvitse jaksaa ja pidä huolta myös itsestäsi!
  4. Vaali rakkauspuhetta! Kehu bloggaaja päivässä, linkkaa kivoihin teksteihin tai kiitä kommenttiboksissa.
  5. Jaa omilla somekanavillasi tekstit, joissa kommentointi on mennyt överiksi, ja pyydä kanssasisaria apuun osoittamaan solidaarisuutta. Tee näin myös silloin, kun huomaat tilanteen eskaloituvan jonkun muun blogissa.

 

+ 1: Solvaukset on ok poistaa vastaamatta. Rasismi ja seksismi eivät ansaitse dialogia. Itse otan solvauskommenteista kuvakaappaukset ennen poistamista, sillä usein öyhöttäjät palaavat samalla nimimerkillä. Mikäli häirintä jatkuu, on minulla siis edes teoreettinen mahdollisuus ryhtyä selvittämään IP-osoitteita.

 

Lopuksi iso kiitos Lilyn tiimille suomalaisen netin turvallisimmasta tilasta!

 

Bluestocking Facebookissa!

Kommentit

tinndy

Kiitos Minja hyvistä ohjeista! Yhteisöllisyys ja toisten puolustaminen on tosiaan hurjan tärkeää öyhötyksen vastustamisessa.

Mä kyllä toivoisin Lilyyn kommenttien ennakkosensuuria. Ihailen sun määrätietoisuutta siinä, että poistat perseilykommentit aina lukematta, mutta se tuntuu välillä tosi raskaalta. Mun kirjoituksiin eksyy välillä tyyppejä vääntämään lähinnä islamista, ja jos poistan kommentit, spämmi vain kaksinkertaistuu. Kommentointia ei kuitenkaan haluais kokonaan sulkea.

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos kommentista! Joo, ennakkosensuuri ois kyllä hyvä. Ja kyllä, moderointi on joskus raskasta. Ootko huomannut, että asetukset voi muuttaa siten, että vain rekisteröityneet käyttäjät voi kommentoida? Mulla se vähän jeesas. Olen myös pohtinut, että jatkossa voisivat kommentoida vain tyypit, jotka ovat joko rekisteröityneet omalla (koko) nimellään tai jotka myös bloggaavat Lilyssä. On toisinaan turhauttavaa käydä jankkaavaa keskustelua anonyymin ihmisen kanssa, kun itse kuitenkin bloggaan omalla nimelläni. Mut Lily on kuitenkin ihan best! <3

MarikaJohannaP
Hey girl

Kiitos hyvistä ohjeista :)!

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos kommentista ja kiitoksesta! <3

Juliaihminen
Juliaihminen

Just näin! Kivojen kommentoijien tuki pahimmilla öyhötyksen hetkillä on todella kullanarvoista.

Minja Koskela
Bluestocking

Todellakin! Onneks täällä on niin paljon niin ihania tyyppejä!

Naislaif
Naislaif

Olen vilpittömästi onnellinen Lilystä ja sen sallivasta ja kannustavasta otteesta. Olen usealle kehnut ihmisille, että on paikka, jossa ei solvata ja alenneta. Olen onnellinen, että on paikka, jossa sanat ovat lohdullisisa ja empaattisia. 

Pidetään tästä kiinni, on sitten feministi, ateisti, muodista pitävä, henkisiä arvoja korostava, nuori tain vanha, mies tai nainen tai muunsukupuolinen. 

<3

Minja Koskela
Bluestocking

Juuri näin! Yhdessähän me tämä tila tehdään. Vaalitaan sen hyvää meininkiä! Kiitos kommentista! <3

Pyjama
Pyjamapäiviä

Kiitos tästä postauksessa! <3

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos kun luit ja kommentoit! <3

Kommentoi

Commenting is closed.