Kolme ajatusta Trumpista

Bluestocking

Donald Trumpin naama on tullut viime viikkoina tutuksi. Sen katsominen on herättänyt useitakin ajatuksia, joista seuraavat kolme ovat pyörineet päässäni siinä määrin, että jaanpa ne nyt teillekin:

 

1. Ajattelin aluksi, että kun Trumpin äänestäjät huomaavat, ettei heidän tilanteensa kohene, niin Trumpille kävisi kuten persuille, jotka eivät hallituksessa kyenneetkään lunastamaan lupauksiaan. Ajattelin, että kohta ihmiset tajuavat tulleensa huijatuksi, kun Trump ei luokaan lisää työpaikkoja, terveydenhuolto rapistuu olemattomiin ja eriarvoisuus lisääntyy. Että Trumpia äänestäneet valkoiset naiset eivät välttämättä fiilistelisikään sitä, että heidän oikeutensa (esim. nyt vaikkapa oikeus omiin kehoihinsa) kapenevat tietoisen politiikan tuloksena. Ajattelin, että siitäs saat, mokomakin Trump, kohta sinusta eivät tykkää edes rasistit! Ajatus Trumpin suosion laskusta on kannatellut minua siitä asti, kun vaalitulosta ei voinut enää vältellä. Nyt en kuitenkaan ole siitä enää ihan varma, mistä pääsemmekin kohtaan kaksi.

 

2. Asiaa hieman tarkemmin pohdittuani jouduin miettimään tosissani myös sitä vaihtoehtoa, että Trumpin kannatus ei välttämättä laskekaan, ainakaan ihan heti. Trumpin äänestäjät nimittäin saattavat nähdä tilanteen myös siten, että vähemmistöjen polkeminen parantaa heidän asemaansa suhteellisesti. Jouduin ottamaan huomioon myös sen vaihtoehdon, että niille Trumpia äänestäneille valkoisille naisille valkoisen vallan ylläpitäminen on todennäköisesti jatkossakin tärkeämpää kuin kaikkien naisten oikeuksien puolustaminen. Eiväthän ne muuten olisi äänestäneet sovinistia pressaksi. Tähän mennessä Trump on jo ehtinyt fiilistellä asemaansa muun muassa rajoittamalla abortin saatavuutta, kyseenalaistamalla ilmastonmuutoksen, valmistelemalla muurin rakennuttamista Meksikon rajalle ja uhkaamalla kieltää muslimimaiden kansalaisilta pääsyn Yhdysvaltoihin. Kunkin päätöksen suurin poliittinen arvo on siinä, että ne pönkittävät entisestään jo vallitsevia valtasuhteita ja tekevät Trumpin kaltaisten rikkaiden, valkoisten miesten elämästä entistä helpompaa.

 

3. Aika moni on jo todennut, että ei se maailma yhteen jenkkipressaan kaadu ja jotain mummosta lumihangessa. Aika moni toteajista on ollut valkoisia, vielä useampi valkoisia miehiä. Sellaisen vinkin antaisin kumminkin, että ennen kuin avaat sanaisen arkkusi kertoaksesi, ettei Trumpilla ole niin väliä, niin kysy itseltäsi esimerkiksi seuraavat kysymykset: Onko Trump aikeissa puuttua sinun mahdollisuuksiisi matkustaa Yhdysvaltoihin? Onko Trump aikeissa puuttua sinun lisääntymiseesi tai lisääntymättä jättämiseen? Asutko seudulla, joka ensimmäisenä ottaa takkiin ignorantista ilmastopolitiikasta? Jos nämä eivät päde sinuun, niin sano mieluummin, että joo, shaissea on. Koska sitähän se on, erityisesti köyhille, naisille, mustille, latinoille, vammaisille ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Ihan konkreettisesti.

 

Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

 

Kommentit

ReettaM
Harharetkiä

On kyllä ollut aikamoista shaibaa toi Trumpin politiikan seuraaminen tässä viime päivinä...Mutta Trumphan on aika epäsuosittu presidentti, jos katsotaan niin sanottua "approval ratingia", tai vaikka sitä määrää jengiä, joka vaivautui paikan päälle Washingtoniin.

Voi olla, että monelle Trumpia äänestäneelle, valkoiselle (ja kuitenkin usein keskiluokkaiselle) jenkille ei ole niinkään väliä, lisääntyykö eriarvoisuus tai rapistuuko terveydenhuolto - heillä kun usein taitaa olla kuitenkin rahaa maksaa niistä. Sama taitaa päteä Trumpia äänestäneisiin naisiin, joiden mielestä abortin puolustaminen taitaa olla pikemminkin rikos ihmisyyttä vastaan kuin naisten oikeuksien ajamista.

Minja Koskela
Bluestocking

Oot ihan oikeassa, valkoiset, Trumpia äänestäneet keskiluokkaiset ihmiset viitannevat kintaalla koko tasa-arvon konseptille. Surkeeta!

mystery
Vision One

Ilmastonmuutoksen pitäis olla ihan kaikkien huoli, myös niiden rikkaiden valkoisten miesten. En tajua miten sitä pystytään edelleen vähättelemään. Jos vähemmistöjen asiat ei kiinnosta, ilmastonmuutoksen kyllä pitäisi kiinnostaa. Se on se asia mistä olen ainakin itse alusta alkaen Trumpissa ollut huolestunut, koska hänen ilmastonmuutoksen kieltämiseen liittyvät päätöksensä vaikuttaa oikeasti kaikkiin tällä maapallolla. Toki monet muutkin kauppasopimuksiin liittyvät asiat. Juuri nyt huolestuttaa Dakota Access Pipeline, että aikooko Trump oikeasti puskea senkin läpi :(

Minja Koskela
Bluestocking

Joo, ilmastonmuutoksen kieltäminen on pöyristyttävää paitsi ideana, myös käytännössä. Ja kyllä, siitä pitäisi ihan jokaisen olla to-del-la huolissaan. Kamalaa!

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Itselläni loppuu jo sanat koskien tätä aihetta. Oksettaa ja kauhistuttaa, mutta ennen kaikkea pelottaa.

Minja Koskela
Bluestocking

Muakin ahdistaa, mut pakko koittaa pitää yllä feminististä ja antirasistista vastavoimaa - jota onneksi näyttäisi löytyvät myös Jenkeistä. Joukossa on voimaa, pidetään yhtä!

Itse valmistaudun henkisesti siihen, että tätä joudutaan kestämään seuraavat kahdeksan vuotta. En haluaisi uskoa siihen, mutta olen itsekin alkanut epäillä, kuinka sokeita me "kuplissa" asuvat olemme olleet, sekä varmasti vielä jollain tasolla olemme. 

Jos jonkin hopeareunuksen tähän pilveen kuitenkin keksisin, se olisi tämä; kun olin lukiossa äidinkielen opettajani yritti saada eräällä tunnilla luokkaa julistamaan, minkä asian puolesta olisi valmis marssimaan kaduilla. Silloin tuntui niin vahvasti siltä, että ei oikein mikään. Marssiminen ja protestoiminen ei vaan tuntunut "mun jutulta". Mutta kuinka ollakaan, 21.1.17 löysin itseni täältä Lontoon kaduilta tuhansien muiden ihmisten keskeltä marssimasta. Oli upeaa huomata, miten valmiita ihmiset ovat todellakin taistelemaan omien, sekä muiden oikeuksien puolesta. 

Olen myös lahjoittanut rahaa sekä Planned Parenthoodille, että ACLU:lle. Suosittelen lämpimästi, lahjoittamalla voi vaikuttaa konkreettisesti siihen, että tärkeillä järjestöillä on riittävästi resursseja toimintansa ylläpitämiseen. 

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Ihana kommentti. Olen harmitellut lähipäivinä sitä, että asun pienen maan pienessä kaupungissa, enkä nän ollen päse kunnon platformeille ilmaisemaan mielipidettäni. Moni ei haluaisi asua Amerikassa juuri nyt. Minä haluaisin. Juuri nyt. 

Hienoa kuulla, että olet päässyt kunnolla vaikuttamaan. Arvostan!!!

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Äh, yritin poistaa kirjoitusvirheitä täynnä olevaa kommenttiani ja painoin vahingossa väärää nappulaa. No, varmasti kommentista tuli asia selville puuttuvista kirjaimista huolimatta. :) 

Kommentoi

Commenting is closed.